GALERIE FOTO Casă veche de aproape 100 de ani din sudul României, readusă la viață după ce urma să fie demolată ca să facă loc unei parcări: A fost reconstruită la 50 km distanță, lângă București
O casă țărănească din sudul României, veche de aproape 100 de ani, a fost strămutată, readusă la viață și pusă în circuit public, la 50 km distanță. Casa Ilie Micu, ce a aparținut unuia dintre primii telefoniști, a fost reconstruită lângă București, în orașul Măgurele.
Construită în 1932, tradițional, din pământ și chirpici, în satul Remuș din județul Giurgiu, în apropiere de Dunăre, de către soții Ilie și Ana Micu, casa a fost identificată de asociația care salvează în Sudul Munteniei patrimoniul vernacular și mutată pentru a elibera terenul care a devenit parcare.
Tâmplăria, picturile și streașina, sunt elemente care au fost păstrate și restaurate de peste 100 de voluntari din Bucuresti, Ilfov, Giurgiu, Prahova și Teleorman care au ajutat la strămutarea, reconstrucția, reconstituirea și restaurarea ei în Măgurele, pe parcursul a peste 6 luni.
Casa Ilie Micu este reprezentativă pentru arhitectura tradițională din pământ-paiantă, iar povestea sa este în sine valoroasă. Casa a fost ridicată cu ajutorul comunității, al rudelor și sătenilor, la o clacă, un moment care strângea comunitatea alături de cuplurile tinere. Cei doi s-au căsătorit în 1929, iar zestrea Anei, o salbă de galbeni pe care o purta la gât în ziua nunții, a fost folosită pentru a construi casa.
Un pictor local a realizat frescele de sub strașină, iar în timpul construcției, Ana a pierdut verigheta de aur, care a rămas în fundațiile casei. Acum, la mulți kilometri distanță, casa a fost reconstruită la Măgurele, lângă București, și a devenit muzeu începând cu 14 decembrie.
Ilie Micu a fost unul dintre primii telefoniști din România în perioada interbelică. Responsabil cu repararea rețelei telefonice în județul Giurgiu, Ilie călătorea cu bicicleta, având un ghiozdan greu cu echipamentele necesare și urcându-se pe stâlpi de lemn pentru a instala, lega și repara cablurile telefonice. Era un om cunoscut în întreaga regiune.
Așa cum Ilie a construit propria casă, Asociația Monumente Renăscute, care a relocat și restaurat locuința din Remuș, a reconstituit întreaga poveste a soților Micu. Asociația, înființată în 2021 de Radu Ștefănescu, un pasionat al arhitecturii tradiționale din satele din Sudul Munteniei, a salvat casa Micu de la demolare, aceasta fiind amenințată de planurile de dezvoltare urbanistică care prevedeau construirea unei parcări.
Casa Micu este a doua locuință restaurată complet prin relocare de către Asociația Monumente Renăscute, după Casa Frusina din Corbeanca. O altă casă tradițională din Muntenia, Casa Știrbencea este în prezent în proces de restaurare de data aceasta in situ, în satul Hulubești-Călugareni, județul Giurgiu, nefiind nevoie de relocare.
Începând din decembrie, Casa Ilie Micu este deschisă ca muzeu în cadrul Centrului Cultural al Orașului Măgurele.
Cum arată Casa Ilie Micu la final, reconstituită în orașul Măgurele.
Te-ar putea interesa și:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.