Furia lui Vladimir Putin împotriva civililor ucraineni poate anunța o nouă fază brutală a războiului / Putin nu intenționează să fie umilit și nu se va recunoaște învins (analiză CNN)
Cea mai recentă demonstrație de brutalitate și răzbunare a lui Vladimir Putin ar putea fi un acces de furie din cauza exploziei podului din Crimeea – și care îi este caracteristic. Dar țintirea fără discernământ a civililor ucraineni de către acesta ridică, de asemenea, perspectiva unei noi turnuri îngrozitoare într-un război brutal și mult mai sângeros, arată o analiză CNN.
Luni, rachetele rusești au avariat o pasarelă din Kiev, care este un loc turistic popular, au sfâșiat intersecții la ora de vârf și s-au prăbușit lângă un loc de joacă pentru copii. Întreruperile de curent au cuprins întreaga țară, în unele locuri tăind alimentarea cu apă și transportul, în lovituri care au amintit de teroarea provocată asupra civililor în primele zile ale invaziei, dar care a scăzut în mare parte în ultimele luni.
Atacurile au anihiliat aparența de normalitate pe care locuitorii orașelor, care au petrecut luni de zile în timpul războiului în metrouri transformate în adăposturi antiaeriene, au reușit să o restabilească în viețile lor și au stârnit temeri legate de noi lovituri.
Mesajul a fost evident pentru toată lumea. Putin nu intenționează să fie umilit. El nu se va recunoaște învins. Și este foarte pregătit să provoace un carnagiu civil și teroare fără discriminare ca răspuns la șirul de răsturnări de situație pe câmpul de luptă.
Dar țintele de luni au avut, de asemenea, puțină valoare militară și au servit pentru a reflecta nevoia lui Putin de a găsi noi ținte din cauza incapacității sale de a provoca înfrângeri Ucrainei pe câmpul de luptă.
Bombardarea instalațiilor energetice, în special, a părut a fi un indiciu lipsit de subtilitate al mizeriei pe care președintele rus ar putea să o provoace odată cu venirea iernii, chiar dacă forțele sale se retrag în fața trupelor ucrainene care folosesc arme occidentale.
Această posibilitate ca Putin să anunțe o nouă turnură sângeroasă într-un război care a trecut prin mai multe faze strategice de la invazia din februarie a cântărit greu în mintea liderilor politici și militari de la Washington, luni. Reacția lor a fost presărată cu repulsie că Putin dezlănțuie din nou un război insensibil împotriva civililor, care amintește de ororile Europei din secolul XX.
Cum ar trebui să răspundă SUA
Atacurile asupra civililor, care au ucis cel puțin 14 persoane, au atras, de asemenea, o nouă atenție asupra următoarelor măsuri pe care SUA și aliații săi trebuie să le ia pentru a răspunde, după ce au trimis deja miliarde de dolari în arme în Ucraina, într-un război efectiv prin procură cu Moscova.
Președintele Joe Biden a vorbit luni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a oferit sisteme aeriene avansate care ar putea ajuta la apărarea împotriva atacurilor aeriene rusești, dar Casa Albă nu a precizat ce anume ar putea fi trimis.
John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică în cadrul Consiliului Național de Securitate, a sugerat că Washingtonul privește cu ochi buni solicitările Ucrainei și că este în contact cu guvernul de la Kiev aproape în fiecare zi. „Facem tot ce putem în pachetele ulterioare pentru a răspunde acestor nevoi”, a declarat el pentru CNN.
De asemenea, Kirby nu a putut spune dacă Putin își schimbă definitiv strategia, trecând de la un război pierdut pe câmpul de luptă la o campanie pentru a lovi în moralul civililor și a provoca pagube devastatoare orașelor și infrastructurii ucrainene, deși a sugerat că este o tendință care se dezvoltă în ultimele zile.
„Probabil că a fost ceva ce plănuiau de ceva timp. Acum, asta nu înseamnă că explozia de pe podul din Crimeea ar fi putut accelera o parte din planificarea lor”, a declarat Kirby.
Un atac asupra civililor ar fi în concordanță cu CV-ul noului general rus responsabil de război, Serghei Surovikin, care a servit în Siria și Cecenia. În ambele locuri, Rusia a bombardat fără discernământ zone civile și a ras de pe fața pământului cartiere întregi și infrastructuri, fiind acuzată de comiterea unor încălcări grave ale drepturilor omului.
Citește și:
Ploaia de focuri împotriva civililor ucraineni de luni a fost, de asemenea, înfiorătoare, având în vedere că a avut loc după ultimele amenințări nucleare ale lui Putin și după zile de dezbateri cu privire la posibilitatea ca acesta să folosească o armă nucleară tactică. Dacă nu o va face, pare puțin probabil – având în vedere nepăsarea sa față de durerea civililor – ca o astfel de decizie să fie motivată de dorința de a cruța nevinovații de o astfel de armă oribilă. Cu toate acestea, Kirby a declarat că nu există niciun indiciu că Rusia activează arme nucleare sau că SUA ar trebui să își schimbe propria poziție nucleară.
Dar președintele francez Emmanuel Macron a subliniat îngrijorările Occidentului că atacurile de luni, la orele de vârf din Ucraina, ar putea fi preludiul unui alt punct pivotal în conflict.
„Este o schimbare profundă a naturii acestui război”, a declarat el reporterilor.
Fost oficial american: Acțiunile lui Putin indică o iarnă sumbră
Locotenent-colonelul în retragere Alexander Vindman, fost director pentru afaceri europene în cadrul Consiliului Național de Securitate, a declarat că, prin atacarea unor ținte menite să afecteze moralul ucrainenilor și infrastructura energetică, Putin transmite un mesaj cu privire la modul în care va continua războiul în următoarele luni.
„Ne-a transmis unde se va duce pe măsură ce intrăm în iarnă. Va încerca să forțeze populația ucraineană să facă un compromis, să cedeze teritoriu”, a declarat Vindman.
Acesta a făcut apel la SUA să furnizeze echipamente de apărare aeriană și arme care ar putea viza dronele de fabricație iraniană folosite în atacurile de luni.
Igor Zhovkva, principalul consilier diplomatic al lui Zelenski, a declarat pentru CNN că Ucraina a doborât 56 din cele 84 de rachete și drone care au fost lansate de Rusia, aparent ca răzbunare pentru o explozie pe un pod strategic care leagă Rusia de Crimeea anexată, care este esențial pentru efortul de război al Moscovei și este un simbol al puterii lui Putin.
„Așa că imaginați-vă că dacă am avea echipamente moderne, probabil am putea crește numărul acestor drone și rachete doborâte și nu ar putea ucide civili nevinovați”, a declarat Zhovkva.
Orice campanie prelungită a lui Putin împotriva civililor ar avea ca scop să rupă moralul ucrainenilor și, eventual, să dezlănțuie un nou val de refugiați în Europa de Vest care ar putea deschide diviziuni între aliații NATO care sprijină Ucraina.
Cu toate acestea, primele semne sugerează că Putin a interpretat încă o dată greșit modul în care lumea ar răspunde la brutalitatea sa. Macron, de exemplu, a declarat că atacurile vor determina Franța să crească asistența militară pentru Kiev. Imaginile traumatizante cu civili ucraineni sub rachetele rusești ar putea servi la întărirea opiniei publicului occidental care se confruntă cu propria presiune în această iarnă din cauza războiului energetic al lui Putin. Iar vizarea civililor sugerează slăbiciunea rusă – mai degrabă decât ucraineană -, deoarece indică faptul că Putin nu este capabil să răspundă pe teren la înfrângerile umilitoare pentru forțele sale.
Lecția acestui război oribil este că tot ceea ce a făcut Putin pentru a fractura o națiune despre care nu crede că are dreptul să existe nu a făcut decât să o întărească și să o unifice.
Olena Gnes, o mamă a trei copii care documentează războiul pe YouTube, i-a spus luni lui Anderson Cooper de la CNN, în direct din subsolul său din Ucraina, că este furioasă din cauza revenirii fricii și a violenței în viața ucrainenilor din cauza unei noi runde de „teroare” rusească.
Dar ea a jurat, în timp ce își legăna copilul, că tacticile lui Putin nu vor funcționa.
„Aceasta este doar o altă teroare pentru a provoca poate panică, pentru a vă speria pe voi, cei din alte țări, sau pentru a arăta propriului popor că este încă un tiran sângeros, că este încă puternic”, a spus ea.
„Nu ne simțim disperați… suntem mai siguri chiar decât înainte că Ucraina va învinge și avem nevoie de victorie cât mai repede posibil, pentru că… numai după ce vom câștiga în acest război și numai după ce Rusia va fi învinsă, vom avea din nou liniștea noastră aici.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii