Fuziune nucleară: Rusia trimite în Franța un magnet gigantic esențial pentru programul Iter
Rusia a trimis marți în Franța unul dintre cei șase magneți gigantici planificați pentru a pune în aplicare programul de fuziune nucleară Iter, unul dintre marile proiecte științifice internaționale în care Moscova este încă implicată în ciuda sancțiunilor, potrivit Le Figaro.
Sub un cer cenușiu de toamnă, nava care transporta „bobina de câmp poloidal”, fabricată în Rusia sub conducerea agenției atomice Rosatom, a plecat din Sankt Petersburg (nord-vest), au constatat jurnaliștii AFP. Impozantul magnet, cu un diametru de 9 metri și o greutate de 200 de tone, a fost împachetat pentru călătoria care va dura două săptămâni și va ajunge la Amsterdam în drum spre Marsilia, în sudul Franței.
Această bobină în formă de inel va forma partea superioară a structurii „tokamak-ului”, o mașină experimentală construită în sudul Franței, care își propune să stăpânească producția de energie din fuziunea hidrogenului, ca în inima Soarelui.
Citește șiIter, proiectul de fuziune nucleară, avansează pas cu pas
„Fără bobina PF1, tokamak-ul nu poate funcționa”, a declarat pentru AFP Leonid Khimchenko, director adjunct pentru probleme tehnice la Centrul Iter din Rusia, salutând această realizare „unică” după mai bine de opt ani de muncă.
Dintre cele șase bobine planificate înainte de prima producție de plasmă sperată pentru 2026, patru sunt construite în Europa de Vest, iar o alta a fost construită în China, sub responsabilitate europeană.
„Toată lumea ar avea de pierdut”
Masiva navă rusă trebuia să plece în luna mai, dar interdicțiile impuse navelor rusești de a acosta într-un port european, din cauza sancțiunilor legate de ofensiva sa în Ucraina, au întârziat plecarea sa.
Cu toate acestea, nu se pune problema ca Rusia să nu-și „îndeplinească obligațiile” în acest important proiect internațional, a declarat Viaceslav Perșukov, reprezentantul special al Rosatom pentru proiecte internaționale, potrivit căruia „evenimentele actuale nu au afectat aproape deloc progresul proiectului”.
În urma intervenției sale militare în Ucraina, Rusia a anunțat că se va retrage „după 2024” din Stația Spațială Internațională (ISS), un alt proiect emblematic al cooperării științifice ruso-occidentale.
Dar, în acest moment, nu s-a luat o decizie similară pentru Iter. „Toată lumea ar avea de pierdut” dacă Rusia s-ar retrage sau ar fi exclusă, a declarat pentru AFP Andrei Mednikov, responsabil de construcția tamburului. El a adăugat: „Suntem cu toții o singură familie (…) Nu există competiție, nimic”, a declarat Leonid Khimchenko pentru AFP, în timp ce Moscova și Occidentul, aliații Kievului, se luptă de la sfârșitul lui februarie pentru Ucraina.
Alături de UE, Regatul Unit, Elveția, Statele Unite, India, Japonia, Coreea de Sud și China, Rusia contribuie cu 9,1% din costul de producție al instalației. Ideea proiectului Iter s-a născut în urma unui summit între președintele american Ronald Reagan și liderul sovietic Mihail Gorbaciov în 1985 și este rezultatul cooperării științifice dintre 35 de țări.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii