G4Media.ro

Gafă a Ministerului Cercetării și Digitalizării: cere G4Media, publicație exclusiv online, să…

sursa foto: Pexels.com

Gafă a Ministerului Cercetării și Digitalizării: cere G4Media, publicație exclusiv online, să respecte o decizie CNA aplicabilă doar televiziunilor și radiourilor

Ministerul Cercetării și Digitalizării, condus de Sebastian Burduja (PNL) a comis luni o nouă gafă. Reprezentanții ministerului au cerut redacției G4Media să publice un drept la replică, invocând obligativitatea unei decizii a Consiliului Național al Audiovizualului.

Decizia CNA invocată, nr. 220/2011, privește însă doar televiziunile și radiourile, dat fiind că legea CNA privește doar posesorii de licențe de emisie audio-video. Ca atare, presa tipărită și presa online nu se supun deciziilor CNA.

”În temeiul art. 49 și art. 50 din Decizia Consiliului Național al Audiovizualului nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 174 din 11 martie 2011, Partea I, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) vă transmite următoarele precizări cu privire la articolul de presă sus-menționat și vă roagă să le publicați”, se arată în cererea transmisă de Ministerul Cercetării și Digitalizării.

Este a doua gafă a Ministerului Cercetării într-o singură zi, după cooptarea fostului pesedist Florin Iordache în elaborarea proiectului pentru o nouă lege a cercetării. Florin Iordache este autorul celebrei OUG 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă la începutul anului 2017.

Precizările trimise de minister se referă la articolul în care G4Media informa că Alina Gorghiu, Florin Iordache și Sebastian Burduja elaborează o nouă lege a Cercetării. Articolul arată că cei trei nu au legătură cu cercetarea, fiind însă protagoniștii unor evenimente politice controversate, precum sprijin pentru marile companii de pariuri sau celebra OUG 13.

Context. Mai mulți politicieni de la diferite partide au încercat în ultimii ani să extindă puterile CNA și la presa tipărită și online, cu scopul de a controla mai ușor conținutul scris.

În 2010, Silviu Prigoană, deputat PDL la acel moment, a depus un proiect de lege în acest sens, care nu a fost votat însă (sursa).

Și Lia Olguța Vasilescu (PSD) a vrut reglementarea conținutului online în 2010, demers rămas și el fără rezultat (sursa).

Un alt proiect similar a apărut în 2021 și prevedea că CNA va putea cenzura materialele audio-vizuale din mediul online (sursa).

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...