Gabriela Scutea, șefa Parchetului General, susține că ancheta de la Suceava merge greu pentru că procurorii nu pot face audieri: Nu vrem să punem presiune pe medici, vrem să ne protejăm și colegii/ Ancheta pacientului zero din București nu este complexă
Procurorul general al României, Gabriela Scutea, a făcut mai multe declarații, într-un interviu acordat pentru Digi24, referitoare la activitatea procurorilor care instrumentează dosarele deschise în timpul stării de urgență, cu legături referitoare la criza de coronavirus.
Scutea a declarat că ancheta de la Suceava merge greu pentru că procurorii nu pot audia persoane în dosar, din cauza riscului de răspândire a COVID-19, dar și pentru că parchetul nu vrea să pună presiune suplimentară pe medici și activitatea lor.
”Din perspectiva faptului că în cauză nu au început audierile le este greu. Nu trebuie în contextul infectării majore la Suceava să accentuăm acest lucru. Trebuie să ne concentrăm pe strângerea de documente. Dosarul a fost deschis acum o lună, în acest timp s-a lucrat, dar urmărirea a rămas încă la nivelul faptelor, nu sunt la nivelul urmăririi persoanelor. Starea de fapt pe care o lucrăm nu s-a modificat. Este clar că au fost cazuri de îmbolnăvire în spital, infectarea să se fi produs acolo, iar aceste persoane să nu fi rezistat. A trebuit să ne gândim la colegii noștri, că trebuie să gândească la rece măsuri de pregătire a anchetei și, odată cu depășirea riscului răspândirii epidemiologice, să înceapă audierile. Noi, cei din PG le asigurăm o coordonare, un sprijin în contactul cu instituțiile locale sau cele din București, dar care fiind atât de copleșite de tot ce au de făcut uneori nu sunt concentrate că trebuie să dea un răspuns la o anchetă a procurorilor. Nu vrem să punem presiune pe ei, vrem ca medicii să aibă grijă de dumnealor, de pacienți și apoi să ne ajute și pe noi”, a declarat Scutea.
Despre ancheta de la București, procurorul general a declarat că pacientul zero este încă sub influența unor tratamente terapeutice importante și că speța nu este una complexă, dar că audierile vor începe când vor fi trecut riscurile care pot pune în pericol sănătatea persoanelor implicate în derularea anchetei.
Scutea a mai declarat că procurorii și-au împărțit munca astfel încât activitatea parchetelor să nu fie afectată de răspândirea coronavirusului în rândul procurorilor, polițiștilor și celorlalți angajați ai instituției:
”Noi suntem în activitate din prima zi a instituirii stării de urgență. Am avut ocazia să înregistrăm dosare de la începutul stării de urgență pentru că populația nu a înțeles necesitatea conformării acestor reguli. Am înregistrat dosare pe o tipologie foarte diversificată, sunt 34 de infracțiuni, pe categorii, care au fost sesizate de persoane pe durata stării de urgență, cele mai grave fiind moartea unor persoane (…). Eforturile colegilor noștri trebuie să se îndrepte spre soluționarea dosarelor și, pe de altă parte, să se protejeze pe ei. Noi ne-am împărțit munca, astfel încă jumătate lucrează de acasă (…). Se întâmplă lucruri și pe partea cealaltă, unde trebuie să intervenim rapid. Ați văzut conflictele stradale. A fost vorba de conflicte spontane între mai multe persoane, acumulate fiind unele resentimente, iar pe de altă parte, potențate de consumul de băuturi alcoolice. Acolo a fost vorba să intervenim foarte repede”, a mai declarat Scutea în interviul pentru Digi24.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii