G4Media.ro

Gabriela Scutea: Nu putem avansa un termen de soluționare a Dosarului 10…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Gabriela Scutea: Nu putem avansa un termen de soluționare a Dosarului 10 august, mai ales că e și vacanță judecătorească

Procurorul general al României, Gabriela Scutea, a făcut declarații miercuri, referitor la Dosarul Revoluției, dar și la Dosarul 10 August.

Pe de-o parte, șefa Parchetului General a anunțat că Dosarul Revoluției a fost retrimis în instanță după 33 de ani și după ce, susține aceasta, procurorii au soluționat neregulile sesizate de judecători. Nu putem avansa un termen de soluționare a Dosarului 10 august, mai ales că e și vacanță judecătorească. Vezi detalii, aici.

Pe de altă parte, Gabriela Scutea a declarat că nu poate înainta un termen de soluționare a Dosarului 10 august, mai ales pentru că este vacanță pentru magistrați.

Dosarul 10 august a fost deschis în 2018, clasat de DIICOT în 2020 și redeschis în 2021, în urma contestației unui protestatar.

Zeci de mii de oameni, majoritatea veniți din diaspora, au protestat în 10 august 2018, în Piața Victoriei, cerând demisia Guvernului condus de Viorica Dăncilă, dar de facto de Liviu Dragnea, din cauza atacurilor repetate la Justiție. Violențele între protestatari și forțele de ordine nu au întârziat să apară, iar manifestația a degenerat, jandarmii intervenind cu gaze lacrimogene, tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea și a evacua zona.

Context. Momentele-cheie în ancheta 10 august

10 august 2018: Zeci de mii de oameni, majoritatea veniți din diaspora, au protestat în Piața Victoriei, cerând demisia Guvernului condus de Viorica Dăncilă, nemulțumiți fiind în principal de atacul repetat la justiție al Partidului Social Democrat, în fruntea căruia, la momentul respectiv, era Liviu Dragnea. Violențele între protestatari și forțele de ordine nu au întârziat să apară, iar manifestația a degenerat, jandarmii intervenind cu gaze lacrimogene, tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea și a evacua zona.

11 august 2018: Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar anunță deschiderea unei anchete, în cadrul căreia aproape 800 de protestatri au depus plângeri împotriva forțelor de ordine, pe care le acuzau de violență. Plângerile îi vizau și pe Carmen Dan, ministrul de Interne la acel moment, și conducerile Jandarmeriei Române și a Capitalei, dar și pe Liviu Dragnea.

14 august 2018: Secția Militară a Parchetului General preia dosarul și începe urmărirea penală in rem, adică doar pentru fapte, pentru abuz în serviciu și purtare abuzivă.

12 septembrie 2018: Jandarmeria Română depune plângere la DIICOT, în care sesizează infracțiuni împotriva ordinii de stat, acuzând o presupusă lovitură de stat a protestatarilor din Piața Victoriei.

14 septembrie 2018: Liviu Dragnea, lideerul PSD, a fost audiat ca martor la Parchetul General, după ce a declarat că în 10 august s-a încercat o lovitură de stat.

21 septembrie 2018: Ionuț Sindile, Sebastian Cucoș, Laurențiu Cazan și Mihai Chirica, șefi din Jandarmerie, respectiv Ministerul de Interne, care au coordonat intervenția forțelor de ordine la manifestația din 10 august, sunt chemați la Parchet și informați că au fost puși sub acuzare pentru abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă, participație improprie la fals intelectual, participație improprie la uz de fals sau complicitate la săvârșirea acestor infrracțiuni.

3 mai 2019: Parchetul anunță extinderea anchetei și pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă, justificând evacuarea oamenilorr din Piața Victoriei a fost abuzivă.

16 mai 2019: Bogdan Licu, procurorul general interimar, spunea că un ”10 august” poate apărea oricând, atâta vreme cât urmează alegerile și există o campanie electorală în desfășurare.

26 iunie 2019: DIICOT a cerut dosarul pentru a analiza daca se pot reuni cauzele de la Secția Militară a Parchetului General cu cea de la Direcția de Combatare a Crimei Organizate, deschisă la sesizarea Jandarmeriei Române.

2 iulie 2019: Procurorul general interimar a declarat că se impune o confruntare între procurorii care instrumentează cele două dosare, pentru a lua o decizie, întrucât cercetările de la Parchetul General au stagnat.

23 iulie 2019: DIICOT reunește cele două dosare.

24 iulie 2019: Premierul de atunci, Viorica Dăncilă, a declarat, la un post de televiziune, că protestele din 10 august au fost o tentativă de lovitură de stat și i-a comparat pe manifestanți cu ”vestele galbene” din Franța.

14 noiembrie 2019: Ministerul de Interne, la conducerea căruia era Marcel Vela, a desecretizat raportul de intervenție a jandarmilor la protestul din 10 august

20 decembrie 2019: Fostul ministru de Interne Carmen Dan a fost audiată ca martor la DIICOT. Întâmpinată cu huiduieli, după audieri, Dan a precizat, pe pagina sa de Faecbook, că nu a fost în ipostaza de a da directive legate de modul de acțiune din 10 august.

Alex Costache este și jurnalist la Știrile TVR

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. PSDNL a venit să-și umple buzunarele, nu să ancheteze infracțiunile Jandarmeriei. E vina voastră că îi tot votați, sau nu votați deloc.

  2. E lesinate de căldură, e nasoale!

  3. Imi asum acest blestem !!!
    CANCERU SA VA MANACE PE TOTI CARE VA BATE JOC DE TARA ASTA SI DE CETATENI .

  4. Pensii speciale, program de lucru special, ca si cand infractionalitatea ia pauza in timpul vacantei specialilor… dezastru pe toata linia, ce nu a distrus regimul dragnea a distrus regimul Tandala!

  5. Unde este dosarul celor care au participat la un protest ILEGAL . Trebuiau SPULBERAȚI din primele secunde . Jandarmii au fost niște MĂMĂLIGI. Să vezi jandarmeria franceză în acțiune intră la rupere .

    • Nici scuipat nu meriti sa fi bastardule

    • Transhat, pishat si aruncat la caini.

    • nume de avion, decoleaza in rusia, doar acolo nu ai voie sa protestezi pasnic ca te incalta comunistii!

    • Mergeți și protestanți pașnic prin Paris , Bruxelles, și să îmi spuneți după aceea, cum ați fost tratați de forțele de ordine .

    • Cum sa fie ceva ilegal daca avea autorizatie? Doar in capul tau este ilegal. Daca esti pr0st, macar nu mai semnaliza.

  6. Pai, câte vacante au fost din 2018 pana acum?!

    Dosarul acesta tinde sa fie amânat precum cel al Revoluției.

  7. Justiția din România este într-o vacanță perpetuă! Doar banii să curgă în continuu; și funcțiile.

  8. Asta se comporta ca Tandala desi se impun niste masuri juridice urgente si corecte. Probabil si cand mananca intai duce lingura la ureche. Sistemul juridic in frunte cu sefii lor mafioti se fac ca lucreaza. ” Fa-te ca lucrezi”, cucoana, sloganul foarte actual al loviturii de stat din dec. 89. De ce salariul nu este corelat cu rezultatele muncii,
    solutiile date proceselor? Doar plimbati hartii si amanati termene pana la infinit dar aveti drepturi! Parazitilor!

  9. Voi nu puteți avansa niciun termen niciodată.Voi sunteți in vacanta permanent.Dacă îndrăznește cineva sa va deranjeze cu un proces sau orice altceva luați foc.Sunteți o sleahta de puturoși ordinari care lucrează numai pt cei din sistemul vostru.Noi ceilalți nu am văzut și nici nu cred ca vom vedea dreptate din parte unora ca voi.In afara de a va vaita ca legile nu sunt bune altceva nu faceți.Voi vreți legi doar pt voi sa nu fiți trași la răspundere pt nimic nu pt a judeca corect.Imi e scârbă când citesc despre voi,când vad ce aberații dsbitati.Nu legile sunt proaste voi sunteți prosti.99,99%din voi ar trebui sa va dați demisiile.

  10. Noi am vrea să facem dreptate, dar dacă-i vacanţă… ce să faci? – N-ai ce să faci!

    Voi nu aveţi vacanţă de la plătit taxe, pentru că nu sunteţi cetăţeni esenţiali. La muncă, băi mămăligarilor! Salutări din Monaco!

  11. „Nu avem toată puterea, până luăm şi justiţia.”

    Prof. Univ. Dr. Puşcăriaş Felix

  12. oare daca eu sunt in vacanta, ar trbeui sa mai platesc taxele pentru PENSII SPECIALE?

  13. Cu celeritate se va intampla.

  14. Puneți dosarul în același sertar cu cel al revoluției, mineriadei și altele. O sa se dea și aici sentința peste vreo 50 de ani. Justiția este îngenunchiata de politicienii PSD & PNL. Când o sa știm sa votam alte partide, atunci o sa avem o șansă la normalitate.

  15. Vacanță pentru ei e de 33 de ani!!!pentru unii și de mai inainte de ’89!!sunt de 80 de ani și de 33 de ani în politică,dar nu îți pot spune o lege la care și-au adus aportul!!!avem ce am votat!!!

  16. E vacanta judecatoreasca de 4 ani. Pe dosarul asta. In general, e vacanta de 32 de ani, cu mici exceptii. Cind exceptiile se intimpla, judecatorii sint trimisi in vacanta (cazul Cameliei Bogdan)