G4Media.ro

Frontul cu Hezbollah, noul obiectiv de război al Israelului

Sursa foto: ANWAR AMRO / AFP

Frontul cu Hezbollah, noul obiectiv de război al Israelului

Israelul a anunțat că extinde obiectivele războiului său de aproape un an împotriva Hamas în Gaza pentru a include un front cu Hezbollah de-a lungul frontierei sale nordice cu Libanul. În acest context exploziv, secretarul de stat Antony Blinken este așteptat miercuri în Egipt pentru a discuta o nouă propunere de compromis pentru încetarea focului în Gaza și eliberarea a zeci de ostatici deținuți în teritoriul palestinian, potrivit Departamentului de Stat, transmite agenția AFP.

Acești ostatici au fost răpiți în timpul unui atac fără precedent al mișcării islamiste palestiniene Hamas împotriva Israelului la 7 octombrie 2023, care a declanșat războiul din Gaza, represaliile militare israeliene soldându-se cu zeci de mii de morți.

În semn de „solidaritate” cu Hamas, aliatul său, Hezbollah, a deschis un front cu Israelul la 8 octombrie, declanșând o spirală de violențe aproape zilnice, care a forțat zeci de mii de locuitori de ambele părți ale frontierei să fugă.

„Cabinetul politic și de securitate a actualizat obiectivele războiului pentru a include următoarea secțiune: întoarcerea în siguranță a locuitorilor din nordul (Israelului) la casele lor”, a declarat luni seara biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu într-un comunicat.

Ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a mers mai departe, declarând că „acțiunea militară” împotriva Hezbollah este „singura modalitate de a garanta întoarcerea locuitorilor din nordul Israelului la casele lor”.

“Zonă de securitate” în Liban?

Posibilitatea unui acord se îndepărtează, deoarece Hezbollah continuă să sprijine Hamas”, a declarat el unui emisar american aflat în vizită în Israel, Amos Hochstein.

Pe de altă parte, Departamentul de Stat american a asigurat că „o soluție diplomatică este calea corectă și singura cale de a restabili calmul în nordul Israelului”.

Pentru Michael Horowitz, expert în geopolitică la Le Beck, o companie de consultanță în domeniul securității cu sediul în Orientul Mijlociu, „fără o încetare a focului în Gaza, nu va exista niciun acord asupra problemei frontierei cu Libanul. Pentru Israel, acest lucru înseamnă posibila pregătire pentru o rezoluție militară, mai ales că presiunea continuă să crească în timp ce zeci de mii de israelieni rămân strămutați”.

„Există un consens (în Israel) că un război pentru eliminarea completă a Hezbollah va fi extrem de dificil, costisitor și periculos, deoarece ar putea duce la o conflagrație regională. Prin urmare, obiectivul unei operațiuni militare ar fi mai limitat, în special crearea unei zone tampon în sudul Libanului”, a adăugat el.

La 7 octombrie 2023, comandourile Hamas au efectuat un atac fără precedent pe teritoriul israelian, soldat cu moartea a 1.205 persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe cifre oficiale care includ ostaticii uciși în captivitate. Din cele 251 de persoane răpite în timpul atacului, 97 sunt încă reținute în Gaza, dintre care 33 au fost declarate moarte de către armată.

În replică, Israelul a promis să distrugă Hamas, care a preluat puterea în Gaza în 2007 și este considerată organizație teroristă și de Uniunea Europeană și de Statele Unite.

Armata israeliană a lansat o ofensivă de amploare care s-a soldat cu cel puțin 41.252 de morți, potrivit Ministerului Sănătății al guvernului Hamas din Gaza, care nu oferă detalii cu privire la combatanții și civilii uciși.

„Războiul de uzură” al Hamas

Liderul Hamas, Yahya Sinouar, a declarat că mișcarea sa este „pregătită” să „poarte un lung război de uzură” împotriva armatei israeliene, care a cucerit vaste zone din Fâșia Gaza și bombardează constant teritoriul palestinian asediat și devastat.

„Evident, condamnăm toate atacurile teroriste și luările de ostatici ale Hamas”, dar «adevărul este că nimic nu justifică pedepsirea colectivă a populației palestiniene», care suferă «de neimaginat», a declarat luni șeful ONU, Antonio Guterres.

Începând de marți, Adunarea Generală a ONU va dezbate un proiect de rezoluție palestinian care cere încetarea ocupației teritoriilor palestiniene în termen de „12 luni”, un text care a provocat furia Israelului. Israelul ocupă Cisiordania și Ierusalimul de Est din 1967.

După luni de negocieri fără rezultat pentru a ajunge la un armistițiu în Gaza, Statele Unite lucrează „în special cu Egiptul și Qatar”, celelalte două țări mediatoare, la o nouă propunere de compromis, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, fără a oferi detalii.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...