G4Media.ro

G7 critică decizia Indiei de a interzice exporturile de grâu

sursa foto: Pexels

G7 critică decizia Indiei de a interzice exporturile de grâu

Miniştrii agriculturii din G7 au criticat sâmbătă decizia Indiei de a interzice exporturile de grâu după un recent val de căldură, spunând că aceasta „nu va face decât să exacerbeze criza” în aprovizionarea cu cereale, care este deja sub presiune din cauza războiului din Ucraina, relatează Agerpres, conform AFP.

”Dacă toată lumea începe să impună astfel de restricţii la export sau chiar să închidă pieţele, acest lucru nu va face decât să agraveze criza şi aceasta va afecta şi India şi pe fermierii săi”, a declarat ministrul german al agriculturii, Cem Ozdemir, după o întâlnire cu omologii săi la Stuttgart.

”Facem apel la India să îşi asume responsabilităţile care îi revin în calitate de membru al G20″, a adăugat el ca reacţie la anunţul făcut de New Delhi.

”Ne-am pronunţat împotriva restricţiilor la export şi solicităm menţinerea pieţelor deschise”, a declarat Ozdemir.

India, al doilea mare producător de grâu din lume, a interzis sâmbătă exporturile, cu excepţia unei autorizări speciale din partea guvernului, sporind astfel temerile legate de aprovizionarea cu cereale la nivel mondial.

Lansată la 24 februarie, ofensiva militară rusă perturbă grav activitatea agricolă în zona rurală a Ucrainei, care, înainte de invazie, era al patrulea exportator mondial de porumb şi pe cale să devină al treilea exportator de grâu.

Din cauza blocadei din porturile ţării, aproximativ 20 de tone de cereale aşteaptă în silozuri să fie exportate, iar recolta din acest an este în pericol.

India a decis această interdicţie pentru a-şi asigura „securitatea alimentară” după o scădere a producţiei din cauza căldurii extreme şi o creştere a preţurilor ca urmare a războiului din Ucraina, care complică aprovizionarea pe piaţa mondială.

Contractele de export încheiate înainte de emiterea decretului pot fi onorate, deoarece măsura se referă doar la exporturile viitoare.

Acestea pot fi făcute doar cu permisiunea specială a New Delhi, care va decide de la caz la caz să aprobe cererile altor ţări „pentru a le asigura securitatea alimentară”.

Miniştrii agriculturii reuniţi la Stuttgart au „recomandat” ca această problemă să fie ridicată la reuniunea G7 a şefilor de stat şi de guvern din iunie, unde India va fi prezentă în calitate de invitat.

Invazia Rusiei în Ucraina va exacerba fragilitatea ţărilor care depind în mare măsură de exporturile de cereale sau de îngrăşăminte ruseşti şi ucrainene, în special în Africa, unde insecuritatea alimentară este deja la un nivel record din cauza conflictelor, a crizelor climatice şi a şocurilor economice.

sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Articolele de pe gepatru sunt un deliciu… jurnalisti de cea mai joasa calificare, niște puturoși care nu sunt in stare sa citească un text după ce îl traduce goagle…

    “ aproximativ 20 de tone de cereale aşteaptă în silozuri să fie exportate, iar recolta din acest an este în pericol”

    Douăzeci de tone de cereale? Adică aproape un camion? Da. E un dezastru…

  2. Da, mă, hai să ne luăm de indieni care au de hrănit un miliard jumate de oameni, că nu vor să trimită grânele sigure pe care le au în silozuri și pe care nu știu dacă vor avea cu ce să le înlocuiască dacă recoltele sunt slabe, în vest. Unde produsele din grânele respective pot să ajungă jumătate la gunoi, eventual cu niște clor aruncat deasupra, să nu cumva să le ia oamenii străzii și să mănânce și ei ceva.

    Ia să vedem dacă le pică fisa javrelor ăstora despre ce înseamnă externalizarea producției ca să reduci costurile de producție mici, chiar dacă oamenii tăi nu ajung să mai aibă niciun fel de nivel de trai pentru că salariile în vest sunt decuplate de la prețuri de decade întregi. Au luat-o tare în meclă cu semiconductorii și cipurile când China s-a dat la Taiwan și Australia s-a băgat neîntrebată în ciorbă, acum să vedem ce se poate întâmpla. Fără cipuri mai trăiești, fără pâine, doar cu circ, puțin probabil.

    Și vine vara și la noi, să vezi cum arde Europa din nou, ca anul trecut. Hai că începe bine.

    • Problema e ca tot Africa si o parte din Orient vor suferi, iar valul de migranti-rupti de foame-tot in UE va poposi.

  3. S-au activat handi.capatii de serviciu!

    • Dacă ești pros.t, măcar nu semnala. La toamnă când se triplează prețul pâinii, să vii să-ți explic cum e cu schimbarea climei, războaiele, aprovizionarea, interesele statelor, presiunile diplomatice, și de ce nu le pasă de toate astea celor rupți în c/r de foame, care se vor duce unde vor vedea cu ochii ca să nu moară de foame. Și da, vor veni și pe strada ta.

      Dar asta nu-i nimic. Să vezi în câțiva ani, când o să înceapă să lipsească apa.

    • @fugi nene. Da, chiar te rog sa iti faci loc in agenda ocupata sa imi explici cum sta treaba, ca de’ eu sunt prea prxst.

  4. Indianu…tot indian. se descurca, face-un ban. Au cumparat petrol de la rusi, si-l vor vinde. Graul, la suprapret cand va fi varful. Si asta e.

  5. E normal sa crească prețul graului. Voi vreți sa fie o pâine 2 lei cât o țigară. 5 lei pâinea dc vreți sa mai mâncați v-ati învățat sa mâncați ieftin dar sa fumați scump