Furtuna perfectă. Cum întâmpină România criza globală cu statul înțesat de ”dobitoci” și ”proști”
Europa și întreaga lume fac pregătiri febrile pentru iminenta criză a energiei. Pare a fi doar o chestiune de timp până când Rusia va opri livrările de gaze și, posibil, chiar de petrol către occident. UE, SUA, toate statele membre caută soluții ca să prevină o criză economică și o catastrofă socială. Experții, specialiștii în energie, economiștii de top sunt oameni-cheie în căutarea de soluții peste tot în lume. Acasă, la București, instituțiile sunt cangrenate.
Cu câteva excepții, companiile de stat și autoritățile publice sunt populate de PSD și PNL cu pile de partid, amante, rude. Un angajat mai hâtru din administrația centrală descria plastic avalanșa de pițiponci și pițipoance de la ușa ministerelor cu sintagma ”guvernul Fratelli”.
Mulți dintre ei sunt atât de proști, că până și cei care truchează concursurile o știu.
Cea mai bună dovadă e chiar concursul de angajare de la Ministerul Agriculturii, despre care DNA susține că a fost trucat de fostul ministru Chesnoiu (PSD). Iată ce spunea Adrian Chesnoiu despre candidații pe care urma să îi ajute să intre în minister, potrivit stenogramelor publicate de G4Media:
- Pentru că ăştia-s dobitoci! Dacă le dai alea…ia zece! Nu să facă…Ia zece! Nu vreau zecele!….Crede-mă că-i ştiu cât dă proşti sunt. Ne trezim …la televizor!
Nu există o probă mai puternică pentru a descoperi cancerul incompetenței care roade toată administrația publică. Vă imaginați cum funcționează Ministerul Agriculturii dacă însuși ministrul recunoaște că oamenii pe care îi va angaja sunt ”dobitoci” și ”proști”. Atenție, vorbim de Ministerul Agriculturii, o instituție esențială într-un moment în care politicienii occidentali avertizează că Vladimir Putin vrea să declanșeze o criză globală a alimentelor.
Iar peștele de la cap se împute. Popularea instituțiilor cu legiuni întregi de incompetenți veniți de la partid, rude ori soți/amanți nu putea avea loc fără exemplul de la vârf. Când premier ajunge Nicolae Ciucă, politician fără viață politică și lipsit de orice competență pe marile domenii, când Petre Daea e promovat pentru a cincea oară ministru al Agriculturii, când Lucian Bode e promovat politic în ciuda eșecurilor răsunătoare la ministerul Internelor, semnalul pe ierarhie în jos e clar.
La vârful statului e și Laura Vicol, șefa comisiei juridice din Camera Deputaților, care a măcelărit legea avertizorilor de integritate. Exponenta unui grup organizat, beneficiara unor zboruri private de zeci de mii de euro la Monaco – curat socialism de caviar – ea e ținută în brațe de șeful PSD, Marcel Ciolacu, în ciuda faptului că însăși Comisia Europeană a spus în raportul privind respectarea statutului de drept că legea amendată în Cameră nu e ok. Nimeni din stat nu îi cere însă socoteală Laurei Vicol, nimeni nu chestionează prezența ei într-o poziție de mare putere, nimeni nu vorbește despre vulnerabilizarea statului.
Marcel Ciolacu promovează, la rândul său, nulități pe bandă rulantă doar pe criterii personale. Așa a ajuns prin diferite consilii de administrație o anume Cristina Elena Arghir, care are o singură calitate: este sora Sorinei Stan (fostă Docuz), care trece drept o apropiată a lui Marcel Ciolacu.
De la exemplul șefilor se ajunge la cazuri strigătoare la cer, precum cele documentate de jumătate de an de G4Media, Economedia, Edupedu și alte câteva publicații independente.
La compania monopolistă cu capital de stat Transgaz, șeful Ion Sterian a ajuns să câștige 1,6 milioane de lei în 2021, deși omul nu are nici măcar studii universitare de specialitate. Nu contează însă, pentru că a transformat Transgaz într-o colecție de pile de partid și a cumpărat tăcerea presei cu contracte pe bandă rulantă pentru așa-ziși ziariști.
La ANRE, instituție-cheie în energie, situația e scăpată de sub control. O proaspătă absolventă de facultate a fost promovată expert la cabinetul președintelui cu salariu de 3.000 de euro pe lună. Zero experință, ascensiune maximă. La vârful instituției situația e inimaginabilă. Președinte e fostul sindicalist PSD Dumitru Chiriță, care în plină criză a facturilor a plecat în concediu într-o țară exotică.
Iulian Iancu, alt om al PSD, are funcție înaltă în ANRE, deși legislația pe care a elaborat-o a dus la plecarea ExxonMobil din România și întârzierea cu patru ani a extracției de gaze din cel mai mare zăcământ din Marea Neagră. Cum se numește această atitudine a statului român, care l-a numit în funcție pe Iulian Iancu? Autosabotaj? Inconștiență? Complicitate? Sau pur și simplu prostie crasă?
La Radiocom, o altă companie de stat, director general-adjunct a fost pus politic un PNL-ist de 26 de ani, cu zero experiență relevantă. Are însă pedigri: copil de șefi locali ai serviciilor secrete, pupil al ministrului Bode. E atât de valoros tânărul, încât compania de stat îi plătește din bani publici un MBA în SUA.
Tot aparatul de stat, la nivel local și central, e parazitat de proști, incompetenți cocoțați în funcții doar datorită Partidului. Că e PSD, că e PNL sau UDMR nu mai contează. Toate trei funcționează după un mecanism comun: puterea și numărul de voturi cresc proporțional cu numărul bugetarilor care își datorează cariera și banii partidului. Reflexe de partid-stat.
Iar pentru ca inversarea piramidei valorilor să fie perfectă, executanții ordinelor politice sunt premiați. Judecătorul care l-a apărat pe Nicolae Ciucă iese la pensie rapid cu 21.000 de lei pe lună. Judecătoarea care a produs cea mai rușinoasă motivare, prin care l-a protejat pe premierul Ciucă în numele nevoii de ”stabilitate politică”, e pe punctul de a fi promovată.
Sumele pe care se bat pilele de partid sunt semnificative, iar bugetarii au ajuns să fie principalii cumpărători de automobile cu prețuri de 60.000 – 100.000 de euro. Cei care lucrează în piața auto sunt uluiți de numărul bugetarilor care își permit astfel de mașini.
Așa înțelegeți poate de ce PSD insistă cu supraimpozitarea marilor companii: e nevoie de bani, mulți bani ca să pui lunar mii de euro în ciocul larg căscat al pilelor de partid.
Exemplele de proști și incompetenți puși de partide în funcții sunt nenumărate. Doar că mare parte a presei centrale le ignoră, nu le mai documentează, ba chiar uneori cenzurează pornirile propriilor reporteri. Motivul e simplu: degradarea mass-media e accelerată din cauza zecilor de milioane de euro cu care PSD, PNL și UDMR cumpără tăcerea și protecția mediatice.
Clasamentul libertății mass-media realizat de Reporteri fără Frontiere arată scăderea dramatică a presei din România: a pierdut opt poziții și a fost depășită de presa din Republica Moldova.
Comisia Europeană a plasat miercuri presa din România în grupa de mare risc pentru libertatea de exprimare, împreună cu media din Bulgaria, Ungaria ori Slovenia. Presa amuțită, anesteziată cu sume obscene de bani, și-a pierdut menirea de câine de pază și s-a transformat în pinguin de circ.
Peisajul e cu atât mai dramatic cu cât suntem în pragul unor crize globale ale energiei și alimentelor. Un minim instinct de supraviețuire presupune că în momente critice guvernul ar trebui să pună în paranteze promovarea nulităților, apelând la profesioniști. Nu vedem însă acest comportament nici măcar în ceasul al 13-lea. Cu Ciucă, Daea și Chiriță în frunte, legiunile de incompetenți se pregătesc să treacă România prin cel mai delicat moment al ultimelor decenii.
Pregătiți-vă de impact.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
114 comentarii