G4Media.ro

Franța, sfârșitul vieții: Ordinul Medicilor este împotriva participării medicilor la eutanasie

sursa foto: Pexels

Franța, sfârșitul vieții: Ordinul Medicilor este împotriva participării medicilor la eutanasie

Ordinul Medicilor din Franța este „nefavorabil” posibilității ca medicii să participe la „un proces care ar duce la eutanasie” în cazul unei modificări a legislației privind sfârșitul vieții, potrivit unei consultări publicate sâmbătă, transmite Le Figaro.

Acesta este rezultatul a nouă luni de reflecție din partea consiliilor sale departamentale și regionale și intervine în momentul în care Convenția cetățenilor privind sfârșitul vieții își încheie lucrările. Acesta va recomanda probabil duminică legalizarea „asistenței active pentru a muri”, deși nu se știe încă care sunt intențiile președintelui în această privință.

Într-un preambul, Ordinul Medicilor se declară „defavorabil oricărei posibilități de a institui o procedură de asistență activă la moarte pentru minori și pentru persoanele care nu sunt în măsură să își exprime dorința”. În cazul unei modificări legislative în sensul legalizării asistenței active pentru moarte (eutanasie și/sau sinucidere asistată), acesta „se va opune participării unui medic la un proces care ar duce la eutanasie, întrucât medicul nu poate provoca deliberat moartea prin administrarea unui produs letal”.

Clauză de conștiință specifică

În cazul în care sinuciderea asistată ar fi legalizată, Ordinul a cerut o clauză de conștiință specifică „care ar putea fi invocată în orice moment în timpul procedurii”, fără a împiedica medicul care invocă această clauză să continue să își trateze pacientul. Pentru Ordin, „evaluarea, decizia privind eligibilitatea pentru asistența activă la moarte și responsabilitatea ar trebui să fie colegială”, iar medicul curant sau îndrumător „ar trebui să fie în mod sistematic membru” al acestui colegiu, dacă nu și-a invocat clauza de conștiință.

Deși „se opune participării active a medicului atunci când pacientul ia produsul letal”, consideră că acesta ar trebui să poată urmări pacientul până în ultimele sale clipe dacă nu și-a exercitat clauza de conștiință. În cele din urmă, Ordinul consideră că „legea ar trebui să protejeze medicul care participă la procedura de asistență activă la moarte”.

În stadiul actual al legislației, Ordinul „consideră că este imperios necesar să se asigure o mai bună aplicare a legii Claeys-Leonetti”, care interzice eutanasia și sinuciderea asistată, dar permite „sedarea profundă și continuă până la moarte” în cazuri specifice, și se declară gata să contribuie la „dezvoltarea îngrijirilor paliative și de susținere”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Măcar injecția letală să curgă când apasă pacientul pe un buton, dar trebuie ca un om să aibă dreptul de a pleca decent din această viață!

  2. Eu îmi doresc să am opțiunea să-mi închei viața cu demnitate, fără suferință, în cazul unui diagnostic grav și nu numai. Am văzut prea multă suferită că să nu fiu pentru așa ceva. Dacă ar fi după mine drept la o moarte demnă ar trebui pus în constituție.