Franța reunește 10 state membre UE într-un grup pro-nuclear
Franța a inițiat o cooperare mai strânsă în cadrul unui grup, cu încă zece state membre ale Uniunii Europene, cu scopul de a forma o alianță nucleară, transmite BALKAN GREEN ENERGY NEWS., preluată de Rador.
Energia nucleară este unul dintre elementele cruciale în decarbonizarea UE, potrivit celor 11 state membre care găzduiesc sau doresc să deschidă centrale nucleare. O cooperare mai strânsă a fost inițiată în 2021, cu un impuls de a include energia nucleară în așa-numita taxonomie verde sau climatică a UE, condusă de Franța și Polonia.
Între timp, grupul emergent a reușit să convingă Comisia Europeană să propună etichetarea hidrogenului produs cu ajutorul energiei electrice din centralele nucleare drept verde sau, mai precis, hidrogen cu emisii scăzute de carbon.
Guvernul de la Paris dorește acum să formeze o „alianță nucleară” cu alte țări UE, potrivit biroului ministrului pentru tranziția energetică, Agnès Pannier-Runacher. După discuțiile de la reuniunea informală a miniștrilor telecomunicațiilor, transporturilor și energiei și a înalților oficiali ai UE, de la Stockholm, ministerul a spus că țările pro-nucleare și-au reafirmat „dorința de a consolida cooperarea europeană în domeniul energiei nucleare”.
Grupul își va coordona pozițiile în discuțiile din cadrul UE
Bulgaria, Croația, Franța, Ungaria, Finlanda, Țările de Jos, Polonia, Cehia, România, Slovacia și Slovenia vor promova cercetarea și schimbul de cunoștințe tehnice în conformitate cu Tratatul Euratom, semnat în 1957, potrivit anunțului. Miniștrii au convenit că sectoarele lor nucleare vor lucra împreună pentru a îmbunătăți lanțurile de aprovizionare, a explora programe comune de formare și proiecte industriale și vor sprijini tehnologiile inovatoare și funcționarea centralelor nucleare existente, se arată în declarație.
Franța a subliniat rolul energiei nucleare în producția de energie electrică de bază și în securitatea aprovizionării. Scopul inițiativei pentru o alianță nucleară este, de asemenea, de a coordona pozițiile în cadrul negocierilor UE.
Comisarul Simson sugerează lansarea de contracte CfD pentru energia nucleară
România și-a exprimat convingerea că decarbonizarea transporturilor și a industriei nu este posibilă fără a lua în considerare toate sursele de energie cu emisii scăzute de carbon și a adăugat că energia nucleară este „o soluție sigură și curată alături de sursele regenerabile”.
La ședința informală a Consiliului pentru Energie, parte a Consiliului UE, miniștrii au discutat planurile pentru reformele pieței de energie electrică și pregătirile pentru asigurarea aprovizionării cu energie pentru iarna viitoare și ulterior.
Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a sugerat că măsurile de sprijin de stat prin contracte pentru diferență (CfD) ar putea include instalații cu emisii scăzute de carbon sau centrale nucleare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank