Franța își reorientează obiectivele militare pe măsură ce războiul se întoarce în Europa
Analiză a publicației MSN.com, citată de Rador:
Președintele Emmanuel Macron a declarat miercuri că strategia militară a Franței trebuie să consolideze țara ca putere independentă și respectată, cu arme nucleare, până la sfârșitul deceniului, avertizând împotriva riscului de escaladare și a altor efecte globale ale războiului Rusiei în Ucraina.
„Europa nu mai este la adăpost de loviturile cu rachete și drone. Și trebuie să integrăm această realitate”, a spus Macron, vorbind despre transportatorul de elicoptere Dixmude, de la baza militară mediteraneană din Toulon, care găzduiește peste 24.000 de soldați.
Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei „poate precede rivalități geopolitice mai largi și un viitor pe care nu avem niciun motiv să-l acceptăm cu fatalism”, a spus Macron, în timp ce a dezvăluit „evaluarea strategică națională” a Franței, menită să definească cum va arăta apărarea țării în 2030.
Franța vrea să fie o „putere independentă, respectată și agilă, în centrul autonomiei strategice europene”, cu legături puternice cu Alianța Atlantică, a spus Macron.
În timp ce războiul s-a întors pe continentul european, Franța vrea să se concentreze pe creșterea capacității de apărare a Uniunii Europene – securitatea blocului celor 27 de națiuni este încă dependentă în mare măsură de SUA și de NATO.
„Când pacea va reveni în Ucraina, va trebui să evaluăm toate consecințele” printr-o „nouă arhitectură de securitate” pe continent, a spus Macron.
El a susținut că o descurajare nucleară „credibilă, modernă” este cheia. Franța este singura țară din UE care are arme nucleare.
Macron urma să fie transportat miercuri după-amiază la cel mai nou submarin nuclear de atac al Franței, Suffren, înainte de a se întâlni mai târziu în cursul zilei cu membrii de elită ai comandamentului marinei.
„Forțele noastre nucleare contribuie prin propria lor existență la securitatea Franței și a Europei”, a spus el.
În rarele comentarii publice pe această temă, Macron a sugerat recent că un potențial atac balistic nuclear din partea Rusiei în regiune nu ar atrage niciun răspuns nuclear din partea Parisului. Doctrina Franței „se bazează pe ceea ce numim interesele fundamentale ale națiunii. Nu ar fi deloc în joc într-o astfel de situație, a spus el la televiziunea franceză, luna trecută.
De asemenea, Macron a insistat miercuri că eforturile europene de securitate vor face Alianța Atlantică mai puternică. Franța a desfășurat peste 1.000 de soldați, mai ales în România și Estonia, ca parte a Forței de reacție rapidă a NATO, după invazia Rusiei în Ucraina pe 24 februarie.
Noul document strategic al Franței prevede că țara va menține „capacitatea de a conduce operațiuni militare, inclusiv cele de mare intensitate, singură sau în cadrul unei coaliții”.
Trupele franceze își vor menține prezența mare în străinătate într-o zonă care se întinde din Africa subsahariană până în Orientul Mijlociu, prin Cornul Africii, a spus Macron.
El a spus că Franța va lansa discuții în zilele următoare cu partenerii săi africani și cu organizațiile regionale pentru a aduce modificări „statutului, formatului și misiunilor actualelor baze militare franceze din Sahel și Africa de Vest”. O nouă organizație, bazată pe cooperarea dintre forțele armate franceze și locale, va fi finalizată în șase luni de la discuții, a spus el.
Discursul lui Macron marchează încheierea oficială a așa-numitei forțe Barkhane, după ce Franța și-a retras trupele din Mali, la începutul acestui an, în urma tensiunilor cu regimul militar aflat la guvernare.
Operațiunile franceze pentru a ajuta la combaterea extremiștilor islamici din regiunea Sahel se concentrează asupra Nigerului, Ciadului și Burkinei Faso, unde țara are aproximativ 3.000 de soldați.
În plus, Macron a spus că strategia militară a Franței va include o nouă misiune specifică de combatere a știrilor false și a dezinformării răspândite de „rivali”, în special pentru „manipularea populației civile”. Macron s-a referit implicit la influența tot mai mare a Rusiei în Africa de Vest, inclusiv prin campanii anti-franceze pe social media.
Franța trebuie să-și poată promova activ acțiunile, a spus el, și de aceea un buget substanțial va fi dedicat ceea ce el a numit „influență”, care va fi coordonat de guvern.
Pe lângă alte obiective strategice, Franța urmărește să contribuie la stabilitatea zonei Indo-Pacific și să asigure libertatea de acțiune în „spațiile comune globale”, inclusiv fundul mării adânci, marea liberă, spațiul cosmic și spațiul cibernetic.
Un proiect de lege care va fi dezbătut în Parlament, la începutul anului viitor, va oferi detalii bugetare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii