Gabriela Scutea: Nu putem avansa un termen de soluționare a Dosarului 10 august, mai ales că e și vacanță judecătorească
Procurorul general al României, Gabriela Scutea, a făcut declarații miercuri, referitor la Dosarul Revoluției, dar și la Dosarul 10 August.
Pe de-o parte, șefa Parchetului General a anunțat că Dosarul Revoluției a fost retrimis în instanță după 33 de ani și după ce, susține aceasta, procurorii au soluționat neregulile sesizate de judecători. Nu putem avansa un termen de soluționare a Dosarului 10 august, mai ales că e și vacanță judecătorească. Vezi detalii, aici.
Pe de altă parte, Gabriela Scutea a declarat că nu poate înainta un termen de soluționare a Dosarului 10 august, mai ales pentru că este vacanță pentru magistrați.
Dosarul 10 august a fost deschis în 2018, clasat de DIICOT în 2020 și redeschis în 2021, în urma contestației unui protestatar.
Zeci de mii de oameni, majoritatea veniți din diaspora, au protestat în 10 august 2018, în Piața Victoriei, cerând demisia Guvernului condus de Viorica Dăncilă, dar de facto de Liviu Dragnea, din cauza atacurilor repetate la Justiție. Violențele între protestatari și forțele de ordine nu au întârziat să apară, iar manifestația a degenerat, jandarmii intervenind cu gaze lacrimogene, tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea și a evacua zona.
Context. Momentele-cheie în ancheta 10 august
10 august 2018: Zeci de mii de oameni, majoritatea veniți din diaspora, au protestat în Piața Victoriei, cerând demisia Guvernului condus de Viorica Dăncilă, nemulțumiți fiind în principal de atacul repetat la justiție al Partidului Social Democrat, în fruntea căruia, la momentul respectiv, era Liviu Dragnea. Violențele între protestatari și forțele de ordine nu au întârziat să apară, iar manifestația a degenerat, jandarmii intervenind cu gaze lacrimogene, tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea și a evacua zona.
11 august 2018: Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar anunță deschiderea unei anchete, în cadrul căreia aproape 800 de protestatri au depus plângeri împotriva forțelor de ordine, pe care le acuzau de violență. Plângerile îi vizau și pe Carmen Dan, ministrul de Interne la acel moment, și conducerile Jandarmeriei Române și a Capitalei, dar și pe Liviu Dragnea.
14 august 2018: Secția Militară a Parchetului General preia dosarul și începe urmărirea penală in rem, adică doar pentru fapte, pentru abuz în serviciu și purtare abuzivă.
12 septembrie 2018: Jandarmeria Română depune plângere la DIICOT, în care sesizează infracțiuni împotriva ordinii de stat, acuzând o presupusă lovitură de stat a protestatarilor din Piața Victoriei.
14 septembrie 2018: Liviu Dragnea, lideerul PSD, a fost audiat ca martor la Parchetul General, după ce a declarat că în 10 august s-a încercat o lovitură de stat.
21 septembrie 2018: Ionuț Sindile, Sebastian Cucoș, Laurențiu Cazan și Mihai Chirica, șefi din Jandarmerie, respectiv Ministerul de Interne, care au coordonat intervenția forțelor de ordine la manifestația din 10 august, sunt chemați la Parchet și informați că au fost puși sub acuzare pentru abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă, participație improprie la fals intelectual, participație improprie la uz de fals sau complicitate la săvârșirea acestor infrracțiuni.
3 mai 2019: Parchetul anunță extinderea anchetei și pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă, justificând evacuarea oamenilorr din Piața Victoriei a fost abuzivă.
16 mai 2019: Bogdan Licu, procurorul general interimar, spunea că un ”10 august” poate apărea oricând, atâta vreme cât urmează alegerile și există o campanie electorală în desfășurare.
26 iunie 2019: DIICOT a cerut dosarul pentru a analiza daca se pot reuni cauzele de la Secția Militară a Parchetului General cu cea de la Direcția de Combatare a Crimei Organizate, deschisă la sesizarea Jandarmeriei Române.
2 iulie 2019: Procurorul general interimar a declarat că se impune o confruntare între procurorii care instrumentează cele două dosare, pentru a lua o decizie, întrucât cercetările de la Parchetul General au stagnat.
23 iulie 2019: DIICOT reunește cele două dosare.
24 iulie 2019: Premierul de atunci, Viorica Dăncilă, a declarat, la un post de televiziune, că protestele din 10 august au fost o tentativă de lovitură de stat și i-a comparat pe manifestanți cu ”vestele galbene” din Franța.
14 noiembrie 2019: Ministerul de Interne, la conducerea căruia era Marcel Vela, a desecretizat raportul de intervenție a jandarmilor la protestul din 10 august
20 decembrie 2019: Fostul ministru de Interne Carmen Dan a fost audiată ca martor la DIICOT. Întâmpinată cu huiduieli, după audieri, Dan a precizat, pe pagina sa de Faecbook, că nu a fost în ipostaza de a da directive legate de modul de acțiune din 10 august.
Alex Costache este și jurnalist la Știrile TVR
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii