Franța: Republicanii (LR, centru dreapta) refuză să-l salveze pe președintele Emmanuel Macron care și-a pierdut majoritatea în Adunarea Națională în urma alegerilor parlamentare
“Am făcut campanie ca un partid de opoziție, suntem un partid de opoziție și vom rămâne în opoziție”, a declarat liderul LR, Christian Jacob după aflarea primelor proiecții ale rezultatelor duminică seara, care dădeau partidului 61 de mandate în Adunarea Națională ți alte 13 aliaților săi Uniunea Democraților și Independenților (UDI) și Diverși Dreapta (DVD).
Este cel mai slab rezultat în alegerile parlamentare din istorie al partidului neo-gaullist care a dat Franței patru președinți în ultimii 64 de ani – Charles de Gaulle, Georges Pompidou, Jacques Chirac și Nicolas Sarkozy și vine după rezultatul catastrofal – 4,8% – al candidatei LR în alegerile prezidențiale din aprilie.
Este totuși un rezultat mai bun decât prevedeau sondajele și procentajul de reușită al candidaților LR-UDI-DVD în al doilea tur de scrutin – 81% (74 de victorii din 91 de candidați calificați în turul la doilea) este cel mai ridicat dintre toate partidele parlamentare.
Imediat după publicarea proiecțiilor, când s-a aflat că alianța centristă pro-prezidențială Enesemble (Împreună) a pierdut majoritatea absolută cu 245 de mandate (majoritatea fiind de 289) toată lumea a menționat LR ca fiind soluția salvatoare pentru adepții președintelui Macron.
Un fost lider al partidului, Jean-François Copé, (descendent al familiei de medici Copelovicz din Iași) a menționat chiar un “pact de guvernare” cu Ensemble, fiind însă rapid corectat de liderul său de partid, Christian Jacob.
LR, ca partid conservator (face parte din Partidul Popular European, PPE) prezintă anumite similitudini de program, mai ales în domeniul economic cu macroniștii. De pildă, ar fi singurul partid dispus să sprijine, în anumite condiții, mărirea vârstei de pensionare de la 62 la 65 de ani. La fel ca Ensemble este un partid pro-european și se opune măririlor de impozite propuse de alianța stângii Nupes.
Dar contextul politic post-electoral nu incită LR să devină un salvator al națiunii (sau mai bine zis al lui Macron). Flancat în stânga sa de alianța centristă pro-prezidențială, deputații LR vor avea în dreapta lor în hemiciclul de la Palais Bourbon imensul grup parlamentar (89 de deputați) ai Reunirii Naționale (RN, dreapta populistă) condus de Marine Le Pen, care a obținut cel mai bun rezultat electoral din istoria sa.
Jacob nu-și poate permite să proptească un guvern nepopular, când pentru prima oară în istorie RN a dovedit că este un partid care poate trece de furcile caudine ale scrutinului majoritar uninominal, până acum un obstacol ce s-a dovedit de netrecut.
Situația politică din Franța este practic fără precedent: o singură dată (1988, Partidul Socialist) s-a format un guvern minoritar, căruia îi lipseau doar 15 mandate până la majoritatea absolută și care a guvernat cu sprijin din afară (Partidul Comunist).
În Franța sub cea de-a Cincea Republică (după 1958) nu au existat nicio coaliție de guvernare formată prost-electoral, iar cultura negocierilor este practic inexistentă în condițiile în care Adunarea Națională a fost până acum mai mult o cameră de înregistrare a proiectelor de lege trimise de guvern pe care majoritățile substanțiale le votau fără prea multe discuții pe bandă rulantă.
LR nu este un partid de lider, ca Renaissance (Renaștere), fost Republica în Mișcare (LREM) – principalul partid al coaliției Ensemble, format în 2017 ca un vehicul politic pentru președintele Macron, ci este cel mai bine implantat partid din Franța, care controlează șapte din cele 13 consilii regionale, 43 din cele 94 de consilii departamentale și deține 148 din cele 348 de mandate de senatori.
Jacob a promis că LR va face o opoziție constructivă, dar asta promite toată lumea și în această perioadă de criză economică profundă presiunile politice asupra deputaților gaulliști să sprijine guvernul în parlament vor fi mari. Acum cinci ani numeroși Republicani au dezertat, trecând de partea lui Macron. Cei doi prim miniștri din primul mandat prezidențial, Edouard Philippe și Jean Castex, au provenit din LR. În guvernul actual principalii miniștri – economie și finanțe, interne, afaceri externe și apărare provin din LR.
Nu este exclus ca în grupul parlamentar LR să intervină divergențe cu privire la atitudinea față de guvernul condus de Elisabeth Borne. De data aceasta însă macroniștii nu mai sunt pe val, ci au fost sancționați masiv de electorat, ceea ce îi va face pe oamenii lui Jacob să se gândească de două ori dacă să le sară în ajutor oamenilor lui Macron.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii