G4Media.ro

Franța vrea să preia controlul asupra tuturor activităților strategice ale Atos, pentru…

Facebook

Franța vrea să preia controlul asupra tuturor activităților strategice ale Atos, pentru a evita ca acestea să cadă sub control străin

Guvernul francez s-a oferit să cumpere activele strategice de apărare de la compania de tehnologie a informației Atos, aflată în dificultate, pentru a evita ca acestea să cadă sub control străin, scrie defensenews.

Atos a primit o scrisoare de intenție fără caracter obligatoriu din partea statului francez în data de 27 aprilie pentru a cumpăra toate activitățile sale în domeniul informaticii avansate, al sistemelor critice și al securității cibernetice, care au realizat vânzări de aproximativ 1 miliard de euro (1,1 miliarde de dolari americani) anul trecut, a precizat compania într-o declarație din 29 aprilie.

Atos construiește supercomputerele utilizate în programul de apărare nucleară al Franței, a proiectat sistemul de informații de luptă Scorpion, care este în curs de implementare pentru a echipa forțele terestre ale țării, și a fost aleasă în 2019 pentru a conduce dezvoltarea unei platforme de big data pentru Ministerul francez al Forțelor Armate. Compania a înregistrat o pierdere record în 2023 și a purtat discuții cu băncile sale pentru restructurarea unui nivel nesustenabil al datoriei.

„Scopul este de a păstra activitățile strategice ale Atos sub controlul exclusiv al Franței”, a declarat ministrul de finanțe Bruno Le Maire într-un interviu acordat duminică radiodifuzorului LCI. „Noi luăm inițiativa, deoarece este rolul statului să apere interesele strategice ale Atos și să evite ca tehnologiile sensibile, cruciale în ceea ce privește supercomputerele sau apărarea, să depindă în orice moment de interese străine.”

În martie, Airbus a pus capăt discuțiilor pentru a cumpăra unitatea Big Data & Security a Atos, ceea ce a determinat Ministerul francez de Finanțe să declare că va găsi o soluție națională pentru a proteja activitățile strategice ale companiei. Franța vizează active reprezentând aproximativ două treimi din unitatea BDS, cu o valoare cuprinsă între 700 de milioane de euro și 1 miliard de euro, a declarat Atos.

„Grupul salută această scrisoare de intenție, care ar proteja imperativele strategice suverane ale statului francez”, a declarat Atos.

Le Maire a declarat că agenția de stat APE va cumpăra activele strategice ale Atos, deși alți jucători suverani francezi ar putea participa, după modelul constructorului francez de nave de război Naval Group și al furnizorului de reactoare nucleare TechnicAtome.

Statul francez deține 62,3% din Naval Group, iar Thales deține o participație de 35%. APE deține 50,3% din TechnicAtome, al cărui reactor alimentează portavioanele și submarinele franceze, alți acționari fiind Naval Group și compania de electricitate de stat EDF.

„Va trebui să așteptăm și să vedem ce alți acționari ar putea participa”, a declarat Le Maire. „Și mă refer doar la acționari francezi care lucrează în domenii strategice, de exemplu în domeniul apărării sau al aeronauticii”.

Franța are participații extinse în companiile sale de apărare, inclusiv o participație de 26,1% și o cotă de vot de 35,4% în cadrul Thales, companie cotată la bursă, și jumătate din producătorul franco-german de arme KNDS. Legislația franceză impune investitorilor străini să solicite aprobarea Ministerului Economiei înainte de a investi în sectoare sensibile sau în active strategice.

„Vom prelua controlul asupra tuturor activităților strategice ale Atos, iar aceasta este o decizie importantă”, a declarat Le Maire. „Când vedem o amenințare la adresa unui grup privat implicat în activități strategice, îmi asum responsabilitățile și garantez că aceste activități strategice vor rămâne franceze.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...