
Gabriela Amza, Communications and Marketing Director La Fântâna: ”Apă mai bună înseamnă viață mai bună și un viitor mai limpede”
Una dintre cele mai ample și importante dezbateri la nivel global este cea legată de viitorul apei, mai precis al resurselor de apă dulce și al accesului la apă potabilă. Dezbaterea e firească și mai mult decât necesară, în contextul în care această resursă vitală are propria ei dinamică, în care poate salva, transforma radical sau chiar distruge comunități întregi.
O perspectivă mai largă și clară asupra problematicii apei în România este oferită în interviul de mai jos de Gabriela Amza – Communications and Marketing Director La Fântâna, lider local pe piața serviciilor de hidratare și o companie care înțelege în profunzime situația apei în țară. O companie al cărei slogan este chiar „Apa la viitor”.
Reporter: Vrem să te întrebăm, în primul rând, cum se vede de la voi situația apei potabile în România.
Gabriela Amza: Un pic cam tulbure – sau, ca să ies din metafore, nu stăm chiar rău, dar e loc de mult, mult mai bine. Aici vorbesc strict despre apă de băut, componentă fundamentală a vieții și a calității vieții. Evident că în cea mai mare parte a țării, mai ales în marile orașe, calitatea apei este în normele prevăzute de lege. Poate nu mereu e cea mai bună la gust, poate uneori miroase a clor, poate alteori vine tulbure după ce se repară sau înlocuiește vreo țeavă – dar, pe ansamblu, într-un oraș mare, la robinet ai la îndemână o apă cel puțin OK la gust și sigură pentru consum. Problemele pe care le vedem sunt altele și sunt prezente mai ales în orașele mai mici, în comunitățile periurbane apărute în ultimele decenii și în regiunile unde solul a fost exploatat intens în agricultură. În multe locuri, apa din subteran e contaminată, fie cu substanțe provenite din îngrășăminte chimice, ajunse în subsol, fie cu paraziți și microorganisme. Și problema nu ar fi nici măcar aceasta, pentru că apa poate fi tratată și readusă în parametri de siguranță pentru consum. Noi, La Fântâna, oferim soluții personalizate și perfect adaptate nevoilor legate de apă ale fiecărui client, pentru că avem experiența și infrastructura necesare. Problema e că mulți dintre noi suntem conectați emoțional cu apa – ceea ce e firesc – însă riscăm, pe fondul acestei conexiuni, să ignorăm riscuri legate de siguranța sau de accesibilitatea apei, din mai multe motive. Și, cum am remarcat în unele situații, ajungem să ne pese când e deja târziu.
R: Te referi la faptul că oamenii ajung să consume apă contaminată…?
G.A.: Mă refer mai degrabă la absența unei culturi generalizate a verificării regulate a sursei de apă. Vă dau un exemplu foarte des întâlnit: există, în zonele rurale, proprietari de puțuri care consideră că dacă bunicii lor au trăit cu acea apă și nu au pățit nimic, apa e bună și azi si nu au nici un motiv să o verifice prin analize de laborator. Dar nu mai este aceeași situație astăzi. Poluarea solului în urma exploatării industriale sau agricole, dublată de dinamicile climatice au făcut ca în multe regiuni apa să fie contaminată, deci nepotrivită pentru consum ca atare. Voi încuraja oamenii, de câte ori am ocazia, să testeze regulat sursa de apă curentă, mai ales dacă vorbim de apă de foraj. O pot face la Direcția de Sănătate Publică locală sau la laboratoare acreditate. Ține de siguranța și de sănătatea fiecărei familii să verifice dacă sursa de apă pe care o folosește în gospodărie este potabilă, iar dacă nu îndeplinește criteriile de potabilitate, să apeleze la companii specializate în tratarea apei. Noi, la Fântâna, suntem de peste 25 de ani alături de clienții noștri și le înțelegem toate solicitările legate de apă. În acest sens, pentru situații ca cele descrise anterior, am dezvoltat o divizie nouă (linia de business G9), formată din specialiști care, pe baza buletinelor de analiză și a nevoilor de consum, propun și configurează eficient soluții de tratare a apei, indiferent că vorbim despre apa de foraj sau despre cea de la rețea. Iar după ce soluția e implementată, tot specialiștii noștri se asigură că aceasta funcționează întotdeauna în parametrii așteptați.
R: Și ce probleme au, de fapt, apele în România?
G.A.: Lista este destul de lungă, iar problemele sunt specifice spațiului geografic al sursei de apă, dar pot fi generate și de alți factori din exterior (inundații, alte evenimente). Sunt zone unde apa e foarte dură și are nevoie de soluții de dedurizare pentru a nu fi necesară reparația sau schimbarea electrocasnicelor mai repede decât ar trebui. Sunt alte zone în care, cum spuneam și mai devreme, apa din subteran e infiltrată cu contaminanți chimici și/sau microbiologici. Noi ne documentăm constant pe acest subiect, facem analize de apă la clienții noștri și citim buletinele de presă cu articole apărute pe acest subiect. Vedem adesea că presa locală relatează probleme legate de calitatea apei: că apa e contaminată în anumite zone, ori că o întreagă localitate nu poate folosi apa de rețea pentru că peste tot e afectată de turbiditate după o inundație sau vreo intervenție la conducte. Pe conturile noastre de social media primim mesaje în care oameni din diverse comunități se plâng că apa de la ei din casă nu e bună pentru consum, că miroase a clor sau că are sedimente grosiere.
R: Revenind la accesul la apă sigură, foarte mulți români consideră apa de la robinet – indiferent dacă vorbim despre apa de rețea din orașe sau de apa din rețele locale, comunale, care poate avea ca sursă un foraj – e nesigură pentru consum direct. Am citit recent un studiu care afirma că, acum doi ani, doar 12% dintre români aveau deplină încredere în apa de la robinet. Cei mai mulți se duc la magazin și-și iau apă de masă, minerală sau de izvor ambalate la PET…
G.A.: Aceasta e cealaltă mare problemă istorică legată de apă. Pe de o parte, românii sunt sensibili când le spui că riscă să bea o apă neconformă; pe de alta, prejudecățile istorice și culturale legate de apa de la robinet alimentează un consum mare de apă de băut îmbuteliată în plastic de unică folosință. E suficient să treceți, să zicem, într-o dimineață de weekend prin parcarea unui hypermarket și să vedeți câți români merg spre mașinile lor cu coșul de cumpărături plin de sticle și bidoane de apă la PET. A nu se înțelege că am ceva cu industria apelor îmbuteliate, și La Fântâna îmbuteliază apă, inclusiv la PET – însă apa îmbuteliată, în România, în secolul XXI, ar trebui să fie o opțiune, nu o necesitate. Este foarte bine că avem, prin îmbuteliere, acces la ape minerale naturale; e la fel de bine că avem acum un sistem – mă refer la SGR – prin care multe ambalaje de unică folosință sunt recuperate pentru reciclare și nu mai riscă să ajungă în natură. Când vine, însă, vorba de apa de fiecare zi – cea pe care o bem de sete, cu care facem cafeaua, ceaiul, cu care luăm o pastilă sau gătim o supă – e esențial să ne asigurăm că avem o apă bună și sigură pentru consum.
Către acești oameni merge apelul meu: puteți avea acces la apă bună și sigură pentru consum cotidian și fără să umpleți coșul de cumpărături cu apă la PET. Fără să vă coste mai mult, pe termen lung, și fără să mai trebuiască să cărați apă și să gestionați, după aceea, atâta plastic de unică folosință.
R: Păi cum rămâne cu deficitul de încredere în apa care nu e „la sticlă”?
G.A.: Argumentul e: mai degrabă apelezi la specialiști care să te ajute să îți faci mai bună apa pe care o ai deja, iar noi te putem ajuta să faci asta, indiferent de ce problemă are apa ta. Apa neîmbuteliată – fie că vorbim de puțurile din gospodării și comunități, ori de apa furnizată de companii specializate în orașe – poate fi mai bună – prin tratare sau filtrare, depinde de la caz la caz; noi avem soluțiile care îi pot ajuta pe oameni să aibă o apă mai bună. Iar dacă ne gândim cu adevărat la viitor, înțelegem că accesul la apă bună și sigură e posibil și fără consumul incredibil de mare de plastic de unică folosință pe care îl presupune apa la PET. În La Fântâna, cu asta ne ocupăm – cu soluții de accesibilizare a apei pentru oameni, soluții bazate pe tehnologie și inovație, dar și pe o schimbare de mentalitate în societate. Sunt soluții care au un viitor pentru că sunt gândite pentru viitor.
R: Tocmai mă pregăteam să-ți pun ultima întrebare, fix legată de asta: ce înseamnă „Apa la viitor”?
G.A.: „Apa la viitor” e o filosofie a calității vieții, bazată pe responsabilizare, conștientizare, eficientizare și tehnologie care să ducă, toate împreună, la garanția că și pe viitor vom avea acces la această resursă vitală. Compania La Fântâna e construită în jurul convingerii că toți trebuie să avem acces la o apă bună și sigură, azi și pe viitor. Îi îndemn pe cei care citesc acest interviu să conștientizeze mai adânc valoarea intrinsecă a apei, să trateze resursa de apă cu responsabilitate, fără risipă, și să fie mai atenți la felul în care consumă apă zi de zi. Ne-am obișnuit să considerăm apa ca pe o resursă infinită, mereu bună și mereu la îndemână. România este încă, într-adevăr, bogată în resurse de apă dulce, comparativ cu alte țări – însă resursa nu e deloc infinită și, cel mai important, nu ar trebui risipită sau neglijată. E necesar să ne gândim cu toții la acest aspect. Rolul nostru, al furnizorilor de servicii legate de apă, e să facem apa mai larg accesibilă, mai sigură și mai bună; protecția și conservarea resursei de apă ține, însă, de fiecare dintre noi.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.