G4Media.ro

Furie la Moscova, după ce Moldova a cerut „demilitarizarea” regiunii separatiste Transnistria…

Sursa foto: AFP / NATALIA KOLESNIKOVA

Furie la Moscova, după ce Moldova a cerut „demilitarizarea” regiunii separatiste Transnistria / Peskov vorbește de relații „foarte, foarte tensionate”

Kremlinul a acuzat luni Republica Moldova de „isterie antirusească”, după ce noul premier de la Chișinău a cerut demilitarizarea regiunii separatiste pro-ruse Transnistria, care se află în centrul tensiunilor reaprinse de conflictul din Ucraina, potrivit Le Figaro.

Joi, în timpul unei sesiuni a parlamentului moldovean, noul prim-ministru Dorin Recean a declarat că este „important să continuăm eforturile noastre de retragere a trupelor rusești” din Transnistria.

Relații „foarte tensionate”

„Zona transnistreană trebuie să fie demilitarizată”, a insistat el. Sâmbătă, noul purtător de cuvânt al guvernului moldovean, Daniel Vodă, a declarat că această demilitarizare este „fundamentală” pentru a asigura o „reintegrare pașnică” a țării.

Întrebat despre aceste declarații, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat luni că relațiile dintre Moscova și Chișinău sunt „foarte, foarte tensionate”. „Guvernul moldovean, într-un fel, insistă asupra a tot ceea ce este antirusesc și cade, de asemenea, în isteria antirusească”, a adăugat Dmitri Peskov la conferința sa de presă zilnică. „Evident, le recomand omologilor noștri moldoveni să fie extrem de atenți” la declarațiile lor, a amenințat Peskov.

Tensiunile sunt puternice între Moscova și autoritățile proeuropene din Republica Moldova, care au acuzat săptămâna trecută Rusia că încearcă să promoveze o lovitură de stat în Moldova, acuzații negate de diplomația rusă.

Fostă republică sovietică de 2,6 milioane de locuitori situată între România și Ucraina, Moldova, care are o minoritate rusă numeroasă, a luat în ultimii ani o turnură pro-occidentală, ceea ce a provocat furia Moscovei.

Transnistria, o regiune industrială situată la granița cu Ucraina, s-a desprins de facto de Moldova în 1992, după un scurt război. De atunci, soldați ruși au fost desfășurați acolo, iar teritoriul dispune de stocuri mari de arme. După atacul masiv al Rusiei asupra Kievului din februarie 2022, Kremlinul a fost acuzat că amenință cu noi confruntări în Transnistria pentru a destabiliza Ucraina și Moldova.

Sancționarea oligarhilor moldoveni

Semn că tensiunile sunt la cote înalte, Moldova a cerut luni UE să impună sancțiuni oligarhilor moldoveni acuzați că au ajutat Rusia să destabilizeze țara. „Nu este prima dată când Moldova se confruntă cu astfel de situații începând de anul trecut”, a declarat ministrul moldovean de externe Nicu Popescu la o întâlnire la Bruxelles cu miniștrii de externe ai UE.

Nicu Popescu le-a cerut omologilor săi să pună „oligarhii și politicienii corupți care, împreună cu Rusia, încearcă să destabilizeze Republica Moldova” pe o listă neagră a persoanelor cărora li se interzice să călătorească în UE și ale căror active sunt înghețate de către UE-27. „Trebuie să-i punem pe acești oligarhi, care sunt proxi-uri ale Rusiei, pe lista de sancțiuni a UE și trebuie să acordăm mai mult sprijin de securitate Ucrainei prin intermediul Facilității europene pentru pace”, a răspuns ministrul estonian Urmas Reinsalu.

Reuniți la Bruxelles, miniștrii de externe ai UE urmează să decidă luni ce sprijin să acorde Republicii Moldova, care va găzdui în iunie cea de-a doua reuniune a Comunității Europene pentru Pace. Moldova și Ucraina au primit anul trecut statutul de candidat la aderarea la UE, dar procesul va dura mai mulți ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...