G4Media.ro

GALERIE FOTO Cea mai mică reprezentare din țară a scenei Nașterii Domnului,…

Sursa foto: Facebook / Mini Transylvania

GALERIE FOTO Cea mai mică reprezentare din țară a scenei Nașterii Domnului, expusă în parcul Mini Transilvania din Odorheiul Secuiesc

Cea mai mică reprezentare din ţară a scenei Naşterii Mântuitorului a fost expusă, în acest weekend, în parcul Mini Transilvania din Odorheiu Secuiesc, relatează Agerpres.

Iniţiatorul parcului, Fazakas Szabolcs, a declarat că miniatura a fost realizată de artista Ileana Sădean, scena Nativităţii fiind amplasată într-un cufăr de lemn, care a fost închis cu lacătul, iar vizitatorii pot să o descopere folosind o lupă.

„Este o noutate, artista miniaturistă care a realizat lucrarea zice că nu mai ştie ca în ţară să mai fie o scenă a Naşterii din Betleem aşa de mică, oficială şi expusă. Noi am făcut un cufăr de poveste, care a fost pictat în interior de două artiste din Odorheiu Secuiesc: Kovacs Izabella şi Boros Enikő, şi am instalat acolo scena, am pus lumini şi am închis cufărul cu lacătul. Şi copiii pot să se uite pe nişte ferestre mici, cu lupa. Este o noutate, nu prea s-a făcut aşa ceva. Şi am zis că, dacă suntem mini-parc, să avem şi o mini scenă a Betleemului”, a spus Fazakas Szabolcs.

Artista Ileana Sădean, cea care a realizat miniatura naşterii lui Hristos, a dezvăluit că a lucrat cu mult drag şi că s-a documentat pentru ca imaginea să fie cât mai completă.

„E scena Naşterii lui Hristos, am lucrat două săptămâni cu drag, cu mare drag. Scara e 1:87, cred că e cea mică scenă a Naşterii din România. Am făcut totul de la zero, relieful mai întâi, documentarea, bineînţeles la început, am ales să fie peşteră, am fost atentă să pun personajele, figurinele, exact aşa cum am găsit scris că era importanţa venirii, succesiunea. O provocare a fost să pun şi luminiţa, Steaua, care e foarte cunoscută, Steaua de la Răsărit, cu cei trei magi, cu ciobănaşii, oi şi templul de la capătul scărilor. Şi eu cred că cei care se uită, cei care o privesc se bucură şi sunt transpuşi în atmosfera Crăciunului şi a scenei naşterii lui Hristos”, a arătat artista Ileana Sădean.

Această prezentare necesită JavaScript.

În prima zi de expunere în parcul Mini Transilvania, miniatura a atras atenţia vizitatorilor, cu precădere a copiilor. Mai ales că lângă cufăr au fost amplasate şi un brad, împodobit cu decoraţiuni realizate din pănuşi de porumb de artista Julia Balint, din Odorheiu Secuiesc, dar şi un personaj din desenele animate Legendarium, create de aceeaşi echipă care a avut ideea realizării parcului de aici.

În plus, ineditul operei îi atrage şi pe adulţi, curioşi să vadă micile personaje, realizate sub microscop, unele de câţiva milimetri.

Fazakas Szabalcs spune că miniatura Naşterii Domnului a fost expusă în acest weekend, când începe perioada de Advent, de aşteptare a marii sărbători, iar mesajul este acela că familia trebuie să fie împreună de sărbători.

„Noi primim pe toată lumea cu drag în parc şi le transmitem tuturor să aibă grijă unii de alţii, pentru că e importat să fim împreună de sărbători. (…) Şi în miniatură familia e împreună şi asta e cel mai important”, consideră Fazakas Szabolcs.

El a mai precizat că echipa parcului Mini Transilvania colaborează cu artista Ileana Sădean şi pentru realizarea unei mini-cetăţi interactive, unde copiii vor afla informaţii despre cum arăta şi cum era organizată o cetate în Evul Mediu.

Parcul Mini Transilvania, amplasat la Băile Seiche, de la marginea municipiului Odorheiu Secuiesc, se întinde, deocamdată, pe aproape un hectar şi cuprinde peste 90 de machete ale unor clădiri reprezentantive din Transilvania, cu un traseu printre aceste „mini clădiri”, monumente istorice şi de arhitectură, incluse în Patrimoniul UNESCO sau în Patrimoniul Naţional (mănăstiri, castele, biserici fortificate).

Parcul a fost deschis în 2020, în plină perioadă pandemică, şi a avut un succes extraordinar, fiind vizitat de peste 106.000 de persoane din întreaga ţară.

Fazakas Szabolcs a precizat că parcul va fi deschis pe perioada iernii, iar scena Nativităţii va putea fi admirată până pe 10 ianuarie.

Sursa foto: Facebook / Mini Transylvania

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Bravo! Foarte frumos! Doamne ajuta!