G4Media.ro

Fundație americană: Mai degrabă Găgăuzia, Moldova și România, și nu Polonia, țările…

Sursa foto: OSCE

Fundație americană: Mai degrabă Găgăuzia, Moldova și România, și nu Polonia, țările baltice și Scandinavia ar putea deveni locuri care ar necesita o mai mare atenție din partea strategilor occidentali

Eventualitatea ca guvernul de la Chișinău să urmărească unirea cu România este doar unul din factorii care afectează poziția găgăuzilor. Relațiile dintre Chișinău și Komrat au fost dificile chiar și după acordul din 1994. (pentru aceste evenimente și despre rolul crescând al Moscovei în agitarea spiritelor, consultați EDM, 28 aprilie 2022, 21 martie 2022 și 9 mai 2023). În cea mai mare parte a ultimilor 30 de ani, Chișinăul a căutat să reducă puterea și privilegiile legate de autonomia Găgăuziei. Totuși abordarea sa a devenit mult mai dură după ce Guţul a devenit ‚bașkan’, ea adoptând o poziție tot mai independentă și mai prorusă, se arată într-o analiză realizată de Jamestown Foundation, citată de Rador Radio România.

Guvernul moldovean de la centru nu s-a limitat doar să acționeze împotriva lui Guţul, dar s-a arătat tot mai disprețuitor față de existența Găgăuziei. Având în vedere că actualul bașkan e aliat cu Ilan Şor, un oligarh moldovean care a fugit din țară în 2019, după ce o instanță moldovenească l-a condamnat pentru corupție, Chișinăul a refuzat să îi ofere lui Guţul o poziție în forurile politice, de care predecesorii săi se bucuraseră anterior.

Totodată, deputații moldoveni au adoptat o lege care a redus libertatea de acțiune a Găgăuziei, iar oficialii moldoveni s-au întâlnit de mai multe ori cu omologi locali din Găgăuzia fără ca guvernul de la Komrat să fie pezent sau să fi fost anunțat (Tuk.md – 17 septembrie 2023, Theins.ru 27 martie, Politnavigator.net, 6 aprilie). Cel mai recent, un fost ministru moldovean al apărării a spus fără ocol că Găgăuzia nu există și că nu există decât raioanele Komrat, Vulkpeșt și Ceadâr-Lung. Se pare că o atare poziție este împărtășită și de alți oameni din capitala moldoveană, având în vedere că ei dețin deja pașapoarte românești. Asemenea reacții amenință să agraveze și mai mult situația (Gagauzinfo, 9 aprilie).

În pofida tuturor acestor lucruri, s-ar putea ca situația să nu explodeze, și din mai multe motive: Găgăuziei îi va fi greu să-și proclame independența, iar Moscovei îi va fi și mai greu să intervină militar. Pe de o parte, Găgăuzia constă în niște districte care nu se învecinază. În consecință, ar fi foarte greu ca ele să se unească. Cele mai multe sunt înconjurate de zone care țin de Moldova, iar singura frontieră externă a țării e cu Ucraina – un aspect pe care Moscova l-ar putea exploata dacă va putea să ocupe vestul extrem al Ucrainei.

Pe de altă parte, deși s-ar putea ca un asemenea demers să se dovdească util Kremlinului în războiul pe care îl poartă, orice mișcare a rușilor în sprijinul Găgăuziei ar trebui să traverseze teritoriul altor țări, inclusiv al Moldovei, ceea ce, cu siguranță, va provoca o reacție din partea Bucureștiului. Întrucât România este membră NATO – o poziție subliniată și prin recentele manevre și prin sprijinul deschis de atragere a Moldovei – orice intervenție rusă în Găgăuzia ar implica Moscova într-un conflict direct cu alianța occidentală.

În consecință, Chișinăul, Bucureștiul și Moscova s-ar putea abține de la vreo acțiune care ar provoca un conflict mai larg. Cu toate astea, în prezent, acțiunile celor trei părți ridică temperatura la un nivel la care s-ar putea ca oficialii de la Kremlin să considere că a interveni întru apărarea Găgăuziei ar fi cea mai bună opțiune, mai ales dacă Putin speră să-și îndrepte războiul împotriva Ucrainei spre un conflict deschis cu NATO. Dacă aceasta ar fi situația, atunci mai degrabă Găgăuzia, Moldova și România, și nu Polonia, țările baltice și Scadinavia, ar putea deveni niște locuri care ar necesita o mai mare atenție din partea strategilor occidentali în viitorul imediat.

Nota trad: Jamestown Foundation – organizație pe teme de apărare din Washington D.C. Înființată în 1984 drept o platformă de sprijin pentru refugiații sovietici, actuala sa misiune este aceea de a transmite informații și de a oferi consultanță pe tema unor probleme de importanță strategică pentru Statele Unite. În principal, Jamestowwn Foundation se concentrează asupra problemelor legate de China, Rusia, Eurasia și de terorismul la nivel mondial.

Sursa: JAMESTOWN FOUNDATION / Rador Radio România / Traducerea: Alexandru Danga

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Și Ciolacu: „Nu-i război, unde vedeți voi război”.