”Fuga creierelor” din Afganistan creează probleme talibanilor: ”Medicii și academicienii nu ar trebui să părăsească această țară”
Talibanii sunt tot mai îngrijorați că fuga specialiștilor din Afganistan, din toate domeniile de activitate, va putea împiedica țara să funcționeze, relatează The Telegraph. Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a subliniat că talibanii nu vor ca afganii să părăsească țara. „Nu mai permitem evacuarea afganilor, nu suntem mulțumiți de acest proces (…) Medicii și academicienii din Afganistan nu ar trebui să părăsească această țară, ar trebui să lucreze în propriile domenii specializate”, a declarat acesta.
Femeile nu pot munci decât în sistemul sanitar și ca profesor în clasele de fete
Mii de medici, ingineri, foști oficiali guvernamentali, lucrători din societatea civilă și activiștii pentru drepturile omului așteaptă să scape din această țară, în afara altor zeci de mii care au reușit deja să plece. Talibanii înțeleg că în viitor s-ar putea să aibă o problemă din acest punct de vedere, însă cu excepția femeilor care au lucrat în sistemul sanitar, aceștia nu sunt dispuși să permită angajatelor de sex feminin să se reîntoarcă la locul de muncă ocupat înainte de retragerea trupelor NATO. Femeile care au ajuns la birourile lor au fost nevoite să se întoarcă acasă, talibanii spunându-le că nu sunt necesare și că slujbele lor au fost date bărbaților.
Și în sistemul de învățământ lucrurile sunt grave. Talibanii au separat clasele universitare pentru femei și bărbați și a instituit regulamentul conform căruia toate clasele pentru studente ar trebui să aibă doar profesoare. „Pur și simplu nu există suficiente femei pentru a preda în aceste clase”, spune un profesor universitar. „Când am ridicat această problemă în timpul întâlnirii profesorilor cu oficialii talibani, reprezentantul lor a spus că aceasta nu le aparține. Ai nevoie de 20 de ani, să aduci un om la acest nivel de pregătire”, spune el.
„Nu poți lucra cu talibanii”
Nevoia Afganistanului de această forță de muncă specializată și înalt calificată nu poate fi contestată. Într-o țară în care rata alfabetizării este încă de 43% și doar 9,7% din populație își continuă educația dincolo de școala secundară, fuga a mii de oameni educați este o pierdere colosală de capital uman pentru țară, scrie ziarul britanic. Cu toate acestea, afganii care au beneficiat de 20 de ani de educație îmbunătățită și de rate crescute de alfabetizare și-au exprimat disperarea pentru că au fost obligați să rămână și să lucreze pentru islamiști.
Un funcționar public care lucrează la Ministerul Agriculturii din orașul Herat, a declarat pentru Daily Telegraph: „Șeful nostru a ținut o întâlnire cu noi după ce Herat a căzut în mâinile talibanilor. El le-a spus angajaților de sex masculin că ne putem întoarce la locurile noastre de muncă, totuși nu ar trebui să ne așteptăm să obținem niciun salariu”.
Cei care au reușit să iasă din Afganistan au spus că a fi imposibil să lucrezi pentru talibani. „Nu poți lucra cu talibanii”, a spus un lucrător al societății civile și fost oficial al guvernului. „Nu împărtășesc nimic cu ei, nu există suprapuneri ale valorilor mele cu cele ale talibanilor”.
Fatima, un lucrător al ONG-urilor, care deține două diplome de învățământ superior, a spus că înainte de venirea islamiștilor la putere nu s-a gândit niciodată să plece din țară. „Nu aș fi plecat peste o sută de ani dacă nu ar fi fost preluarea de către talibani a țării”.
Sursa foto: Twitter/ U.S. Department of Defense
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii