FT: Unitatea clandestină a Marinei SUA care l-a ucis pe Osama bin Laden se antrenează acum în secret pentru o invazie a Chinei în Taiwan
SEAL Team 6, unitatea clandestină de comando a Marinei SUA care l-a ucis pe Osama bin Laden în 2011, se antrenează pentru misiuni de asistență în sprijinul Taiwanului, în cazul în care insula este invadată de China, potrivit unor persoane familiarizate cu pregătirile, relatează Financial Times (FT).
Echipa de elită a forțelor speciale ale Marinei, care este însărcinată cu unele dintre cele mai sensibile și dificile misiuni militare, planifică și se antrenează pentru un conflict în Taiwan de mai bine de un an la Dam Neck, cartierul său general din Virginia Beach, la aproximativ 250 km sud-est de Washington.
Antrenamentul „secret”, scrie FT, subliniază concentrarea sporită a SUA asupra descurajării Chinei de a ataca Taiwanul, intensificând în același timp pregătirile pentru un astfel de eveniment. Pregătirile s-au intensificat de când Phil Davidson, comandantul SUA pentru regiunea Indo-Pacific la acea vreme, a avertizat în 2021 că Beijingul ar putea ataca Taiwanul în termen de șase ani.
În timp ce oficialii americani subliniază că un conflict cu China nu este „nici iminent, nici inevitabil”, armata americană a accelerat pregătirile pentru situații neprevăzute, pe măsură ce Armata Populară de Eliberare se modernizează rapid pentru a îndeplini ordinul președintelui Xi Jinping de a avea capacitatea de a cuceri Taiwanul prin forță până în 2027.
SEAL Team 6 este o forță de „nivel unu” – cea mai de elită din armata SUA – alături de prestigioasa Delta Force a armatei. Aceasta raportează Comandamentului comun pentru operațiuni speciale.
Unitatea l-a salvat pe Richard Phillips, căpitanul containerului Maersk Alabama care a fost luat ostatic de pirații somalezi în 2009, într-o altă misiune care a contribuit la consolidarea locului său în istoria militară. În ultimii ani, Pentagonul a trimis mai multe forțe speciale regulate în Taiwan pentru misiuni care includ instruirea armatei taiwaneze.
Activitățile echipei Seal 6 sunt mult mai sensibile, deoarece misiunile sale sunt strict secrete. Persoanele familiarizate cu planificarea echipei nu au oferit detalii despre misiuni către FT. Comandamentul operațiunilor speciale, care rareori discută despre SEAL Team 6, a adresat Pentagonului întrebări privind planificarea sa pentru Taiwan, care nu a comentat detaliile specifice.
Un purtător de cuvânt a declarat că departamentul de apărare și forțele sale „se pregătesc și se antrenează pentru o gamă largă de situații neprevăzute”. Pe măsură ce amenințarea din partea grupurilor teroriste a scăzut, forțele de operațiuni speciale s-au alăturat restului armatei americane și comunității de informații pentru a-și intensifica atenția asupra Chinei.
Directorul CIA, Bill Burns, a declarat săptămâna trecută pentru Financial Times că 20% din bugetul său a fost alocat pentru chestiuni ce țin de amenințarea Chinei, o creștere de 200% în trei ani.
„Faptul că echipa SEAL Team 6 plănuiește posibile misiuni legate de Taiwan nu ar trebui să fie o surpriză”, a declarat Sean Naylor, autor al Relentless Strike, o carte despre Comandamentul operațiunilor speciale comune, care conduce o publicație online de securitate națională, The High Side.
„Odată cu reorientarea Pentagonului din ultimii ani pentru a se concentra pe competiția marilor puteri, era inevitabil ca și cele mai elitiste unități de contraterorism ale națiunii să caute roluri în această arenă, deoarece această cale duce la relevanță, misiuni și bani”, a adăugat Naylor.
Taiwanul este cea mai sensibilă problemă în relațiile dintre SUA și China, iar tensiunile legate de insulă au reprezentat o parte esențială a discuțiilor pe canale indirecte dintre consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, și Wang Yi, cel mai înalt oficial chinez în materie de politică externă, în ultimul an, potrivit oficialilor americani și chinezi care au descris discuțiile pentru FT.
China afirmă că rămâne angajată în favoarea „reunificării” pașnice cu Taiwanul, dar nu a exclus utilizarea forței. Anul trecut, Xi a declarat unui oficial european că el crede că Washingtonul încearcă să determine China să intre în război.
Washingtonul este obligat să ajute Taiwanul să își asigure propria apărare în temeiul Legii privind relațiile cu Taiwanul. Statele Unite au avut mult timp o politică de „ambiguitate strategică”, prin care nu spun dacă ar veni în apărarea Taiwanului.
Însă președintele Joe Biden a declarat în mai multe rânduri că forțele americane ar apăra Taiwanul în fața unui atac neprovocat din partea Chinei. Amiralul Samuel Paparo, șeful Comandamentului Indo-Pacific al SUA, a avertizat recent că armata americană ar transforma Strâmtoarea Taiwan, care separă Taiwanul de China, într-un „peisaj infernal fără oameni” dacă Beijingul ar fi pe punctul de a ataca.
El a declarat că acest lucru ar implica submarine, nave și drone fără pilot pentru a face mult mai dificilă lansarea unei invazii de către APL.
Pentagonul a declarat că SUA s-au angajat să respecte „politica unei singure Chine”, în temeiul căreia recunoaște Beijingul ca unic guvern al Chinei, recunoscând în același timp – fără a accepta – poziția Chinei conform căreia Taiwanul face parte din China.
Ambasada Chinei la Washington a declarat că Taiwanul reprezintă „nucleul intereselor fundamentale ale Chinei și prima linie roșie care nu trebuie depășită în relația China-SUA”. Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al ambasadei, a declarat că SUA ar trebui „să înceteze să intensifice contactele militare cu regiunea Taiwan sau să o înarmeze” și „să înceteze să creeze factori care ar putea spori tensiunile în Strâmtoarea Taiwan”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii