Franța intră în recesiune: Lovită de coronavirus, Franța a realizat cea mai proastă performanță trimestrială din 1945 încoace. PIB-ul a scăzut cu 6%
Produsul Intern Brut al Franței a scăzut cu circa 6% în primul trimestru 2020, fiind afectat de epidemia de SARS-Cov-2, care a pus o mare parte a economiei în stand by și a aruncat țara în recesiune – se arată într-o analiză publicată miercuri de Banca Națională a Franței.
Această estimare reprezintă cea mai slabă performanță trimestrială a economiei franceze din 1945 încoace. PIB-ul s-a contractat deja cu 0,1% în trimestrul al IV-lea. Potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică Insee, Franța este, tehnic vorbind, în recesiune.
Activitatea a fost mai mică cu o treime (mai exact -32%) decât media normală în ultimele 15 zile din luna martie, potrivit evaluării Băncii Franței ce se bazează pe un chestionar realizat cu 8.500 de întreprinderi.
Ca în mai 1968
«Doar în semestrul al doilea al anului 1968, marcat de evenimentele din luna mai, putem găsi o scădere trimestrială a activității de aceeași intensitate», dar totuși mai mică din punct de vedere al cifrelor. PIB-ul a scăzut atunci cu 5,3% – se arată în evaluare.
În linia estimărilor Insee, Banca Națională a Franței apreciază că fiecare calup de 15 zile de izolare aduce un recul de 1,5% pe an a PIB-ului. Dar instituția avertizează că această cifră «nu trebuie să fie extrapolată în mod abuziv», deoarece intensitatea efectelor izolării ar putea evolua pe măsură ce aceasta se prelungește. Începută pe data de 17 martie, starea de urgență ar trebui să dureze cel puțin până pe 15 aprilie.
Analiza Băncii Franței confirmă că majoritatea sectoarelor economice au cunoscut puternice restrângeri de activitate, brutale uneori, cele mai afectate fiind domeniile construcțiilor, comerțului, transporturilor, hotelurile și restaurantele.
Numeroase zile de închidere
Pentru a materializa acest recul, BNF a calculat zilele în care firmele au fost nevoite să își oprească activitatea în a doua jumătate a lunii martie. În sectorul vânzări, firmele au avut în medie 6 zile de oprire excepțională, dar numărul zilelor urcă la 14 în cazul restaurantelor și la 13 pentru hoteluri și pensiuni.
Adică o inactivitate cvasi-totală. Serviciile, în schimb, s-au descurcat mai bine, cu doar 1-3 zile de oprire. Industria a fost și ea afectată, având în medie 5 zile de închidere excepțională în această perioadă. Iar fabricile au ajuns la o medie de 56% din capacitatea lor în luna martie, față de 78% în februarie.
Dar această rată a scăzut la 41% în cazul producției de automobile și la 46% în industria metalurgică, în timp ce industria farmaceutică (79%) sau industria agroalimentară (71%) au rezistat ceva mai bine.
Sursa: Tribune de Geneve / Traducerea: Ruxandra Lambru (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii