G4Media.ro

Freedom House: Nivelul libertăților în Rusia este de 20 de puncte din 100,…

Captura video

Freedom House: Nivelul libertăților în Rusia este de 20 de puncte din 100, la fel ca în țările africane

Nivelul libertăților în Rusia e același ca în Republica Democratică Congo și în Republica Congo. Toate cele trei țări au primit câte 20 de puncte din cele 100 posibile și au fost clasificate ca state în care libertățile lipsesc, reiese din raportul organizației pentru drepturile omului Freedom House.

„În sistemul politic autoritar din Rusia puterea este concentrată în mâinile președintelui Vladimir Putin. Cu forțe de securitate loiale, cu un sistem judiciar subordonat, un mediu de presă controlat și cu un organ legislativ alcătuit din partidul de guvernământ și facțiuni de opoziție docile, Kremlinul este capabil să manipuleze alegerile și să reprime disidența autentică”, se arată în raport.

În document se remarcă totodată faptul că „dezmățul corupției contribuie la schimbarea legăturilor dintre birocrați și grupurile criminale organizate”.

Între evenimentele-cheie ale anului 2020 în Rusia, apărătorii pentru drepturile omului au trecut pandemia de coronavirus („analiștii au presupus că autoritățile au micșorat numărul real de decese cauzate de coronavirus”), scrutinul privind amendamentele la Constituție („rezultatul pozitiv al scrutinului” – n. Rosbalt) care i-a permis de fapt președintelui Putin să rămână în funcție până în 2036. Între alte modificări, amendamentele îi permit președintelui, cu sprijinul camerei superioare a legislativului, să-i înlăture pe judecătorii Curții Constituționale și ai Curții Supreme, ceea ce reduce încă și mai mult independența oricum slabă a sistemului judiciar. Alte evenimente-cheie sunt considerate protestele de la Habarovsk, pe care „în general autoritățile le-au ignorat”, precum și adoptarea legii care obligă organizațiile neguvernamentale care primesc finanțare din străinătate să se înregistreze ca agenți străini.

După cum se remarcă în raport, „cel mai influent rival (al lui Putin – n. Rosbalt), Aleksei Navalnîi, a fost descalificat înainte de începerea campaniei (pentru alegerile prezidențiale din 2024 – n. Rosbal) potrivit unui verdict motivat politic”.

„Numeroasele structuri de forță din Rusia lucrează la menținerea controlului rigid asupra societății și pentru prevenirea oricăror provocări politice la adresa regimului în exercițiu”, se arată în raport.

„Autoritățile federale au oportunități limitate de a impune hotărârile politice în Cecenia”, unde liderul cecen Ramzan Kadîrov ar fi primit putere necontrolată în schimbul menținerii republicii în componența Federației Ruse.

„Corupția în guvern și în lumea afacerilor este larg răspândită, iar lipsa responsabilității le permite birocraților să comită infracțiuni fără să fie pedepsiți. Mulți analiști susțin că sistemul politic este în esență o cleptocrație, un regim a cărui caracteristică determinantă este jefuirea bogăției publice de către elitele aflate la putere”, se menționează în raport. Unele dintre aceste elite, subliniază Freedom House, lucrează deschis la realizarea obiectivelor politice ale conducerii țării și primesc contracte de stat și protecție împotriva urmăririi penale în schimbul loialității lor.

Apărătorii drepturilor omului subliniază că numărul țărilor cu statutul „lipsite de libertate” se găsește la un nivel-record în ultimii 15 ani. Astfel, rating-ul libertății a fost scăzut pentru 73 de țări. Potrivit aprecierii Freedom House, în prezent 54 de țări sunt „lipsite de libertate”.

Sursa: Rosbalt / Traducerea de Silvia Nicolau (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Unde e Romania si SUA? undeva cu 19 si 21 de puncte?

  2. Rusia e o hazna, lagăr de concentrare pentru ruşii de rând, în timp ce Putin se lăfăie în palate.

    România şi SUA au ambele 83 din 100, Rusia are 20.

    E evident că România se va alia cu SUA, nu cu mizeria de Rusia.

  3. Că veni vorba de mai multe țări, hai să comparăm câteva. Freedom House evaluează nivelul libertății la 210 țări și teritorii, din două domenii : al drepturilor politice și al libertărilor civile. Maximul drepturilor politice poate fi 40 iar al libertăților civile 60. În funcție de punctajul obținut, țara respectivă este clasificată în (liberă) – ( parțial liberă ) sau ( neliberă ). Se acordă un scor și nivelului democrației care duce la clasificarea regimurilor în termenii științei politice conform cărora există :
    Regim autoritar consolidat / Regim autoritar semiconsolidat / Regim de tranziție de tip hibrid / Regim democratic semiconsolidat / Regim democratic.
    România este o țară liberă ( 83) , cu democrație semiconsolidată ( drepturi politice 35 ( max 40 ) și libertăți civile 48 ( max 60 )
    Alte țări de interes :
    Rusia : regim autoritar consolidat, neliberă ( 20 ) , cu drepturi politice 5 și libertăți civile 15
    China : țară neliberă ( 9 !! ), cu drepturi politice -2 și libertăți civile 11
    SUA țară liberă ( 83 ) – drepturi politice 32, libertăți civile 51
    Ungaria, regim de tranziție de tip hibrid, parțial liberă ( 69 ) drepturi politice 26, libertăți civile 43
    Ucraina (60 ) și Moldova ( 61), țări parțial libere
    Freedom House mai face o constatare globală : Anul 2020 a fost al 15-lea an în care democrația în lume s-a degradat. În această perioadă, an de an, au fost mai multe țări în care democrația s-a degradat ( 62 în medie ) , decât țări în care procesul democratic a evoluat ( 40 în medie ).

  4. Ca parca democratia e problema la care rusii sunt la nivelul africanilor.
    1. Numarul de omucideri la suta de mii de locuitori. Sunt multe tari din Africa mai pasnice!
    2. Sinucideri – dupa statistica OMS locul 3 in lume in 2016. Statisticile putiniste zic ca nu mai e asa grav. Credeti ce vreti. Ce este clar e ca sunt campioni mondiali la sinucideri pe fondul consumului de alcool.
    3. Infectii HIV/SIDA. Iarasi mai prost ca multe tari africane. Romania are o incidenta de 0.1% ceea ce este prost pt o tara covilizata insa Rusia are 1.2% nivel catastrofal.
    4. Interesante cifrele cu privire la psihozele pe fondul consumului de alcool si dependenta de droguri.

    O alta tema interesanta pt curiosi – corelarea intre criminalitate si procentul de etnici rusi. Astfel Republica Moldova este mai violenta decat Albania de exemplu, insa cu mult mai pasnica decat tari cu procente superioare de etnici rusi – Tarile Baltice sau Ukraina.

    • Pentru ca toate aceste metrici merg mana-n mana

    • O societate/etnie care pentru sute de ani a selectionat indivizi violenti si cu tendinte compulsive nu se tranforma peste noapte la rostirea cuvantului democratie. Asta avand in vedere si exterminarea indivizilor cu tendinte liberale – timp de sute de ani.