G4Media.ro

Fuga deputatului transfug Alexandr Nesterovschi, un apropiat al lui Ilan Șor, în…

Sursa foto: Sergei GAPON / AFP

Fuga deputatului transfug Alexandr Nesterovschi, un apropiat al lui Ilan Șor, în regiunea transnistreană, înainte de a-și afla sentința, ar fi fost orchestrată de responsabili din ambasada Rusiei în Republica Moldova

Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandru Musteața, susține că deputatul transfug Alexandr Nesterovschi, condamnat în primă instanță la 12 ani de închisoare într-un dosar de corupere pasivă, pregătirea și acceptarea finanțării unui partid politic din partea unui „grup criminal organizat”, se află în regiunea transnistreană, scrie Ziarul de Gardă.

Deputatul transfug, potrivit directorului SIS, a fost ajutat de responsabilii din cadrul Ambasadei Rusiei în Moldova să fugă în stânga Nistrului, înainte ca Nesterovschi să-și afle sentința.

„SIS deține informații confirmate că Rusia l-a ajutat pe Nesterovschi să se eschiveze de la organele de drept. Pe 18 martie, la ora 20,15, cu o zi înainte de pronunțarea sentinței de condamnare, Alexandr Nesterovschi a fost documentat intrând pe teritoriul Ambasadei ruse la Chișinău. Ulterior, în dimineața zilei de 19 martie 2025, acesta a fost transportat cu o mașină cu numere diplomatice ale Rusiei în regiunea transnistreană, unde se află până în prezent, sub protecția directă a serviciilor speciale rusești. Respectiv, la momentul pronunțării sentinței de condamnare, Nesterovschi deja se afla pe teritoriul din stânga Nistrului (…). Lucrătorii Ambasadei ruse coordonau cu atenție deplasarea acestui transport. Acțiunile respective reprezintă o operațiune a Rusiei (…)”, a spus Musteața.

Directorul SIS a prezentat cronologia evenimentelor care au favorizat fuga lui Nesterovschi de pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale.

„Pe 18 martie, după ce a efectuat mai multe mișcări pe teritoriul municipiului Chișinău, cetățeanul Nesterovschi a urcat într-un automobil de model Hyundai Tucson ce aparține unei cunoștințe. La ora 20,15, în aceeași zi, automobilul a fost fixat parcat vizavi de sediul Ambasadei ruse în Moldova, intrarea de pe strada Toma Ciorbă, unde a staționat timp de un minut după care și-a continuat deplasarea spre direcția bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt. Peste 7 minute, același automobil a fost fixat parcându-se din nou vizavi de intrarea pe teritoriul Ambasadei. Acest cerc în jurul Ambasadei a fost realizat pentru a se asigura că nu este supravegheat. Ulterior, șoferul a coborât din automobil și s-a îndreptat spre poarta Ambasadei, unde a discutat la interfon cu o persoană din cadrul misiunii diplomatice. Peste 2 minute, șoferul s-a întors spre automobil și a făcut un gest, semn că pasagerul se poate apropia. La ora 20,25, după semnul făcut de șofer, de pe bancheta din spate a coborât o persoană care a fost identificată ca fiind Alexandr Nesterovschi. Acesta a traversat grăbit strada și fără a se opri a intrat în curtea Ambasadei (…). Ulterior, acesta a realizat câteva mișcări haotice prin curte discutând la telefon, vădit fiind ghidat de către cineva, după care a intrat în clădirea Ambasadei. Identitatea șoferului care l-a transportat la sediul Ambasadei a fost stabilită de către SIS și transmisă organelor de drept care au în gestiune dosarul de căutare pe numele lui Nesterovschi. Șoferul a confirmat faptul că l-a transportat pe acesta la sediul Ambasadei ruse la Chișinău.

În intervalul orelor 21,00 și până după miezul nopții, a fost sesizată o activitate atipică a diplomaților ruși pentru orele nopții, deplasându-se spre clădirea misiunii diplomatice în afara orelor de program. Ulterior, pe 19 martie, ziua în care era planificată ziua ședinței de judecată, la ora 11,19, un microbuz cu numere diplomatice ale Ambasadei a părăsit teritoriul misiunii diplomatice, iar peste o oră microbuzul a fost fixat la postul vamal intern, deplasându-se cu viteză în direcția regiunii transnistrene. La momentul traversării postului intern, mijlocul de transport a ignorat semnele de circulație rutieră instalate în post (…)”, a spus Musteața.

Nesterovschi, condamnat la 12 ani de închisoare

Pe 19 martie, deputatul transfug Alexandr Nesterovschi, afiliat lui Ilan Șor, a fost condamnat la 12 ani de închisoare în dosarul în care este învinuit de corupere pasivă, pregătirea și acceptarea finanțării unui partid politic din partea unui grup criminal organizat.

Parlamentarul NU a fost prezent la ședința de judecată, iar instanța a dispus anunțarea sa în căutare. În ziua în care și-a aflat sentința, presa rusă a scris că Nesterovschi a primit cetățenia Federației Ruse, iar parlamentarul a mulțumit „conducerii ruse pentru sprijin”.

Nesterovschi a primit cetățenia Federației Ruse înainte de a-și afla sentința

Alexandr Nesterovschi a obținut cetățenia Federației Ruse cu puțin timp înainte de a-și afla sentința în dosarul de corupție. Informația a fost publicată de presa de la Moscova chiar în ziua în care instanța urma să pronunțe sentința în dosarul în care este vizat parlamentarul.

Într-o declarație pentru RIA Novosti, Nesterovschi a mulțumit conducerii ruse pentru sprijin.

„Sunt recunoscător Rusiei pentru că mi-a oferit cetățenia”, a spus Nesterovschi.

Avocatul acestuia, Anatolie Pitel, spune pentru Ziarul de Gardă că nu cunoaște când exact a fost semnat actul de oferire a cetățeniei Federației Ruse deputatului Nesterovschi, dar că, cel mai probabil, „procedura de oferire a cetățeniei s-a desfășurat într-o perioadă scurtă”.

Învinuirile care i se aduc lui Nesterovschi

Conform rechizitoriului, Alexandr Nesterovschi a acceptat și a primit de la grupul criminal organizat condus de Ilan Șor servicii avia spre orașul Tel Aviv, Israel, avantaje necuvenite manifestate prin numirea acestuia în calitate de membru al Biroului Politic al Partidului „Renaștere” și în conducerea de facto a acestui partid, precum și bunuri sub formă de mijloace bănești în valoare de nu mai puțin de 35 de mii de dolari americani.

Totul s-a făcut, conform procurorilor, cu scopul ca deputatul Nesterovschi să părăsească facțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și să creeze o nouă facțiune parlamentară care să reprezinte interesele grupului criminal organizat.

Procurorii mai spun că Nesterovschi a creat intenționat condiții pentru săvârșirea infracțiunii de finanțare ilegală a unui partid politic, astfel încât să-i asigure lui Ilan Șor menținerea controlului asupra proceselor politice, electorale și sociale din Republica Moldova.

„În acest sens, a identificat-o pe fosta deputată Arina Spătaru, care a denunțat aceste fapte organului de urmărire penală, căreia i-a propus să se alăture unui proiect politic inițiat de Ilan Șor, privind constituirea sau preluarea unor partide cu viziuni proeuropene, al cărei lider să fie ea, asigurând-o de faptul că partidul acesteia va fi susținut și finanțat de către grupul criminal organizat condus de Ilan Șor, iar despre acest fapt vor cunoaște doar ei”, se menționează în rechizitoriul procurorilor.

Conform materialelor din dosarul de urmărire penală, pentru a o determina pe Spătaru să accepte propunerea lui Ilan Șor, Alexandr Nesterovschi i-a organizat o vizită în Israel, unde aceasta a discutat direct cu Ilan Șor. La scurt timp de la revenirea Arinei Spătaru din Israel, Nesterovschi i-a transmis o pungă din hârtie cu 50 de mii de dolari în numerar, 100 de mii de lei și un telefon mobil destinat discuțiilor securizate cu Ilan Șor.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.