G4Media.ro

Gabriela Firea anunţă finalizarea proiectul Legii prevenirii separării copilului de familie, asumat…

Sursa foto: Facebook / Gabriela Firea

Gabriela Firea anunţă finalizarea proiectul Legii prevenirii separării copilului de familie, asumat şi finanţat cu 50 de milioane de euro din PNRR

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunţă că a fost finalizat şi va fi pus în dezbatere publică proiectul Legii prevenirii separării copilului de familie, asumat şi finanţat cu 50 de milioane de euro prin PNRR, bani care ajung pentru înfiinţarea a 150 de centre de zi. Ea afirmă că astfel se previne separarea copilului din familii cu risc, se rezolvă nevoile concrete şi se stabilesc norme clare pentru intervenţia autorităţilor în astfel de cazuri, relatează News.ro.

„Premieră pentru protecţia copiilor din România! Cu ajutorul a 50 de milioane de euro, fonduri nerambursabile prin PNRR, viaţa copiilor defavorizaţi se va schimba. Prevenim separarea copilului din familii cu risc şi acţionăm pentru rezolvarea nevoilor lor concrete, implicând şi comunitatea. Copiii care trăiesc în familii care se luptă pentru supravieţuire, copiii aflaţi în situaţii de risc, în pericol să abandoneze şcoala sau care sunt în medii violente trebuie ajutaţi şi sprijiniţi pentru a nu ajunge adulţi fără viitor. O ţară care nu-şi protejează copiii şi care nu le oferă şanse egale riscă să decadă chiar prin absenţa celor care o fac să progreseze: oameni pregătiţi pentru viaţă atât din punct de vedere psihic cât şi profesional”, a susţinut Firea, joi, într-o postare pe Facebook.

Ea a anunţat finalizarea Legii prevenirii separării copilului de familie, proiect asumat în Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă.

„Stabilim norme clare pentru intervenţia autorităţilor în cazul copiilor şi a familiilor în situaţii dificile. De asemenea, înfiinţăm Observatorul Naţional al Copilului prin care identificăm şi înregistrăm toţi copiii aflaţi în situaţie de risc de separare de familie”, a adăugat ministrul.

Observatorul Naţional al Copilului va fi gestionat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, iar situaţia fiecărui copil în situaţie de risc va fi monitorizată în timp real.

„Separarea copilului de familie este o decizie care trebuie luată doar în ultima instanţă, după ce toate celelalte variante au fost încercate. Separarea provoacă traume pe termen lung pentru ambele părţi: copil şi familie. Acum, doar 3 din 10 oraşe au centre şi specialişti pentru a preveni această separare. În mediul rural, situaţia este gravă: mai puţin de 1 din 10 localităţi au resursele esenţiale. În 570 de localităţi, 12 oraşe şi 558 de comune, nu există centre şi specialişti. Cu ajutorul celor 50 de milioane de euro fonduri nerambursabile în PNRR se va îmbunătăţi totul! Autorităţile locale pot accesa fonduri pentru o reţea de 150 de centre de zi”, a explicat Firea.

Ea a menţionat că, până atunci, noua lege prevede că în fiecare localitate va exista o structură comunitară consultativă, din care pot face parte de la directorul şcolii, poliţist de proximitate sau preot, până la medicii de familie sau membri ai societăţii civile. Munca celor care vor face parte din această structură va fi plătită, iar indemnizaţia de şedinţă este egală cu 1% din salariul primarului.

„Fiecare copil care are nevoie de sprijin îl va primi, în funcţie de necesităţile concrete. Are nevoie de haine, primeşte haine. La fel în cazul alimentelor, sau dacă locuinţa are nevoie de reparaţii sau obiecte electrocasnice”, a precizat ministrul Familiei.

Potrivit sursei citate, noua lege schimbă şi modalitatea de finanţare, iar pentru serviciile sociale destinate prevenirii separării copilului de familie se propune asigurarea finanţării de la bugetul de stat a cel mult jumătate din necesar. Sumele vor fi stabilite în funcţie de numărul de copii înregistraţi în Observatorul Naţional Copilului.

„Astăzi, publicăm în consultare publică proiectul legii. După aprobare, în maxim un an, vom avea imaginea reală a situaţiei copiilor din România”, a susţinut Gabriela Firea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Firea e bună de angajat la ANES – știe să cheltuiasca tot bugetul primit deci e Perfectă pt. Job

  2. Ok, problema e reală, soluția propusă miroase a gargară pe bani europeni. O să încerc să-mi fac timp pt a citi proiectul de lege aflat înțeleg în consultare.
    Aia cu 1% din salariul primarului per ședință va genera niște cointeresări dubioase foarte departe de interesul copilului ori familiei cu probleme.
    Ar fi mai bine un procent x% din cel mai mic salariu cu care e încadrat un cadru didactic în localitatea respectivă. Ori cel mediu. Nu poți miza numai pe dedicarea și spiritul de sacrificiu al unor oameni de bine (fie ei profesori, doctori, preoți și alții). E normal să fie compensați. Frumos ar fi școliți și testați ei înșiși inainte. Investind în ei, ajuți copii din categoriile țintă.
    Având puțin grijă ce stimulăm (de exemplu, profesori mai mulți și mai buni, adică mai bine plătiți, mai ales la sate), poate facem și nițel bine și nu doar o cumplită risipă.

  3. Cineva spunea ca miroase a gargara. Daca cele 50 mil euro se impart la toate judetele si sectoarele atunci revine cam 1 mil euro pt un judet. Cate centre se vor putea infiinta? Cat timp se pot asigura salarii din acesti bani? Cate locuinte sociale se pot construi? Cate comunitati foarte sarace se pot finanta din acesti bani? Pentru prevenirea separarii e nevoie anual de mii de cateva sute de locuinte sociale. Nu vad nicaieri referirea la locuinte sociale. Tinerii din medii foarte sarace care au copii au nevoie de un spatiu unde sa ii creasca in conditii decente. Familiile cu mult copii au nevoie de conditii de igiena, canalizare …, deci locuinte decente. Familiile cu copii cu dizabilitati au nevoie de conditii de locuit amenajate ca sa nu fie obligate sa ii dea pe copii la centre specializate.