Franța: Parlamentul adoptă definitiv măsurile de protejare a puterii de cumpărare propuse guvern, cu amendamente
Sesiunea parlamentară începută acum o lună s-a sfârșit prin votarea, cu o largă majoritate, atât de Adunarea Națională cât și de Senat, în lectură finală, a celor două proiecte înaintate de guvernul condus de Elisabeth Borne. Primul prevedea măsuri de protecție a puterii de cumpărare, erodată de inflația care a depășit 6% pe an, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, iar al doilea de rectificare a bugetului de stat.
Printre măsurile adoptate rețin atenția:
- Majorarea pensiilor și a prestațiilor sociale cu 4%, după o creștere cu 1% în ianuarie, o compensare ce se apropie de nivelul actual al inflației;
- O subvenție de 30 de cenți la litrul de benzină, al cărui preț a atins 2 euro. Subvenția va fi valabilă în lunile septembrie și octombrie, după care va fi redusă la 10 cenți în noiembrie și decembrie;
- O convertire a orelor suplimentare față de cele 35 săptămânale prevăzute de lege în plată neimpozabilă;
- Desființarea redevenței audiovizuale – 138 de euro pe an în metropolă și 88 de euro pe an în regiunile de peste mări. Finanțarea audiovizualului public se va face în limita sumei de 3,7 miliarde de euro pe an din TVA. Criticii măsurii spun că această dependență de bugetului statului va limita independența serviciilor audiovizuale publice;
- Continuarea plafonării tarifelor la energie. După cum a anunțat prim ministra Elisabeth Borne în iunie, scutul tarifar va fi prelungit până la sfârșitul anului. Parlamentul a confirmat acest lucru prin votul său, care va permite înghețarea prețurilor la energie. Deja o creștere de 3,89% a prețurilor la electricitate nu a fost aplicată la 1 august. Pe 14 iulie, președintele Emmanuel Macron a declarat totuși că scutul tarifar va fi „reevaluat” la sfârșitul anului. „Nu este posibil ca statul să își asume consecințele pentru toată lumea. Asta este ceea ce facem în acest moment”, a explicat șeful statului.
Sesiunea parlamentară încheiată a testat și raportul de forțe din Adunarea Națională unde confederația centristă pro-prezidențială Ensemble (Împreună) și-a pierdut majoritatea absolută în urma alegerilor parlamentare din 12 – 19 iunie.
Guvernul a reușit să adopte cele două proiecte, după dezbateri furtunoase, cu voturile Republicanilor (LR, centru dreapta), în timp ce Noua Alianță Populară Ecologică și Socială (Nupes, alianța stângii) a votat împotrivă, iar Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) a votat în favoarea măsurilor de protejare a puterii de cumpărare și a boicotat votul la rectificarea bugetară.
În Senat măsurile au fost adoptate cu votul LR, care dispune acolo de cel mai numeros grup parlamentar și cel al centriștilor, stânga votând împotrivă.
Pe ansamblu se profilează o alianță informală între Ensemble și LR, cu care guvernul Borne poate adopta, cu concesii, proiectele de lege trimise spre dezbatere în parlament. Noua sesiune va începe în toamnă și printre proiectele importante se numără și cel privind majorarea vârstei de pensionare de la 62 la 65 de ani, o propunere majoră în platforma program cu care președintele Macron a fost reales în aprilie pentru un nou mandat de cinci ani.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank