G4Media.ro

Franța testează cu succes prima sa dronă kammikaze / Arma va ajunge…

Captură X

Franța testează cu succes prima sa dronă kammikaze / Arma va ajunge în Ucraina în următoarele săptămâni

Franța vrea să recupereze decalajul, după ce războiul din Ucraina a dovedit că utilizarea dronelor este esențială în conflictele moderne. Ministrul francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu, a anunțat miercuri, 16 octombrie, „testarea cu succes a primei muniții pilotate de la distanță din Franța”, potrivit Le Figaro.

„Ne-am recâștigat suveranitatea în acest segment-cheie pentru forțele noastre armate în mai puțin de doi ani”, a declarat el. Primele 100 de unități ale acestei noi arme 100% franceze vor fi livrate Ucrainei „în următoarele câteva săptămâni”. Acestea vor fi apoi livrate armatei franceze.

 

Această primă dronă sinucigașă franceză, sau dronă kamikaze, a fost botezată Colibri. Ea poate opera la o distanță de 5 km, în principal pe vehicule ușoare. Potrivit armatei franceze, drona are precizie metrică, cu o rază de acțiune de 45 de minute. A fost proiectată și fabricată de grupul franco-german de armament KNDS și de producătorul francez de drone Delair iar costul este sub 20.000 de euro pe unitate. Modelul acestei noi muniții se bazează pe drona UX11 a companiei franceze, care a fost deja utilizată de forțele speciale franceze din 2019 și din care o sută de unități au fost trimise în Ucraina din vara anului 2023.

O dronă cu rază de acțiune mai mare în 2025

Sébastien Lecornu a anunțat comanda pentru aceste drone sinucigașe fabricate în Franța în martie anul trecut. Proiectul a fost ușor întârziat, livrările către Ucraina fiind programate pentru vara anului 2024. Încă din 2021, Comandamentul francez pentru operațiuni speciale (COS) și-a exprimat dorința de a le deține. Un an mai târziu, Agenția pentru Inovare în Apărare (DIA) a lansat procedura. Au fost selectate două proiecte: Colibri și Larinae. Acesta din urmă a fost încredințat KNDS, pe de o parte, și producătorului de rachete MBDA și producătorului de drone Novadem, pe de altă parte.

Modelul KNDS, conceput în colaborare cu EOS Technologie și TRAAK, va avea o rază de acțiune de 80 până la 120 km și o autonomie de trei ore. Acesta va fi capabil să facă față tuturor amenințărilor blindate prin neutralizarea sistemelor lor de protecție activă. Primele demonstrații cu o încărcătură inertă vor avea loc la începutul anului 2025. Modelul MBDA, denumit „Mutant”, va fi, de asemenea, o armă antitanc cu o rază de acțiune de 50 km.

Legea de programare militară 2024-2030 indică dorința guvernului de a achiziționa 1.800 de muniții teleghidate pentru armata franceză. „Dronele kamikaze sunt absolut fundamentale pentru desfășurarea operațiunilor « și vor putea »să completeze tunul Caesar în materie de artilerie”, a explicat Sébastien Lecornu în cursul unei vizite la atelierele Delair din Toulouse, în luna martie. Cu această ocazie, el a descris întreprinderea franceză drept „o vitrină pentru ceea ce trebuie făcut în economia de război”.

Deși Delair este capabilă să producă aproximativ cincizeci de drone pe lună, șeful Statului Major al armatei franceze, generalul Pierre Schill, a declarat în cadrul unei audieri a Adunării Naționale din 16 octombrie că nu este oportun să dețină „stocuri ” din aceste muniții. „Riscul constituirii unor stocuri de astfel de muniții ar echivala cu deținerea de muniții învechite, având în vedere ritmul rapid al schimbărilor în acest domeniu”, a explicat el.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. taiwan , philipine si tarile din jurul chinei abia asteapta