G4Media rămâne cea mai citată sursă online din România, EduPedu pe locul trei, Economedia intră în top cinci/ Digi24 devansează Antena 3 CNN, iar RFI și Europa FM conduc topul radio
G4Media rămâne cea mai citată sursă online din România și în luna iunie, iar platforma de educație EduPedu, în colaborare cu G4Media, se situează pe locul trei. Pentru prima dată, portalul de economie Economedia, deținut de compania care editează și G4Media, intră în clasamentul primelor locuri direct pe poziția a patra.
Cele mai citate posturi TV
La categoria celor mai citate posturi de televiziune, primul loc este ocupat de Digi 24 citat în 632 de articole jurnalistice în presa din România. Poziția a doua aparține postului Antena 3 CNN, ale cărui știri au fost citate de alte surse media de aproape 500 de ori în iunie. Locul trei în clasament este ocupat de Digi Sport cu 240 de citări, urmat de ProTV care a înregistrat 219 citări, iar România TV întregește clasamentul, situându-se pe locul 5, citată în 164 articole din presă.
RFI și Europa FM, în topul celor mai citate 5 posturi de radio din țară
În luna iunie, postul de radio RFI a rămas liderul celor mai citate posturi de radio, fiind menționat de 36 de ori în alte titluri media din România.
În continuarea clasamentului, Europa FM se poziționează pe locul al doilea, fiind citat în 29 de materiale jurnalistice, în timp ce pe locul al treilea se situează Digi FM, cu 5 citări în luna iunie. De asemenea, posturile de radio România Actualități și București FM s-au calificat și ele în acest clasament, având fiecare 4, respectiv 2 citări din partea altor instituții media din țară. În final, PRO FM încheie acest top, fiind citat de 2 ori.
G4media.ro este lider în online, urmat de Hotnews.ro, iar locul 3 pe podium revine EduPedu.ro, urmat de Economedia
În luna iunie, G4media.ro a fost liderul în topul celor mai citate surse online, înregistrând 273 de referințe. Știrea despre Nicolae Ciucă care își va prezenta demisia pe 12 iunie, începerea rotativei, precum și programarea ședinței coaliției care va decide dacă UDMR va rămâne la guvernare, a fost citată în special de posturile de radio.
Pe locul al doilea, cu un rezultat mai mic, de 223 de referințe, s-a situat hotnews.ro. Podiumul este închis de EduPedu.ro, citat de alte surse media din țară de 196 de ori, cu cea mai citată știre referitoare la ministrul Educației care a cerut o verificare informatică după ce, cu o seară înaintea probei de română de la Bacalaureat și chiar în timpul examenului, au fost foarte multe căutări pe internet ale expresiei ”bună seamă”, elevilor cerându-li-se la examen să indice sensul acestei expresii.
Următorul loc îi aparține site-ului Economedia.com, citat în 158 de materiale jurnalistice în media din România, iar site-ul ziare.com a fost citat de 157 de ori, ocupând locul 5 în clasament.
Presă scrisă – Top 5
În categoria presă scrisă, Fanatik se situează pe primul loc în clasamentul celor mai citate surse, înregistrând 361 de citări. Pe locurile următoare se află Adevărul cu 331 de citări și Gazeta Sporturilor cu 271 de citări. Libertatea este de asemenea prezentă în top, cu 227 de referințe, iar Click intră în clasament ocupând poziția a 5-a, fiind citat în 189 de materiale jurnalistice.
Metodologie
Studiul celor mai citate surse de media din România oferă informaţii cu privire la numărul citărilor unor instituții media (print, online, radio, TV), fără a include şi agenţiile de presă. Cercetarea a fost realizată în perioada 01 iunie – 30 iunie 2023. Raportul analizeză articolele din presa scrisă și on-line, precum și știrile difuzate de posturile de radio și TV în care au fost menționate numele surselor de informare în masă. Raportul a luat în considerare acele materiale care fac referire la articole, știri, comentarii și declaraţii ce au apărut în diferite media, cu condiţia ca acestea să nu fie republicări integrale din alte media.
Sintagmele folosite în elaborarea studiului pot fi recunoscute după următoarele forme: o declaraţie se află între ghilimele şi sursa este menţionată în fraze care arată astfel: “Joi, Libertatea a scris că …”/ “jurnaliştii de la Adevarul au notat că …”/ “Radio România Actualităţi informează despre …”/ “în interviul de la Antena 3 CNN X a spus că …”/ “potrivit unui studiu realizat de ziarul Capital …”.
Principalul criteriu conform căruia un anumit material a fost luat în considerare constă în referirea directă asupra unui articol, a unei declaraţii sau a unui comentariu publicat în alt mediu de informare (print, online) sau difuzat la un post de radio/TV. Suma referirilor unei surse citate nu include citările publicaţiilor care fac parte din acelaşi trust.
Atunci când sursa citată este menționată de mai multe ori în același material este luată în considerare ca o singură apariție – o singură citare a mediului respectiv. Studiul analizează știrile difuzate și articolele publicate de peste 30 de posturi de radio și de televiziune, peste 100 de surse din presa scrisă, peste 3000 de surse online care publică regulat știri și articole noi.
În procesul de monitorizare a materialelor din cadrul posturilor de televiziune, radiourilor și publicațiilor tipărite care au și o prezență online, raportarea a cumulat și citările provenite de pe site-urile aferente.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu