Furnizorii de energie: Fondurile alocate la rectificarea bugetară sunt insuficiente pentru plata facturilor plafonate
Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), care reunește companiile ce furnizează gaze naturale și energie electrică, reclamă într-un comunicat remis vineri faptul că sumele alocate de guvern pentru plata facturilor plafonate sunt insuficiente.
”Aprobarea rectificării în forma actuală nu rezolva problemele semnalate de Federatia ACUE ci doar le amână (.,,) rectificarea este insuficientă pentru sustinerea plafoanelor de pret la energie, conform schemelor in vigoare”, arată organizația citată.
Reacția vine după ce guvernul Ciucă a aprobat joi ordonanța de urgență pentru rectificare bugetară prin care a alocat circa 2,5 miliarde de lei pentru plata facturilor plafonate, deși estimările arată că necesarul este de circa 31 miliarde de lei.
Întrebat joi în repetate rânduri despre această problemă, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a respins estimarea și a cerut Agenția Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) să facă aceste calcule.
Comunicatul integral al furnizorilor:
Aprobarea rectificării în forma actuală nu rezolva problemele semnalate de Federatia ACUE ci doar le amână. Pentru un dialog real este necesară transparența privind calculele care au stat la baza impactului bugetar, să întelegem care este scenariul folosit pentru sumele allocate (ce consum este estimat, ce prețuri, perioada, etc)
Este nevoie de sinceritate și responsabilitate față de partenerii de dialog, în mod special consumatorii, cei casnici si cei industriali, ei sunt beneficiarii oricăror decizii: rectificarea este insuficientă pentru sustinerea plafoanelor de pret la energie, conform schemelor in vigoare. Banii nu sunt pentru furnizori, ci pentru consumatorii de energie.
Reiteram importanta unei abordari responsabile din partea autoritatilor care au datoria de a asigura:
O bugetare realistă a angajamentelor asumate față de clienții finali, prin schemele de plafonare în vigoare
Transparență în stabilirea impactului bugetar
Recuperarea decalajului de 5 luni pentru decontarea măsurilor asumate pentru schemele de sprijin
Un proces de decontare în termenul prevăzut de cadrul legal (45 zile)
Dialogul lansat de autoritati are semnificație numai în condițiile în care toate partile implicate sunt consultate in mod real, este orientat către soluții concrete și este cu două sensuri, sunt preluate problemele semnalate și sunt și integrate propunerile partenerilor de dialog social.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii