G4Media.ro se declară împotriva legii privind scutirea de impozit pentru ziariști / Ce ar trebui să facă statul și politicienii pentru a ajuta presa
Legea prin care PSD a propus scutirea jurnaliștilor și tehnicienilor din presă de impozitul de 10% pe venit a trecut, marți, de Camera Deputaților, for decizional. Legea a fost votată de PSD, PMP, UDMR și Pro România. S-au abținut PNL și USR.
Legea merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Redacția G4Media.ro și Asociatia Group4 Media Freedom & Democracy au pledat constant, la fel ca alți colegi din presă, împotriva împărțirii României pe caste, împotriva privilegiilor acordate în mod nejustificat unor categorii profesionale.
Consecvenți acestui principiu, G4Media.ro consideră că nici în cazul presei nu se justifică acordarea unui regim fiscal preferențial.
Prin urmare, considerăm că, prin scutirea de impozit propusă, chiar dacă situația presei este dificilă, promotorii legii nu vor decât să cumpere bunăvoința presei într-un an cu două șiruri de alegeri.
G4Media.ro se declară și împotriva pensiilor speciale pentru ziariști, proiect de lege votat în urmă cu patru ani tot de majoritatea PSD, cu ajutorul PNL.
În aprilie 2016, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care introduce indemnizații speciale pentru jurnaliștii care fac parte din ”uniuni ale creatorilor recunoscute ca fiind de utilitate publică”.
Ziariștii G4Media.ro nu fac parte și nu vor adera la nici o uniune pentru a beneficia de pensie specială.
Presa, ca și alte domenii de activitate, funcționează însă într-o piață cu probleme și dificultăți specifice. Nu scutirea de impozit a ziariștilor va ajuta la asanarea presei.
Înțelegem foarte bine nevoia unor publicații mici, în special a celor independente sau locale, de a fi ajutate să supraviețuiască, dar pe termen lung scutirea de impozit se va întoarce împotriva presei în general, așa cum pensiile speciale s-au întors împotriva magistraților.
Altele sunt mecanismele prin care statul și politicienii pot asigura o competiție corectă, o piață funcțională și independența ziariștilor:
- Politicienii să nu mai acorde contracte de publicitate netransparente și în afara campaniilor electorale
- Politicienii să iasă din acționariatul companiilor de media, fiind frecvente situațiile în care oamenii politici se folosesc de presă pentru a-și spori influența și accesul la resurse.
- Politicienii să înceteze utilizarea instituțiilor statului la nivel central și local pentru intimidarea și control editorial al redacțiilor incomode (vezi asaltul din epoca Dragnea asupra G4Media.ro, HotNews.ro, Rise Project).
- Statul să asigure tratament egal pentru toți jucătorii din piață, prin eliminare protecției de care s-au bucurat la un moment dat marii datornici la stat și să asigure funcționarea corectă a pieței de publicitate
- Să asigure accesul jurnaliștilor la informații, prin respectarea legii 544, care obligă autoritățile să pună la dispoziția jurnaliștilor informații de interes public. Din păcate, legea nu este întotdeauna respectată.
Sunt câteva măsuri minimale, mai eficiente pentru o corectă funcționare a pieței media decât crearea unei noi caste de privilegiați prin scutirea jurnaliștilor de impozitul pe venit, facilitate acordată în cazul de față de o majoritate parlamentară ad-hoc.
Dacă funcționează într-o piață nedistorsionată și beneficiază de un tratament corect din partea statului, presa va avea atâta independență câtă dorește să își ia.
Orice intervenție din partea statului, de la controale politice la acordarea de facilități economice, riscă să pună în discuție independența editorială a jurnaliștilor și să știrbească încrederea publicului în activitatea lor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii