G4Media.ro

Franţa şi Germania cer o reacţie coordonată a Europei la creşterea preţurilor…

Sursa foto: Unsplash / Junho Kwon

Franţa şi Germania cer o reacţie coordonată a Europei la creşterea preţurilor energiei la nivel global

Franţa şi Germania au cerut luni o reacţie coordonată a Europei la creşterea preţurilor energiei la nivel global, pentru a-i proteja pe cei mai săraci cetăţeni şi competitivitatea companiilor şi pentru a continua planul ambiţios de a opri emisiile de dioxid de carbon până în 2050, transmite Reuters, citată de News.ro.

Preţurile gazelor din Uniunea Europeană au atins cifre record vineri, deoarece principalul furnizor de gaz al blocului, Rusia, a ţinut sub control livrările, semnalând presiuni suplimentare ale preţurilor asupra consumatorilor europeni, odată cu apropierea sezonului de încălzire de iarnă.

„Ceea ce vedem este o creştere fără precedent a preţurilor la energie”, a declarat ministrul spaniol de Finanţe Nadia Calvino la intrarea la discuţiile miniştrilor de Finanţe din zona euro, în Luxemburg.

„Aceasta nu este o problemă pe care o putem aborda la nivel naţional, avem nevoie de un răspuns coordonat european”, a spus ea, adăugând că ţara sa a pregătit un document privind posibilele opţiuni.

Calvino a declarat că una dintre acestea este crearea unei rezerve strategice europene de gaz, care ar ajuta blocul format din 27 de naţiuni şi 450 de milioane de consumatori să negocieze preţuri mai mici decât dacă aceleaşi achiziţii ar fi făcute individual.

”Am aflat prin negocierea ofertei de vaccin că suntem mai puternici atunci când vorbim cu o singură voce”, a spus ea.

Spania doreşte, de asemenea, să se ia măsuri pentru a opri speculaţiile pe piaţă cu certificatele de emisii de dioxid de carbon, care au determinat creşterea preţurilor, a adăugat ea.

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno le Maire, a exprimat opinii similare, spunând că va propune o mai bună reglementare a stocurilor europene de gaze şi deconectarea preţului energiei electrice de preţurile gazelor, în favoarea corelării acestuia la costul mediu de producţie din fiecare ţară a UE.

„Piaţa europeană a energiei are un avantaj cheie – asigură furnizarea de energie peste tot în Europa. Dar are şi un dezavantaj major – alinierea preţurilor la electricitate cu preţurile la gaze”, a spus le Maire la intrarea în discuţii.

El a subliniat că această legătură a fost ineficientă şi a creat un ”punct mort” pentru tranziţia Europei către surse regenerabile de energie. El a mai spus că politicienii ar trebui să explice alegătorilor că lupta împotriva schimbărilor climatice va atrage după sine o creştere pe termen lung a costurilor cu energia.

„Ani, nu luni, va trebui să ne confruntăm cu un nivel crescut al preţurilor, deoarece este nevoie de mai multă energie electrică şi există o legătură între electricitate şi gaze”, a spus le Maire.

„Există, de asemenea, necesitatea de a investi mai mult în surse regenerabile şi poate în centrale nucleare. Acest lucru înseamnă că ar putea fi necesari mulţi bani”.

Abordarea unei creşteri de durată a preţurilor la energie ”va fi una dintre problemele politice majore pentru următorii ani”, a spus el.

Sursa foto: Unsplash / Junho Kwon

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Se termina cu covidu si au nevoie de o noua criza. Mai bine sa dea UE bani sa isi puna tot omu’ celule solare si sa fie prosumer si nu ar mai fi probleme

    • Este ineficient economic ca fiecare om sa aiba panouri solare, baterii, invertoare s.a.m.d.
      Pentru panouri solare este mult mai eficient sa existe o statie centrala, decat sa-si faca fiecare la el acasa. Matematic este mult mai eficient asa pentru ca se folosesc mult mai putine resurse in acest fel. Daca fiecare isi face la el acasa ar fi nevoie de mult mai mult cupru, aur, argint si alte materii prime care sunt in cantitate limitata in scoarta terestra la care mai putem adauga si capacitatea limitata de productie anuala, capacitate care este tinuta in frau de catre guverne prin tot felul de legislatii si restrictii inutile anti-covid.
      Raspunsul pe termen scurt este carbunele, pe termen lung este energia nucleara pe baza de thoriu.

  2. Reactia coordonata necesita productie de carbune si petrol. Da! Alea impotriva carora lupta leftistii asa tare!
    De acord, polueaza, dar nu putem renunta la ele fara sa le inlocuim cu ceva care produce energie non-stop si care este cea mai „safe” metoda de a produce energie – DA! Ma refer la energia atomica, nucleara, aia pe uraniu! Sau si mai bine ar fi aia pe Thoriu, dar guvernele nu vor sa investeasca in ceva asa frumos!

  3. În caz că mai avea careva dubii că „lupta împotriva schimbărilor climatice” este altceva decât spolierea cetățenilor!