G4Media.ro

Franța vrea să accelereze reducerea datoriei și să controleze cheltuielile publice

Sursa foto: European Council

Franța vrea să accelereze reducerea datoriei și să controleze cheltuielile publice

Guvernul de la Paris a anunțat joi că dorește să accelereze reducerea datoriei Franței și să reducă deficitul public până în 2027, datorită reducerii cheltuielilor publice și unei creșteri economice mai dinamice, scrie Le Figaro.

„Vrem să accelerăm reducerea datoriei Franței”, a declarat ministrul Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire, prezentând noua foaie de parcurs pentru finanțele publice în următorii ani. „Credibilitatea europeană a Franței este în joc”, a avertizat el în cadrul unei conferințe de presă.

Deficitul public ar trebui să coboare ferm sub pragul de 3% din produsul intern brut (PIB) stabilit de normele bugetare ale Uniunii Europene: 2,7% în 2027, față de o prognoză de 2,9% până acum. După ce a ajuns la 4,7% în 2022, se așteaptă ca acesta să crească ușor în acest an (la 4,9%) înainte de a începe să scadă treptat din 2024. Reducerea datoriei va fi, de asemenea, accelerată, datoria reprezentând 108,3% din PIB (față de 111,6% la sfârșitul anului 2022), un raport cu câteva puncte mai mic decât cel preconizat anterior.

În ceea ce privește inflația, care afectează veniturile francezilor și pe care Banca Centrală Europeană încearcă să o contracareze prin creșterea ratelor dobânzilor, aceasta ar trebui să înceapă să încetinească de la jumătatea anului 2023, în pofida unei previziuni majorate la 4,9% (de la 4,2% anterior) pentru acest an. Ea ajunsese la 5,2% în 2022. Perspectivele se regăsesc în programul de stabilitate (PSTAB), care va fi prezentat săptămâna viitoare Consiliului de Miniștri și care este transmis anual de statele membre ale UE către Comisia Europeană, de obicei în primăvară.

Guvernul a pus capăt cecurilor de ajutor excepțional și altor cheltuieli de sprijin, estimate la sute de miliarde de euro de la Covid: ca o garanție a seriozității bugetare, guvernul subliniază dorința sa de a întreprinde o „răcire” a cheltuielilor publice, care ar trebui să crească mai puțin rapid decât inflația.

„Tocmai le-am cerut compatrioților noștri să facă un efort cu reforma pensiilor”, a subliniat Bruno Le Maire. „Este corect ca și actorilor publici (…) să li se ceară să contribuie”, a adăugat el. În același timp, guvernul mizează pe faptul că activitatea economică va deveni progresiv mai dinamică. După o încetinire a creșterii PIB-ului la 1% în acest an, el se așteaptă ca aceasta să revină la 1,6% în 2024 și la 1,8% în 2027.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. nici o sansa. Vor o noua revolutie?