G4Media.ro

Funcționari publici, nemulțumiți că unele ministere păstrează jumătate din personal la birou:…

sursa foto: Freepik

Funcționari publici, nemulțumiți că unele ministere păstrează jumătate din personal la birou: ”Ce impedimente ar fi pentru un funcționar public să își desfășoare activitatea de acasă? Are internet și acces la mailul de serviciu? Să stea acasă!”

Mai mulți funcționari publici din ministere au reclamat decizia miniștrilor de a trimite să lucreze de acasă doar 50% din personal, arătând că majoritatea angajaților ar putea lucra de acasă dacă au acces la internet, calculator / laptop și telefon mobil.

Un funcționar public din Ministerul Fondurilor Europene a explicat pentru G4Media.ro, sub protecția anonimatului, cum orice angajat și-ar putea desfășura activitatea de acasă și de ce e periculos să meargă la serviciu în contextul coronavirusului:

”Aud în ultimul timp numai lucruri despre distanțare socială, despre cât de important este să rămânem în izolare acasă. Perfect de acord cu ele. Păi de ce nu se poate rămâne acasă? Vorbim despre telemuncă în sectorul public de parcă ar fi ultima inovație de pe planetă. Să lăsăm la o parte inteligența artificială, mașini autonome sau RPA (robotic process automation), că noi suntem în România. Dar de ce în alte state membre UE se poate lucra de acasă și la noi nu? Spania, Belgia, Franța, cazuri evidente și de ultimă instanță. Așteptăm să apară primele decese? De ce decizia noastră nu se poate alinia nu numai cu tendințele actuale, dar și cu necesitățile noastre? Pentru că acum e vorba de a ne proteja familia.

Luăm un caz simplu, cel al funcționarilor publici, din administrația centrală și/sau locală. Pun pariu că prezența a 90% dintre ei (adică a celor care nu interacționează cu publicul larg) nu este necesară la serviciu. De ce e nevoie de un regim de telemuncă în care să fie asigurată prezența la serviciu la un procent de 50% din numărul celor ce fac parte dintr-o structură instituțională? De ce să nu fie toți acasă? Ce impedimente ar fi pentru un funcționar public să își desfășoare activitatea de acasă? Are internet și acces la mailul de serviciu? Să stea acasă. Are un PC sau un laptop personal? Să stea acasă. Cu ce mă încălzește să știu că unul e prezent la serviciu, e la țigară/cafea/5 minute pe oră cu colegii, dar nu produce nimic? Nu e vorba de sănătatea noastră a tuturor? Poate să devină contact direct cu cineva infectat, asimptomatic. A, trebuie să schimbăm felul în care evaluăm performanța? Păi da, nu se leagă de statul/prezența la serviciu ci de ceea ce produce.

Și, deși înțeleg că a lua decizii pripite cu privire la trimiterea acasă prea devreme a funcționarilor publici, în izolare, poate însemna un risc mai mare ca ei să obosească și să nu fie respectat întrutotul, ce înseamnă o prezență de 50% la serviciu pentru statul român? Transport public și contact nemijlocit cu colegii, poate din întreaga instituție. Și dacă mai ai și parte de o clădire în care aerul e recirculat, te poți îmbolnăvi indiferent că ești la etajul 2 sau 3. Cu alte cuvinte, un risc în plus de a afecta mai rapid întreaga societate, un risc care putea fi evitat.

Cum să ținem sub control răspândirea numărului de cazuri infectate cu noul coronavirus din moment ce nici în cazurile de unde se poate lucra de acasă nu se poate lua o decizie? Ce relevanță are rotația / permanența dacă îți poți îndeplini îndatoririle de acasă? Da, e mai complicat și pentru tine ca funcționar civil, că trebuie să ai un alt management al timpului, o altă eficiență atunci când ai un termen limită de respectat sau când te trage de mânecă copilul. E mai complicat și pentru un directoraș / șef serviciu sau alte funcții cumulate și importante, să verifice activitatea? Păi nu, că te orientezi pe rezultate, nu pe prezența de la 8 dimineața la 5 după amiaza. Și îți protejezi și familia.

Vreți o altă modalitate de a ne proteja medicii, personalul de intervenție, polițiștii? Să evităm să ne aglomerăm spitalele în momentele critice? Să domolim frecvența contactelor? Păi luați o decizie simplă, țineți funcționarii publici acasă până trece criza, în regim de telemuncă! Așa putem să evităm focare adiționale de răspândire a virusului și să ne protejăm familiile”.

Un alt funcționar, de data aceasta din Ministerul Mediului, a declarat pentru G4Media.ro, tot sub protecția anonimatului, că după ce au aflat că în cazul muncii de acasă pierd anumite sporuri, mai mulți funcționari publici au refuzat să muncească de acasă.

”Cum luptă Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor contra pandemiei? Emite un ordin de ministru in care se spune: Conducătorii structurilor din cadrul aparatului propriu al MMAP analizează pana la data de 17.03.2020 posibilitatea efectuării muncii la domiciliu pentru angajații din subordine, luând în considerare următoarele: 1. Asigurarea continuității activității; 2. Specificul activității; 3. Existența suportului logistic necesar desfășurării activității la domiciliu.

După ce oamenii sunt consultați, se sfătuiesc care cum să lucreze, cine când sa vină, rotații etc., totul in virtutea #stamacasa ca să limităm răspândirea COVID, vine Direcția Resurse Umane și ne anunță că pe perioada lucrului la domiciliu nu vom primi sporul de condiții vatamatoare și nici indemnizația de hrană si, mai mult, trebuie sa facem un raport zilnic/săptămânal pe baza caruia vom fi plătiți. Consecința: nimeni nu mai dorește să lucreze de acasă, toată lumea buluc la serviciu, cu mașina personală, cu metroul, cu tramvaiul…..ca tot trebuie să luptăm cu pandemia”.

Foto: Freepik.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. La stat nu ai voie sa pleci cu stampila.
    Si da, intranet-ul nu foloseste la nimic atunci cand tii contabilitatea in Excel

    • Stampila nu mai este obligatorie de vreun an de zile, cel puțin. In plus, exista semnături electronice. Nu semnături scanate, ci chiar semnături electronice.

  2. Sunt de acord! Sa-i trimita pe toti acasa si sa trieze dupa performante. La final la serviciu vor mai fi acceptati doar 30% din ei si care vor primi crestere de salariu de 20%. Pun pariu ca va merge mai bine.

    • Nu exista asa ceva.

      In Romania, functionar public = sluga de partid. Daca nu ma crezi, vezi reportajul Recorder pe acest subiect.

    • Mars in mortii ma-ti de postac libidinos. Am cunostinte care muncesc la stat si muncesc pe rupte, muncesc peste program, neplatiti, oameni amarati care nu au pile si suporta mitocaniile voastre in fiecare zi. Sluga esti tu imbecilule si toti postacii infecti de pe acest site. Sunteti loazele societatii si comentati despre oameni amarati care muncesc de dimineata pana seara in timp ce voi postati dejectii la adresa lor. Sa va fie rusine, imbecililor!

  3. Maxim 10% dintre ei au activitatea justificată. Restul doar freacă menta degeaba. Real garantat 100%. Dacă s-ar desființa birocrația asta care nu mai există nicăieri în lume acești paraziți ai societății nu mai au obiect de activitate. Toți loaze, neamuri și curve ale securiștilor și nomenclaturii comuniste.

  4. Ca funcționar public spun ca avem și noi vacanta de corona virus

  5. Dati-le drumul acasă acestor larve să se protejeze. Repet, printr-o întrebare.

    Stimate domn general în rezervă Ciuca, ministru MAPN, de cât timp aveți nevoie sa realizați mișcarea lui Raed Arafat, precum și alți amologi europene. Așteptați momentul in care Romania va deveni așa că un teatru de razboi la propriu?

  6. Sunt obligati de sefi care daca nu fac micromanagement nu pot, sunt obsedati, vor sa ii vada acolo si sa le sufle in ceafa.

    Sefii aia trebuie toti dati afara si trebuie sa facem un director al celor care fac abuz in serviciu asupra subalternilor, sa stim sa fugim de companiile care ii angajeaza. Statul trebuie curatat, ca aia incaseaza salar din impozitele oamenilor.

  7. I-auzi la ei, sunt nevoiți să facă raport zilnic, ce corvoadă, măiculita.
    Păi,eu, in mediul privat cu munca de acasă, am instalată o aplicatie care vede cand deschid calculatorul si trebuie sa fac acest raport cu tot ce fac in fiecare zi: videoconferinte, probleme rezolvate, discuții telefonice, emailuri rezolvate.
    Trebuie sa muncesc minim 8 ore si overtime-ul nu intra in discutie.

  8. Nu au voie sa lucreze de acasă pentru că politrucii care condud ministere, primarii sau consilii și agenții se gândesc doar la voturi, nu se gândesc deloc la sănătatea oamenilor. Le e frica că cei din privat ii vor arata cu degetul și atunci mai bine îi țin prin birouri, pe principiul „Mircea, fa-te că lucrezi”. Nu înțeleg însă că a purta oameni pe drumuri acum înseamnă riscuri inutile. Statul urla la noi sa nu ieșim din casă, dar el e cel care își scoate angajații la plimbare, când ar putea să lucreze și de acasă. Daca oricum toate registraturile instituțiilor s-au închis din prima zi și toata corespondenta vine pe mail, de ce e nevoie de oameni la birou? Telefoanele se pot redirecționa. Mailul funcționează de oriunde. In afara de cei care lucrează cu documente secrete, care sunt probabil sub 1%, toți ceilalți pot lucra de acasă. Sunt însă puși pe drumuri și duși la birou de niste inconstienti care se simt importanți acum stand toată ziua în ședințe și jucandu-se de-a salvatorii omenii, când e clar că nu mai pot salva nimic. Incompetenta și nesimțirea lor e cea care ne-a adus în situația de azi, în care în România nu mai avem nici măști, nici spirt, nici aparatura în spitale pentru că banii s-au dus pe festivaluri, echipe de fotbal și excursii la moaște. Niste inconștienți care habar nu au să deschidă un mail sau un program de videoconferință și care au nevoie sa fie înconjurați de alții care sa le citească SMS-urile, da le scoată mailurile la imprimanta și să le citească știrile pe internet că nu știu cum pornește un computer. Stați liniștiți că nu va mai votează nici dracu. Toată lumea s-a prins că suntem în acest mare căcat din cauza lidership-ului vostru măreț din ultimii ani.
    Interesant e însă că și sindicatele ale bine hrănite tac mâlc.

  9. La Guvernul Romaniei vine toata lumea la servici, nu exista norme pt telemunca, nu intereseaza pe nimeni ca de o saptamana copii stau singuri acasa. Sefii sunt izolati in birouri sau in vile si functionarii sunt la munca !

  10. I-auzi, vor unii si acasa sporul de conditii vatamatoare. Probabil acasa fac fatza soacrei, deci…