Funcționarii guvernamentali chinezi sună femeile la telefon pentru a le îndemna să aibă copii. China este în plină criză demografică generată de prăbușirea ratei nașterilor
Potrivit oficialilor, campania națională la nivel local pentru evaluarea sentimentelor și crearea de stimulente pentru sarcină se confruntă cu resentimente și îngrijorări persistente, scrie South China Morning Post (SCMP). Lucrătorii guvernamentali chinezi, care au petrecut decenii impunând politici stricte de control al natalității, sună acum femeile din cartierele lor pentru a le îndemna să rămână însărcinate, în contextul crizei demografice din China.
Când Jane Huang a pus mâna pe telefon pentru a răspunde la un apel la începutul acestei luni, primul ei răspuns la persoana de la capătul firului a fost să râdă.
„[Alo!] Sunteți dna Huang? Îmi cer scuze că vă deranjez. Sunt de la biroul dvs. din subdistrict, sunteți însărcinată acum?”
Huang, în vârstă de 35 de ani, mamă a unui fiu, care lucrează și locuiește în provincia de coastă sud-estică Fujian, a declarat că asistentul social prea entuziast a întrebat-o chiar despre momentul celei mai recente menstruații și s-a oferit să o sune pentru a-i reaminti când este „momentul potrivit” să conceapă un alt copil.
„Am râs atât de tare când i-am spus soțului meu despre asta. Anchetatoarea trebuie să fie din generația anterioară, care nu și-a dat seama că vorbește cu o generație complet diferită, care prețuiește mult mai mult viața privată, calitatea vieții și alegerea liberă”, a spus ea.
Huang se numără printre zecile de mii de femei chineze de vârstă fertilă care sunt urmărite prin intermediul unei campanii viguroase organizate de vaste rețele administrative districtuale. Lucrătorii guvernamentali de la nivel local au fost mobilizați să contacteze femeile din cartierele lor pentru a le îndemna să rămână însărcinate.
Guvernul central speră, de asemenea, să afle de ce atât de multe femei sunt reticente în a avea mai mulți copii și să elaboreze noi opțiuni de politică, în condițiile în care scăderea ratei natalității conduce țara spre o criză demografică.
La 17 octombrie, Centrul de Cercetare a Populației și Dezvoltării din China a anunțat că va efectua un sondaj la nivel național în încercarea de a „obține noi date privind opiniile referitoare la căsătorie și fertilitate și factorii cheie de influență”.
Ancheta prin sondaj privind populația și dezvoltarea familiei în China, aprobată de Biroul Național de Statistică la 11 octombrie, vizează femeile de vârstă fertilă – definite de birou ca femei cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani – din aproximativ 30.000 de familii, acoperind 1.500 de comunități sau sate din 150 de comitate.
Centrul a declarat că sondajul se va concentra pe înțelegerea „dificultăților și nevoilor reale ale familiilor în ceea ce privește nașterea și creșterea copiilor”, precum și a motivelor pentru care „nu doresc sau nu îndrăznesc să aibă copii”, pentru a oferi o bază științifică pentru îmbunătățirea politicilor și stimulentelor de sprijinire a fertilității.
În cazul lui Huang, efortul guvernului s-a soldat cu un eșec. Ea a declarat că a încheiat conversația rapid, spunându-i asistentului social că nu are planuri imediate pentru un al doilea copil. „Când m-a întrebat de ce, i-am spus că nu am nici bani, nici timp și nici energie pentru un al doilea copil”.
Sentimentul lui Huang a fost „foarte comun”, potrivit oficialilor de la nivel de district din trei provincii de coastă, care au vorbit cu SCMP sub rezerva anonimatului. Aceștia au declarat că mulți respondenți au exprimat „nemulțumiri puternice” cu privire la politica copilului unic, precum și îngrijorări considerabile cu privire la economie și ocuparea forței de muncă.
Mulți, care au fost amendați de guvern pentru încălcarea regulii anterioare de control al nașterilor, au spus că autoritățile ar trebui să ramburseze penalitățile impuse familiilor, a declarat un oficial din Fujian, pe nume Lin, care este implicat în sondaj.
„Ei au spus că aceasta este cea mai bună modalitate prin care guvernul își poate arăta sinceritatea dacă dorește să promoveze nașterile”, a adăugat Lin.
China a renunțat la politicile sale de control al natalității în 2021, când Beijingul a ridicat limita de copii pe familie la trei și a încetat să mai impună amenzi familiilor care depășesc cota.
Diverse administrații locale s-au angajat să „gestioneze în mod corespunzător” problemele istorice rezultate din politicile de control al nașterilor, dar nu există niciun caz cunoscut de rambursare de către guvern a amenzilor care au fost colectate în timp ce politicile erau în vigoare și nu au fost instituite orientări clare privind modul de gestionare a amenzilor anterioare.
Anterior, cuplurile care aveau mai mulți copii decât era permis erau obligate de departamentul local de control al nașterilor să plătească „taxe de întreținere socială”, pentru a înregistra legal copilul în gospodărie.
În 2020, un cuplu din Guangzhou a fost amendat cu aproape 320.000 de yuani (44.870 USD) pentru că a avut un al treilea copil, potrivit relatărilor mass-media din China continentală.
Un oficial din districtul Guangdong, pe nume Chen, a declarat că, pe lângă sondajul național, Guangdong și alte provincii de coastă au încercat să își construiască propria bază de date provincială de „monitorizare și cercetare a populației” pentru a ține evidența tendințelor populației începând cu 2022.
„Este un efort comun al departamentelor de afaceri civile, educație, poliție, sănătate, statistică, asigurări medicale, securitate socială, pentru a înțelege câte femei din districtul nostru sunt la vârsta fertilă, intențiile lor de a avea mai mulți copii, starea lor fizică și starea financiară a familiei”, a spus el, adăugând că au comunicat cu alte provincii, inclusiv Zhejiang și Fujian, pentru a învăța cele mai bune practici.
Chen a declarat că unele districte au oferit chiar și femeilor care intenționează să aibă mai mulți copii în viitorul apropiat suplimente gratuite de acid folic, pentru a ajuta la reducerea riscului de malformații congenitale.
Un raport publicat la 19 octombrie de Institutul de Cercetare a Populației YuWa a avertizat că politicile pro-naștere nu sunt suficiente pentru a contracara declinul ratei natalității, deoarece tot mai multe femei aleg să nu se căsătorească sau să devină mame.
În 2022, rata fertilității din China a scăzut la 1,09, potrivit Centrului de Cercetare a Populației și Dezvoltării din China, în timp ce rata fertilității totale din Shanghai, unul dintre cele mai bogate orașe din China, a scăzut la 0,6 în 2023, potrivit municipalității.
O rată de fertilitate de înlocuire de 2,1 copii pe femeie este general acceptată ca fiind rata necesară pentru ca populația unei țări să rămână constantă.
Dacă rata de fertilitate a Chinei rămâne pe traiectoria sa descendentă, pentru fiecare copil născut în viitor vor muri șase persoane – o tendință care amenință să intensifice criza demografică a națiunii, a avertizat raportul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu