G4Media.ro

Gabriela Scutea, șefa Parchetului General, susține că ancheta de la Suceava merge…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Gabriela Scutea, șefa Parchetului General, susține că ancheta de la Suceava merge greu pentru că procurorii nu pot face audieri: Nu vrem să punem presiune pe medici, vrem să ne protejăm și colegii/ Ancheta pacientului zero din București nu este complexă

Procurorul general al României, Gabriela Scutea, a făcut mai multe declarații, într-un interviu acordat pentru Digi24, referitoare la activitatea procurorilor care instrumentează dosarele deschise în timpul stării de urgență, cu legături referitoare la criza de coronavirus.

Scutea a declarat că ancheta de la Suceava merge greu pentru că procurorii nu pot audia persoane în dosar, din cauza riscului de răspândire a COVID-19, dar și pentru că parchetul nu vrea să pună presiune suplimentară pe medici și activitatea lor.

”Din perspectiva faptului că în cauză nu au început audierile le este greu. Nu trebuie în contextul infectării majore la Suceava să accentuăm acest lucru. Trebuie să ne concentrăm pe strângerea de documente. Dosarul a fost deschis acum o lună, în acest timp s-a lucrat, dar urmărirea a rămas încă la nivelul faptelor, nu sunt la nivelul urmăririi persoanelor. Starea de fapt pe care o lucrăm nu s-a modificat. Este clar că au fost cazuri de îmbolnăvire în spital, infectarea să se fi produs acolo, iar aceste persoane să nu fi rezistat. A trebuit să ne gândim la colegii noștri, că trebuie să gândească la rece măsuri de pregătire a anchetei și, odată cu depășirea riscului răspândirii epidemiologice, să înceapă audierile. Noi, cei din PG le asigurăm o coordonare, un sprijin în contactul cu instituțiile locale sau cele din București, dar care fiind atât de copleșite de tot ce au de făcut uneori nu sunt concentrate că trebuie să dea un răspuns la o anchetă a procurorilor. Nu vrem să punem presiune pe ei, vrem ca medicii să aibă grijă de dumnealor, de pacienți și apoi să ne ajute și pe noi”, a declarat Scutea.

Despre ancheta de la București, procurorul general a declarat că pacientul zero este încă sub influența unor tratamente terapeutice importante și că speța nu este una complexă, dar că audierile vor începe când vor fi trecut riscurile care pot pune în pericol sănătatea persoanelor implicate în derularea anchetei.

Scutea a mai declarat că procurorii și-au împărțit munca astfel încât activitatea parchetelor să nu fie afectată de răspândirea coronavirusului în rândul procurorilor, polițiștilor și celorlalți angajați ai instituției:

”Noi suntem în activitate din prima zi a instituirii stării de urgență. Am avut ocazia să înregistrăm dosare de la începutul stării de urgență pentru că populația nu a înțeles necesitatea conformării acestor reguli. Am înregistrat dosare pe o tipologie foarte diversificată, sunt 34 de infracțiuni, pe categorii, care au fost sesizate de persoane pe durata stării de urgență, cele mai grave fiind moartea unor persoane (…). Eforturile colegilor noștri trebuie să se îndrepte spre soluționarea dosarelor și, pe de altă parte, să se protejeze pe ei. Noi ne-am împărțit munca, astfel încă jumătate lucrează de acasă (…). Se întâmplă lucruri și pe partea cealaltă, unde trebuie să intervenim rapid. Ați văzut conflictele stradale. A fost vorba de conflicte spontane între mai multe persoane, acumulate fiind unele resentimente, iar pe de altă parte, potențate de consumul de băuturi alcoolice. Acolo a fost vorba să intervenim foarte repede”, a mai declarat Scutea în interviul pentru Digi24.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Pamflet
    Dar masuri asiguratorii a luat?
    Parerea mea e ca atunci cand va fi gata ancheta, cei acuzati si inculpati vor fi plecati de mult din țara si nu vor putea fi adusi inapoi

  2. Corb la corb nu scoate ochii, asa ca electoratul va fi tot timpul frustrat.

  3. pacientul zero este încă sub influența unor tratamente terapeutice importante” – gata doamna, s-a inteles: e plecat sa-l caute pe Iorgulescu Jr. … si revin impreuna la audieri. 💡

    Si procurorii o sa mai faca un viciu de procedura, ca la Mario_Cocaina, si in cazu’ Militianu’_adj.DGPI: o sa-l citeze la adresa de web. Iar noi n-o sa mai aflam decat ca Procuratura face si dosarele se lucreaza … adica nimic!

    Sarutmana, deci. Ceea ce va dorim si dvs. 😉

    • @ Sanitarul: Excepţional punctat. Felicitări! L-aţi omis pe amiralul Chiţac.
      Vai de ea justiţie.

  4. Mai exista justitie in tara asta? Nu cred. A rezolvat-o PSD, acum toti se ascund in spatele beneficiilor, tin cu dintii de beneficiile create pentru corupti. Nu mai deschide nimeni gura in legatura cu coruptia, inclusiv presa. Ai spune ca nici nu mai exista.

    • PSD a stricat o grămadă la timpul lui, dar nu el i-a numit pe Scutea, Licu, Hosu, când toată lumea striga să n-o facă. Oare de ce nu mai vorbește presa despre justiție…?

  5. O să aflăm că pacientul zero de fapt la București nici nu a existat vreodată….
    Justiție de rahat. 🤮

    • Evident că pacientul zero nu există.În schimb există primul pacient infectat,adică pacientul 1

    • Bineinteles ca nu a existat. Vizita militianului in teritoriile palestiniene a reprezentat o actiune sub acoperire.
      Acum ceva timp, cand acordeonistul Vela ameninta cu ievaluarea si demiterea lui Arafat, un inalt ofiter din serviciile de informatii ar fi exclamat: ‘in niciun caz! S-ar duce dracului tot sistemul nostru.’

  6. „Nu vrem să punem presiune pe ei, vrem ca medicii să aibă grijă de dumnealor, de pacienți și apoi să ne ajute și pe noi”, a declarat Scutea.

    Si, daca, intre timp intervine prescriptia faptelor… asta e, ghinion, noi am incercat, nu s-a putut, iesim sa mai dam niste amenzi de zeci de mii de lei unora de pe strada ca n-au sapca si gata, ne putem lauda ca justitia din Romania merge.
    Sa ia spaga cuvenita, vreau sa zic.

  7. „Nu vrem să punem presiune pe ei, vrem ca medicii să aibă grijă de dumnealor, de pacienți și apoi să ne ajute și pe noi”!!!!
    De ani de zile „va ajutati” intre voi, de asta murim noi pe capete acum! Medicii au dat bir cu fugitii si s-au autoizolat, au fost primii care au parasit spitalele, haosul, incompetenta si impostura sunt la ele acasa. Acum pregatesc terenul pt. un ordin de „sus” care sa-i si recompenseze dupa ce au stat acasa, cu sume de bani consistente, si-au angajat in perioada asta toate pilele, amantele, neamurile, etc., totul sub „umbrela” COVID! Si la DSP-uri situatia este idem. Pot sa puna conduceri militare cate vor, unde vor, ei intre ei nu-si vor scoate ochii niciodata. Justitie in Romania nu exista decat in favoarea borfasilor care au capusat toate institutiile, omul simplu platitor de taxe si impozirte, este cel care plateste cu varf si indesat pentru toate aceste complicitati intre oamenii legii si mai marii momentului. Cum explicati faptul ca procurorii care au dovezi ale actelor de coruptie din spitale, nu doar ca nu au facut nimic cu ele, dovezile, dar mai mult, i-au prevenit pe cei vizati, i-au protejat, in schiomb pe cei care au sesizat faptele de coruptie i-au distrus, transformandu-i in victime, vanandu-i prin trimiterea de controale care sa le insceneze tot felul de mizerii cu scopul de a-i intimida si de a-i face sa renunte???!!! Cum va explicati ca ordonanta care reglementeaza angajarile in institutiile din domeniul sanitar, da liber la angajari fara niciun criteriu obiectiv? Si multye altele…..