G4Media.ro

Franţa şi Germania s-au retras de la discuţiile privind reformarea Organizaţiei Mondiale…

sursa foto: Guvernul Federal German

Franţa şi Germania s-au retras de la discuţiile privind reformarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, nemulţumite de încercările SUA de a conduce negocierile

Franţa şi Germania au părăsit discuţiile referitoare la reformarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), fiind nemulţumite de încercările Statelor Unite de a conduce negocierile, în pofida deciziei Washingtonului de a se retrage din OMS, au declarat vineri trei oficiali, transmite Reuters, citată de News.ro.

Decizia Franţei şi Germaniei este un pas înapoi pentru preşedintele american Donald Trump, în condiţiile în care Washingtonul, care deţine preşedinţia rotativă a G7, spera să emită în septembrie o foaie de parcurs pentru o reformare amplă a OMS, cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale americane.

În luna iulie, Statele Unite au anunţat OMS că se vor retrage, anul viitor, din agenţia care a fost creată pentru a îmbunătăţi sănătatea la nivel mondial, Trump acuzând că OMS este prea apropiată de China şi că a gestionat greşit pandemia de coronavirus. OMS a respins acuzaţiile.

Guvernele europene au criticat la rândul lor OMS, dar nu atât de mult ca Statele Unite, iar decizia Parisului şi Berlinului de a părăsi discuţiile urmează tensiunilor provocate de încercările Washingtonului de a domina negocierile.

”Nimeni nu vrea să fie atras într-un proces de reformă şi să primească un program din partea unei ţări care tocmai a plecat din OMS”, a declarat un oficial european implicat în discuţii,

Ministerele Sănătăţii din Germania şi Franţa au confirmat că cele două ţări nu sunt de acord ca SUA să conducă discuţiile după ce şi-au anunţat intenţia de a se retrage din organizaţie.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Italia a spus că lucrările legate de documentul pentru reformă sunt în curs, dar a adăugat că poziţia Italiei corespunde cu cea a Parisului şi Berlinului.

Întrebat despre poziţia Franţei şi Germaniei, un oficial de rang înalt din administraţia Trump a spus: ”Toţi membrii G7 sprijină în mod explicit substanţa ideilor de reformare a OMS”.

”Este regretabil că Germania şi Franţa au optat în cele din urmă să nu se alăture grupului care susţine foaia de parcurs pentru reformă”, a mai spus acesta.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a refuzat să comenteze situaţia, dar a adăugat că Marea Britanie susţine OMS şi cere o reformă a organizaţiei ”pentru a-i fi asigurată flexibilitatea şi capacitatea de reacţie”.

Discuţiile despre reforma OMS au început în urmă cu aproximativ patru luni. Au avut loc aproape 20 de teleconferinţe între miniştrii sănătăţii din Grupul celor şapte naţiuni industrializate şi zeci de întâlniri între diplomaţi şi alţi oficiali.

O înţelegere la nivelul G7, care include şi Japonia şi Canada, ar facilita discuţiile la G20 şi la Naţiunile Unite, unde orice schimbare ar trebui să fie convenită cu China, Rusia şi alte guverne majore care nu fac parte din G7.

Nu este clar dacă un summit al G7 din Statele Unite, la care Trump speră că liderii vor aproba foaia de parcurs, va mai avea loc în septembrie, conform planificării.

Oficialii americani nu au spus ce reforme doreşte Washingtonul. Dar o foaie de parcurs iniţială pentru reforme propusă de Washington a fost văzută de mulţi dintre aliaţii acestuia ca fiind prea critică, un oficial european implicat în negocieri descriind-o ca fiind ”nepoliticoasă”.

În pofid modificărilor aduse textului iniţial, presiunea exercitată de Washington a rămas inacceptabilă, în special pentru Germania, au spus apropiate negocierilor.

În săptămânile anterioare prăbuşirii discuţiilor, negociatorii au spus că poziţiile începeau să se apropie, întrucât Washingtonul îşi atenuase abordarea, iar negociatorii europeni au început să vadă procesul de reformă ca pe un mijloc de a face OMS mai independentă de presiunile politice.

Guvernele europene au început, de asemenea, să critice OMS în public, ministrul Sănătăţii din Germania cerând organizaţiei să grăbească revizuirea gestionării COVID-19.

În privat, unii europeni au susţinut o abodare mai dură, iar unii l-au criticat pe şeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus şi ceea ce ei consideră că este un management politic al pandemiei.
”Toată lumea a fost critică faţă de Tedros”, a declarat pentru Reuters un negociator dintr-o ţară europeană a G7.

Guvernele europene vor să facă OMS mai puternică, mai bine finanţată şi mai independentă, dar retragerea fondurilor SUA este probabil să slăbească organizaţia, Washingtonul fiind cel mai mare contribuabil, furnizând 15% din buget.

Unii europeni consideră că criticile lui Trump faţă de OMS reprezintă o tentativă a SUA de a distrage atenţia de la gestionarea epidemiei COVID-19, înainte de alegerile prezidenţiale americane, iar legăturile Berlinului cu Washingtonul au fost tensionate de decizia anunţată în iulie de Washington, de a retrage mii de soldaţi din Germania.

Este puţin probabil ca planurile de reformare a OMS să fie stabilite definitiv, mai ales dacă Trump va fi învins în alegerile din noiembrie.

Guvernele europene doresc ca Statele Unite să rămână şi să finanţeze OMS şi şi-au arătat disponibilitatea de a creşte propria finanţare pentru organizaţie.

sursa foto: Guvernul Federal German

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Ce se mai dau astia panselute!
    Toata lumea stie ca “dai un ban dar stai in fata”.
    NATI, ONU, OMS, UNICEF sunt finantate in primul rand de dolarul american, nici o alta tara nu se apropie macar de contributia SUA, dar fac figuri cand americanii fac regulile, pe banii lor.

  2. Americanii dau bani toată lumea trebuie sa se supună , românii să îngenuncheze in fata americanilor și să se supună.
    Nu are importanta cine da banii.

    • Fara banii americani oms e doar un butic.

    • Ba trumproasta satului, dacă cineva îți ia ție 15% din venituri mori de foame?

    • Pt al de mai sus: $ nu se tiparesc, ei se muncesc. Un american de rand are 5 zile de concediu pe an si, de regula, are 2 joburi care totalizeaza 14 ore de munca pe zi.
      Tu, gura mare, esti bugetar, ai 37 zile concediu pe an si muncesti cam 2,73 ore pe zi.
      Din respect pt americanu de rand muncitor si nefericit, sa se cheltuiasca banii aia pe ceva serios, nu pe salariul lui gigi ala din etiopia, inscaunat pe viata de china.

  3. organizatii de genul, transnationale chiar postnationale sunt folosite ca fi vehicule pentru niste agende de te doare mintea. Exista oameni phihopati cu o gramada de bani si putere de care lumea ar trebui sa se fereasca ca de ciuma. China este modelul lor de supraveghere in masa/control de ex. Privesc cu admiratie in directia aceea.

    • te sfatuiesc nu doar sa privesti chiar sa te muti acolo si peste vreo una luna sa ne spui si nou cit de agera mai ai privirea .

    • @m – ai înțeles greșit. Nu @bps privește spre china, ci psihopații cu bani.
      Apropo, in America începe deratizarea, pentru că șobolanii sunt sursa cea mai mare de infecție.

    • Subscriu! Au ajuns la apogeu cu delirul lor, urmează sfârșitul, inclusiv al odiosului PCC, trăim vremuri epocale!

  4. Marxistii europeni nu vor sa reformeze nimic. Sunt intepeniti in istorie, în timp si in spatiu. Nu era vorba de desființarea OMS, ci de reformarea acesteia. Insa, si comunismul a avut aceeași soartă, la fel ca toate proiectele utopice. Intr-o zi crapă, dispare, iar SUA si UK incearca azi sa distrugă orice urma de germene marxist din lume pentru binele umanității.

    • Dacă comparăm capitalismul din SUA cu cel din Europa, cel din Europa este net superior.
      Sistem de sănătate gratuit, facultăți gratuite, condiții de trai superioare fata de SUA.
      In SUA sunt mereu proteste tocmai pentru că capitalismul lor trebuie îmbunătățit adus macar la nivelul din Europa.