G4Media.ro

Franța va trimite o navă la operațiunea de salvare a submersibilului dispărut…

Sursa foto: OceanGate.com

Franța va trimite o navă la operațiunea de salvare a submersibilului dispărut duminică în timp ce ducea turiști la epava Titanicului

Franța va trimite o navă echipată cu un aparat de scufundări de mare adâncime pentru a ajuta la operațiunea de căutare și salvare a submersibilului dispărut care ducea turiști bogați să viziteze locul unde a fost distrusă epava Titanicului, a declarat marți guvernul francez, scrie Reuters.

Nava, numită Atalante, este gestionată de institutul de cercetare Ifremer. Ifremer a declarat că a fost contactat luni de către Marina americană cu o cerere de ajutor.

„Acesta transportă robotul autonom Victor 6000, capabil să coboare până la o adâncime de 6.000 de metri, dincolo de cei 3.800 de metri de la poziția epavei”, a declarat Ifremer, adăugând că nava ar urma să ajungă la fața locului până miercuri seara, ora locală.

De asemenea, alți membri ai echipajului de pe o altă navă sunt trimiși de urgență la operațiunea de căutare.

O sursă guvernamentală a confirmat pentru Reuters că un cetățean francez, exploratorul francez Paul-Henri Nargeolet, în vârstă de 77 de ani, se afla printre cei aflați la bordul navei dispărute.

Contactul cu micul submersibil, unicat în lume, s-a pierdut duminică după aproximativ o oră şi 45 de minute de la plecare. La bord sunt cinci persoane, între care un miliardar britanic, iar rezervele de oxigen ajung pentru 96 de ore, relatează BBC şi Reuters.

Nave şi avioane americane şi canadiene, agenţiile guvernamentale, marinele militare ale celor două ţări şi companiile comerciale specializate în scufundări la mare adâncime contribuie la operaţiunea de salvare.

Se estimează că începând de luni după-amiază, cei cinci oameni de la bord mai aveau aproximativ patru zile de oxigen. Printre aceştia se numără şi omul de afaceri şi exploratorul britanic Hamish Harding.

În afară de britanicul Hamish Harding, omul de afaceri pakistanez Shahzada Dawood şi fiul său, Suleman, se aflau, de asemenea, la bord, a precizat familia acestora într-un comunicat.

Epava Titanicului se află la aproximativ 700 km sud de St John’s, Newfoundland, dar misiunea de salvare este condusă din Boston, Massachusetts.

Site-ul OceanGate descrie cele trei submersibile pe care le deţine şi doar Titan este capabil să se scufunde la o adâncime suficientă pentru a ajunge la epava Titanicului.

Submersibilul cântăreşte 10.432 kg şi, potrivit site-ului, poate ajunge la adâncimi de până la 4.000 de metri.

Biletele costă 250.000 de dolari pentru o excursie de opt zile care include scufundări la epava aflată la o adâncime de 3.800 m. Compania prezintă călătoria de opt zile cu submersibilul său din fibră de carbon ca fiind „o şansă de a ieşi din viaţa de zi cu zi şi de a descoperi ceva cu adevărat extraordinar”.

Titanicul, care a fost cel mai mare vas al vremii sale, a lovit un aisberg în timpul călătoriei inaugurale de la Southampton la New York în 1912. Din cei 2.200 de pasageri şi membri ai echipajului aflaţi la bord, peste 1.500 au murit. Epava sa a fost explorată pe scară largă de când a fost descoperită în 1985. Este împărţită în două părţi, cu prova şi pupa separate de aproximativ 2.600 de metri. Un câmp imens de resturi înconjoară nava spartă.

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...