Franța: Mai multe organizații cheamă la grevă pentru apărarea drepturilor femeilor pe 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii/ Principala revendicare, egalitatea salarială
Mai multe organizații și sindicate din Franța cheamă la o „grevă a muncii, a treburilor casnice și a consumului” pe 8 martie.
Obiectivul? Să ia exemplul grevelor experimentate în ultimii ani în Islanda și Spania pentru a cere egalitate salarială. Această mobilizare trebuie să aibă loc în cadrul Zilei Internaționale a Femeii, notează TF1.
Colectivul #GrèveFéministe scrie într-un comunicat de presă că dorește ca pe 8 martie „să pună societatea în stop și să demonstreze că femeile, departe de a fi o variabilă de ajustare, sunt o rotiță esențială în societate”. Femeile sunt așadar invitate să se oprească din lucru la această dată, dar și să nu participe la nicio sarcină casnică în timpul zilei .
Mai multe organizații feministe, printre care Dare Feminism, și asociații precum Family Planning, se află în spatele acestui apel la mobilizare. Majoritatea principalelor sindicate, CGT, CFDT, Unsa, FSU și Solidaires, s-au alăturat, de asemenea, mișcării. Acestea îi încurajează pe angajați să obțină „acte”, „inclusiv prin greve”. „În ciuda anunțurilor guvernamentale de a face din cauza femeilor marea cauză a mandatului prezidențial de cinci ani, inegalitățile persistă la locul de muncă, în familie și în societate”, susțin aceste cinci organizații sindicale.”
O mișcare inspirată de greva din Islanda din 1975
În 1975, în Islanda, o zi de grevă a femeilor a marcat istoria țării și a deschis calea unor progrese majore în materie de egalitate între femei și bărbați. 90% dintre angajatele din acest stat insular au încetat atunci să mai lucreze și mai facă diverse treburi casnice. 30.000 de femei, din cei 220.000 de locuitori numărați la acea vreme în Islanda, au manifestat apoi în centrul capitalei, Reykjavík.
Acest protest a inspirat și altele, mai bine de 40 de ani mai târziu: pe 8 martie 2018, o grevă feministă în Spania a dus la o întrerupere a activității timp de două ore pentru numeroase femei. Potrivit principalelor două sindicate din țară, ea a fost urmată de 5,9 milioane de persoane din țară. În octombrie anul trecut, tot în Islanda, mii de femei, inclusiv premierul Katrín Jakobsdóttir, au oprit din nou lucrul pentru a cere salarii egale și a protesta împotriva violenței împotriva femeilor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank