G4Media.ro

Furtuna Boris, efecte devastatoare în Europa Centrală: cel puțin zece morți în…

Sursa foto: Unsplash / Kelly Sikkema

Furtuna Boris, efecte devastatoare în Europa Centrală: cel puțin zece morți în Austria, Polonia, Cehia și Ungaria, șase victime în România

Cel puțin 10 persoane au fost ucise în unele dintre cele mai grave inundații care au lovit Europa Centrală în ultimele decenii, în timp ce furtuna Boris traversează regiunea, arată o analiză CNN. La cele zece victime din Austria, Polonia, Cehia și Ungaria se adugă cei șase morți din România.

Ciclonul Boris, care afectează Europa, aducând un val rece de aer din Islanda, a provocat ploile torențiale și în țara noastră, a declarat șefa ANM, Elena Mateescu. Cantitatea de precipitaţii care a căzut a fost de trei ori mai mare decât este normal pentru întreaga lună septembrie.

Austria, Polonia, Cehia și Ungaria au fost toate afectate de precipitații extreme. Guvernul polonez este pe punctul de a declara luni „stare de dezastru”, după ce zile întregi de ploi au devastat o mare parte din regiunile sud-vestice ale țării.

În Cehia, mii de locuitori au rămas fără apă caldă și electricitate după ce autoritățile au închis centralele termice. În orașul Ostrava, care se află la 15 kilometri (9 mile) de granița cu Polonia, centrala termică Veolia a fost forțată să se închidă complet din cauza inundațiilor, lăsând cei 280 000 de locuitori ai orașului fără apă caldă, potrivit CNN Prima.

Opt persoane au fost ucise în weekend, iar luni alte două au murit din cauza inundațiilor din Austria. Cei doi bărbați, în vârstă de 70, respectiv 80 de ani, au fost găsiți morți de serviciile de urgență după ce au fost prinși în casele lor, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al guvernului landului Austria Inferioară.

„Suntem în continuare sub o presiune imensă, deoarece situația rămâne extrem de critică”, a declarat guvernatorul Austriei Inferioare, Johanna Mikl-Leitner, într-o conferință de presă, subliniind că regiunea este «în continuare într-o stare de criză».

Luni, în orașul polonez Nysa, locuitorii se luptau din nou să își protejeze casele de valurile de apă. Pacienții unui spital local, inclusiv femeile însărcinate, au trebuit să fie evacuați luni, după ce guvernatorul orașului a declarat că unitatea nu mai poate funcționa corespunzător, a relatat TVN24, afiliat CNN.

Imagini aeriene dramatice au arătat, de asemenea, orașul Klodzko aproape complet scufundat sub apă, unul dintre podurile orașului fiind complet inaccesibil. Potrivit agenției naționale de știri poloneze PAP, apele din oraș au ajuns la o adâncime de 1,5 metri. După ce a fost solicitată asistență, armata poloneză a evacuat peste 2 600 de persoane din regiunile afectate de inundații în ultimele 24 de ore, a declarat luni ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Autoritățile sunt alarmate de situația din orașul ceh Litovlje, unde 80% din clădiri sunt scufundate. Primarul orașului, Viktor Kohout, a declarat pentru CNN Prima că se așteaptă ca râul Morava să crească luni.

În orașul de deal Jesenik, unde locuitorii sunt obișnuiți să primească vizitatori în stațiunile balneare, comunitățile gestionează apele murdare ale inundațiilor. „Există multe, multe mașini distruse care pluteau pe (stradă). Telefoanele nu funcționează, nu există apă, nu există electricitate. Așa că este dificil”, a declarat un locuitor, Zdenek Kuzilek, pentru Reuters.

În Ungaria, premierul Viktor Orban a încercat să liniștească îngrijorările locuitorilor din capitala Budapesta. Într-o declarație video filmată duminică de-a lungul malurilor de vest ale fluviului Dunărea, Orban a declarat că experții maghiari în gestionarea apei sunt „încrezători” că nivelurile apei nu vor depăși recordurile anterioare.

Îngrijorarea a crescut în capitala slovacă Bratislava, unde autoritățile au luat măsuri de protecție pentru a limita creșterea apelor Dunării. Poliția a „avertizat publicul cu privire la pericolul” de a se plimba de-a lungul fluviului, a declarat luni un purtător de cuvânt al poliției din Bratislava pentru CNN.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează