Gabriela Firea, după condamnarea României la CEDO pentru că nu a tratat cu atenţie plângerile unei angajate care a fost hărţuită repetat de şeful ei: ”Simt revoltă de fiecare dată când se râde de femeile care spun că şefii lor au un comportament nepotrivit”
Ministrul Familiei, Gabriela Firea, afirmă joi, după condamnarea României la CEDO pentru că nu a tratat cu atenţie plângerile unei angajate care a fost hărţuită repetat de şeful ei, că hărţuirea sexuală este o faptă penală şi trebuie anchetată ca atare, iar verdictul dat la Strasbourg este un precedent important pentru toate cazurile de hărţuire sexuală din România, dar şi din Europa, informează News.ro.
În urma acestui caz, statul român trebuie să-i plătească femeii daune de 7.500 de euro.
”Hărţuirea sexuală la locul de muncă este o realitate! Femeile care reclamă astfel de fapte trebuie ascultate, înţelese şi luate în seamă. Simt revoltă de fiecare dată când se râde de femeile care spun că şefii lor au un comportament nepotrivit. Hărţuirea sexuală este o faptă penală şi trebuie anchetată ca atare. Din păcate, în urmă cu două zile, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România pentru că nu a tratat cu atenţie plângerile unei angajate care a fost hărţuită repetat de şeful ei”, spune Gabriela Firea pe Facebook.
Ministrul Familiei precizează că acest caz judecat la CEDO este unul recent.
”O doamnă care lucra ca femeie de serviciu într-o gară din judeţul Timiş a reclamat hărţuiri repetate din partea şefului gării respective. Cazul a fost anchetat de către procurori, dar a fost clasat definitiv după trei ani pentru că anchetatorii au concluzionat că a agresorul a hărţuit femeia, dar nu a pus-o într-o situaţie umilitoare sau a intimidat-o, aşa cum prevede Codul Penal”, spune Firea.
Ea precizează că judecătorii CEDO îi arată, însă, cu degetul pe anchetatori, iar statul român trebuie să-i plătească femeii daune de 7.500 de euro.
”Judecătorii spun, în decizia fără precedent, că procurorii nu au luat în calcul probele şi au existat vicii de procedură. Este pentru prima dată când CEDO consideră că hărţuirea sexuală ţine de viaţa privată şi aduce atingere integrităţii morale şi fizice a unei persoane”, mai afirmă Firea.
Ministrul spune că ”verdictul dat la Strasbourg este un precedent important pentru toate cazurile de hărţuire sexuală din România, dar şi din Europa”.
”O să spun mereu, femeia este egală bărbatului, are aceleaşi drepturi şi aceleaşi obligaţii. O femeie care reclamă un caz de hărţuire sexuală trebuie tratată cu demnitate. Ministerul Familiei, prin Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, în parteneriat cu Asociaţia TRANSCENA, Asociaţia ANAIS, Centrul FILIA şi Asociaţia GRADO implementează, începând cu luna decembrie 2021, proiectul VioGen – RoJust. Sunt organizate cursuri de formare pentru aproximativ 900 de poliţişti, judecători, procurori şi avocaţi, pentru a veni în sprijinul şi pentru a înţelege mai bine suferinţele victimelor violenţei domestice şi de gen. Ne dorim schimbarea mentalităţilor!”, mai scrie ministrul Familiei pe Facebook.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii