Franța. Spania și Italia dezaprobă pragul de plafonare propus de Comisia Europeană pentru prețul gazelor naturale
Prim-ministrul spaniol, Pedro Sanchez, premiera italiană Giorgia Meloni și Franța consideră că mecanismul de plafonare a prețului gazelor propus de Comisie este „insuficient”, arată Le Point și Ansa, citate de Rador.
Comisia de la Bruxelles face obiectul unei dezaprobări usturătoare din partea Spaniei si Frantei in ajunul Consiliului Energiei, care trebuie sa se concentreze pe limitarea preţului gazului. Prim-ministrul spaniol nu şi-a ascuns consternarea, considerând că propunerea prezentată de comisarul Kadri Simson, marți după-amiază, „nu merge în direcția bună” și ar putea chiar să provoace creșterea prețurilor.
Franța calcă pe urmele Spaniei și consideră că textul Comisiei este „insuficient”. „Comisia nu respectă mandatul care i-a fost încredințat la ultimul Consiliu European”, se subliniază din partea cabinetului lui Agnès Pannier-Runacher, ministrul Tranziției ecologice.
Kadri Simson a propus un mecanism de intervenție de urgență pe piața gazelor, dacă sunt îndeplinite două condiții: în primul rând, ca prețul pe kilowatt oră să depășească 275 de euro timp de două săptămâni și ca diferența dintre indicele TTF (care stabilește prețul gazului prin gazoduct) şi prețul mediu de piață al GNL să fie de 58 de euro zece zile la rând. Dispozitivul ar trebui să intre în vigoare pe 1ianuarie 2023. „Această dublă condiție este absurdă, plasa de siguranță este foarte scăzută, se protestează în cabinetul lui Agnès Pannier-Runacher. Pentru a funcționa, ar trebui să ne imaginăm o dereglementare totală a pieței care ar corespunde cu distrugerea infrastructurilor. Este foarte puțin probabil. Franța mobilizează din nou cele 15 țări care solicită un plafon pentru prețul gazelor pentru a respinge această propunere și a forța Comisia să-și revizuiască ideile.
Comisia este vizibil reticentă să facă acest lucru, deoarece se teme de orice intervenție pe piața gazelor. Atât de mult, încât parametrii reținuți de serviciile sale fac această intervenție foarte ipotetică. De asemenea, ea a recunoscut că parametrii propuși nu ar fi declanșat o intervenție în timpul vârfului prețului înregistrat în august anul trecut. Sub influența DG Energie, Comisiei îi este greu să-și ascundă reticenţele, care, întâmplător, sunt aceleaşi cu ale Germaniei. La Berlin, prețul gazului nu este principala preocupare. Germanii se tem mai ales de o întrerupere a aprovizionării și sunt gata să plătească prețul necesar, chiar și foarte mare, pentru a se aproviziona cu gaz…
Cele 15 țări – inclusiv Italia și Franța – care au semnat în septembrie scrisoarea în favoarea plafonării prețurilor la gaze, au avut o scurtă întâlnire înainte de Consiliu și au convenit asupra unei poziții unitare, aceea de a nu se alătura propunerii Comisiei, pe care ministrul polonez al Mediului, Anna Moskwa, a descris-o în mod clar drept „o glumă” înainte de a intra în reuniune. Dar rezerve vin și din partea așa-ziselor țări sceptice, care vor evidenția încă o dată îngrijorarea lor pentru securitatea furnizărilor. La reuniune nu era așteptat niciun acord cu privire la plan, dar pare mai aproape decât s-a prevăzut.
„Stabilirea prețului maxim la 275 de euro pe megawat oră nu este chiar un plafon. Criza energetică zguduie familiile și companiile, iar pentru asta trebuie să facem ceva. Nu putem sta să privim, fără să nu facem nimic. Pierdem timp prețios fără rezultate și trebuie să protejăm familiile europene și credibilitatea Europei”, a declarat ministrul grec al Mediului și Energiei, Kostas Skrekas, la sosirea sa la întâlnirea extraordinară cu omologii europeni. „Am vrea un mecanism mai realist. Pentru că nici în august, perioadă în care am avut de suferit din cauza creșterii prețurilor la gaze naturale, acest mecanism de corectare a prețurilor nu s-ar activa”, a subliniat Skrekas. „Trebuie să reacționăm cât mai repede, nu putem continua să pierdem timpul. Și, desigur, regulamentul european de solidaritate ar trebui să meargă mână în mână și să fie legat de plafonarea prețurilor”, a insistat Skrekas.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
5 comentarii