G4Media.ro

Frăția penalilor: Cum i-a ajutat Liviu Dragnea pe Radu Mazăre și Nicușor…

Frăția penalilor: Cum i-a ajutat Liviu Dragnea pe Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu prin ștergerea amenzilor date de UE pentru trucarea licitațiilor

O decizie guvernamentală impusă de Liviu Dragnea în 2013, când era vicepremier, i-a ajutat pe liderii de la acel moment ai Constanței să scape de o uriașă problemă: corecțiile financiare aplicate de UE din cauza proiectelor implementate greșit. Șase ani mai târziu, toți cei trei eroi ai scenei de la acel moment sunt în închisoare pentru corupție, arată o anchetă PressHub.ro.

Ce înseamnă corecțiile europene

Când accepți bani europeni ca să îți deschizi o afacere, să derulezi o campanie sau să asfaltezi un drum, trebuie să accepți și câteva condiții impuse de Bruxelles. Una dintre ele ar fi, spre exemplu, să nu fraudezi banii respectivi, adică să nu îi folosești în alte scopuri decât cele pentru care ai cerut finanțarea. Sau, în cazul instituțiilor publice, să nu fentezi legea și să organizezi licitații discriminatorii, în urma cărora banii UE să ajungă la firmele tale favorite.

Dacă nu respecți aceste condiții, sau pe celelalte cerute de comunitate, ești amendat, adică trebuie să dai înapoi un procent din valoarea proiectului. Aceste ”amenzi” se numesc corecții financiare, iar ele pot reprezenta de la 2% până la 100% din valoarea proiectului, în funcție de cât de mult te-ai abătut de la regulile impuse de UE.

Doar în ultimii cinci ani, primăriile și consiliile județene din România s-au abătut constant de la regulile UE și, la finalul distracției, le-a venit o notă de plată de vreo 43 de milioane de euro. Atât ar fi trebuit să achite, în total, administrațiile locale și județene pentru greșelile pe care le-au comis în desfășurarea proiectelor cu finanțare europeană din 2013 încoace.

O bază de dată publicată de RISE Project, cu informații obținute de la Ministerul Dezvoltării, arată că 71 primării și 22 de consilii județene erau pe lista neagră a datornicilor către Uniunea Europeană. Sumele pe care le avea de plătit fiecare instituție variau de la câteva mii de euro la peste un milion de euro. Nimeni, însă, nu și-a mai plătit aceste corecții financiare. O ordonanță dată de Liviu Dragnea în 2013, pe vremea când era vicepremier, i-a scăpat pe șefii din administrațiile publice și județene de plata corecțiilor impuse de UE.

Așa că datoriile comunităților lor au fost achitate, de fapt, de fiecare dintre noi, fiind plătite de la bugetul de stat. Calculul celor de la RISE Project arată că fiecare român a plătit 2 euro și 20 de cenți pentru greșelile făcute de primarii și președinții de consilii județene.

Citește tot articolul pe PressHub.ro.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. HAITA (psd+alde+udmr) fură, populimea plătește.

  2. Ok, apreciem faptul ca pe Radu Mazare il aratati imbracat in…haina vargata, dar nu intelegem de ce nu-l aratati totodata si pe Daddy imbracat tot in…uniforma regulamentara? Motivul e legat cumva de vreun fetiș de-al lui nea Alifie, care probabil se da in vant dupa ”bobocii” imbracati cu camasa si cravata…?!

    • Mai mult ca sigur nu au poze cu el in haine vargate. Iti dai seama ce presiuni a facut sa nu apara astfel. De aia cred ca nu apar poze ca nu sunt nu ca vrea cineva sa puna.

    • Pot sa fac pariu ca s-au facut poze cat pentru un album de dimensiuni generoase, dar nu pot fi publicate la ore de maxima audienta, cand cei mici stau cu ochii lipiti de monitoare…La urma urmei cine nu si-ar proteja odraslele de scenele care infatiseaza orgii in desfasurare…?!

    • Aparent, Mazare are probleme cu costumul … de ginerica. Trebuie sa hotarasca ce costum isi va pune la nunta.
      In fine, mama lui, de altfel foarte mandra de realizarile lui si incredintata de buna educatie pe care i-a dat-o, poate sa-si ia de-o grija. Radu mamii, acum ca nici potera nu-l mai haituieste… s-a hotarat sa se aseze la casa lui si si-a gasit pe cineva cu care sa imparta viata de acum incolo.
      Sa-i uram casa de piatra si sa se bucure cat mai ulti ani de ea. De casa …

  3. Ce mita a luat dragnea? Mita in bani pentru partid, mita in voturi. Tot mita este. De aceea au modificat legea, sa nu mai fie considerata mita cand foloasele sunt pentru terte persoane, in cazul acesta capi ai mafiei psd.

  4. Dragnea trebuie ținut la pușcărie triplu decât Năstase

    • Draknea trebuie sa stea la puscarie pe veci, si sper ca asa sa se intample, sa devina exemplu pentru hoarda de hoti al carei reprezentant de frunte este. Sa-i vina procesul cu teldrum, sa-i vina procesul cu insula Belina, si tot ce se mai descopera, astfel incat sa stea la inchisoare cat o mai trai.

    • Daaaaaaa, daaaaaaaa… pe veci în pușcărie

  5. Mafia si Coruptia a desfiintat imperii si regate daramite doua state mici precum Romania sau Moldova.

  6. Stai linistit,…atmosfera se va incinge din nou dupa plecarea Veoricai Vaselica si dupa numirea Codrutei in functia de Procuror Sef UE! Cand va incepe vanatoarea de PSD-isti, te vor durea ochii de la atatea comentarii, cate vei avea de citit…!

  7. ZI „sa moara Firea și sa facă Veorica ciuma dacă va mint”.
    Care e acum în locul lui Draghici pe la partid? Sa știm și noi cu cine vorbim pe aici.

  8. asa e cam peste tot unde e psd la putere de 30 de ani.. de exemplu aici la braila.. toti bani de la licitatii sau fonduri eu sau dus la bunea stancu prin tancrad

  9. mafie de mafie. oare ce-o fi pe la voluntari, pe la bucureni hai sa traiesti?

    de asta nu mai vor asitia uie. vor doar banii di la uie. daca ii intreaba de ce i-au furat. impurmuta.
    cat o fi imprumutat tov sa traiti gradu orlandu pana acum ? ca sa umple conturili pegrei de partid.

  10. calculul asa, generic, nu e corect. nu bagi toata populatia romaniei si iti rezulta 2 euro. faci calculul pe localitati si in functie de sume. daca o localitate avea de returnat 1 mil euro si 1000 locuitori, da 100 euro de persoana. ala da cost. ca nu toate localitatile au de dat inapoi si cei ce muncesc afara oricum nu ar trebui pusi in calcul.
    ca asa cand citesti 2 euro si ceva ai tendinta de a zice ca e putin si nu are sens sa iti bati capul. dar nu e putin daca faci calculul cum trebuie si vezi situatiile cu adevarat naspa.

    • eroare: da 1000 euro, nu 100. 🙂 chiar mai grav.

    • Asa este… și trebuie pusi la socoteala si asistatii sociali care nu contribuie cu nimic la bugetul tarii, din contra iau de la buget. Deci suma pe care au scos o romanii platitori de taxe din buzunar e mult mai mare.

    • Corect. Populatia activa este in continua scadere. In 2018 eram 8.8 milioane.
      Ce tunuri ne-au tras PSDeii! 600 milioane de dolari datorie Rompetrol -anulata de Nastase in2002 si Ponta in 2010. Paturiciu a vandut-o cu 3 miliarde de dolari! Unde sunt banii? I-au luat Mangafaua cu fular si Pinnochio marii ideologi si reformatori ai socialismului cu fata umana.