Franța: Sindicatele anunță o mobilizare generală joi împotriva preconizatei reforme a sistemului de pensii prezentată de guvern
Marile centrale sindicale, de obicei extrem de divizate, sunt de data aceasta unanime în opoziția lor față de reforma pensiilor.
CGT, sindicat pro-comunist, a anunțat 200 de puncte de adunare a militanților în toată Franța. Secretarul național al Partidului Comunist, deputatul Fabien Roussel, a făcut apel la un milion de francezi să invadeze străzile joi. Secretarul general CFDT (confederație pro-socialistă), Laurent Berger, a spus la rândul său că “e nevoie de un maximum de persoane”.
Dincolo de aceste apeluri cu caracter evident politic, ziua de joi se anunță plină de perturbări pentru serviciile publice. Cei mai hotărâți sunt sindicaliștii din RATP (Regia Autonomă a Transporturilor din regiunea Pariziană), care au un interes direct, având în vedere intenția guvernului de a suprima regimurile speciale de pensionare cum este cel al lor. Greva este anunțată cu începere de la 5:30 dimineața (6:30 în România) și e prevăzută a se încheia vineri dimineața la ora 1:00.
Conducerea RATP a anunțat că trei linii de metrou vor fi complet închise în timp ce alte 10 vor funcționa doar la orele de vârf sau vor avea un serviciu redus. Orar redus de funcționare vor avea trenurile RER (Expres regional). Perturbări ale transportului public sunt prevăzute și în alte orașe, ca Lyon, Nisa sau Rouen.
Transporturile feroviare de persoane se anunță a fi puternic afectate, cu trenurile ultra-rapide prevăzute a circula în proporție de maximum 1 din 3 în funcție de regiune, în timp ce trenurile expres regional sunt prevăzute a circula doar în proporție de 10%. Cel mai puțin afectate vor fi transporturile aeriene, unde sindicatele nu au făcut apel la grevă.
În sectorul educației se așteaptă ca 70% din profesorii din ciclul primar să participe la grevă. În ciclul secundar participarea la grevă este greu de prevăzut deoarece aici personalul didactic nu este obligat ca cel din primar să declare greva cu cel puțin 48 de ore în avans.
În sănătate, deși unele sindicate au făcut apel la grevă, mulți profesioniști sunt așteptați să sfideze apelul, deși unii dintre ei ar putea fi împiedicați să meargă la lucru din cauza grevei transporturilor.
În sectorul energetic se anunță greve cu repetiție și escaladare. De pildă, în rafinării este prevăzută joi o grevă de 24 de ore, una de 48 de ore săptămâna viitoare și una de 72 de ore la începutul lui februarie. În sectorul gaz și electricitate CGT a prezentat un “plan de bătălie” care prevede printre altele tăieri de electricitate sau chiar blocarea repornirii reactoarelor nucleare.
În funcțiunea publică opt centrale sindicale au făcut un apel comun la toți agenții să oprească lucru pentru a forța guvernul să renunțe la proiectul de lege prin care vârsta de pensionare este majorată treptat de la 62 la 64 de ani până în 2030, iar perioada de cotizare la fondul de pensii este prelungită la 43 de ani.
În sfârșit, polițiștii vor participa la o demonstrație de protest la Paris, manifestându-și opoziția față de anularea regimului special de care se bucură aceștia în prezent.
Guvernul condus de Elisabeth Borne va discuta proiectul de lege, asumat de președintele Emmanuel Macron în programul său electoral cu care a fost reales în 2022 și apoi îl va prezenta în Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului Franței, unde confederația centristă pro-prezidențială Ensemble – Împreună nu are majoritatea absolută. Alianța stângii – Nupes – și Reunirea Națională (dreapta populistă) se opun categoric reformei pensiilor, în timp ce Republicanii (centru dreapta) pot oferi sprijinul necesar guvernului în schimbul unor concesii. Bătălia reformei pensiilor abia începe iar deznodământul ei este foarte greu de prevăzut.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu