G4Media.ro

GALERIE FOTO Cinci locuri în care să evadezi în natură la sfârșit…

Glodeni Mureș / Sursa foto: Ovidiu Harfaș

GALERIE FOTO Cinci locuri în care să evadezi în natură la sfârșit de săptămână în județul Mureș, de la rezervația bujorului de stepă, la arbori seculari, salbe de lacuri și alte peisaje care îți taie respirația

Odată cu încălzirea vremii, ce poate fi mai relaxant decât o plimbare în aer liber? Pentru mureșeni sau turiștii care ajung aici, există nenumărate variante pentru drumeții. G4Media.ro a făcut o selecție cu locuri, în care se poate ajunge ușor, numai bune pentru o zi de weekend, de la rezervația bujorului de stepă, la arbori seculari, salbe de lacuri și alte peisaje care îți taie respirația.

1. Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie

La doar 40 de kilometri distanță de Târgu Mures, între colinele domoale ale podișului Transilvaniei, se află Rezervația naturală Bujorul de Stepă – Zau De Câmpie. Este singurul loc din interiorul arcului carpatic în care se poate întâlni această floare. Originară din Munții Cacazului din Rusia si coasta Mării Negre din Ucraina, bujorul de stepă (Paeonia tenuifolia) se mai întâlnește doar în Pădurea Hagieni din sudul Dobrogei pe teritoriul României.

De un roșu aprins, bujorii de stepă înfloresc de obicei la sfârșitul lunii aprilie/începutul lunii mai, iar Zau de Câmpie e singurul loc unde această plantă de stepă s-a adaptat la altidudini atât de mari, de 450-500 m. În acest weekend, bujorii de stepă sunt în perioada de înflorire maximă, ceea ce face și mai de dorit o plimbare până la acest loc unic din Transilvania.

Sursa Foto: Facebook/ Zau de Campie

2. Arborii seculari din Pădurea Mociar

Se spune că Pădurea Mociar ar fi cea mai bătrână din România, cu  sute de fagi și stejari vechi de peste 500 de ani dintre care jumătate au murit de bătrânețe. Pădurea se întinde pe o suprafață de 40 de hectare și este o arie naturală protejată, cât și o zonă de interes științific.

Situată în apropierea orașului Reghin, între satele Salavăstru, Beica de Jos şi Gurghiu, pădurea Mociar e alcătuită din stejari, frasini și plopi tremurători, printre care legendele locului spun că se ivesc tot felul de mistere. Pădurea se află în apropierea şoselei care face legătura cu staţiunea turistică Sovata, următoare desținatie de pe lista noastră.

Sursa foto: ANAP Mureș / Mihai Hofnar via Ministerul Mediului3. Aleea Lacurilor Roșu și Verde Sovata / Drumul didactic al Sării

Stațiunea Sovata este renumită pentru apele lacurilor sale helioterme, cu cea mai mare concentrație salină din lume. Deși nu e atât de cald încât să putem face baie în Lacul Ursu, această arie naturală protejată oferă priveliști încântătoare și trasee didactice pentru turiștii de toate vârstele. Traseele amenajate, presărate cu locuri de promenadă, de joacă pentru copii și puncte de observare a naturii, ne conduc în meandre pe lângă lacul Ursu, lacul Verde și lacul Aluniș, o promenadă perfect relaxantă pe vremea plăcută din luna mai.

Aria protejata- Lacul Rosu verdeSursa foto: Sovata CNIPT
Aria protejata – Foisor observare/ Sursa foto: Sovata CNIPT

Pe lângă peisajele naturale de o rară frumusețe, traseul lacurilor din Sovata oferă si o perspectivă didactică marcată cu plachete informative despre munții de sare din zonă, fauna și flora specifice întâlnite doar în acest loc, o îmbinare perfectă între o plimbare în natură și o incursiune în istoria, fauna și geografia acestei perle turistice a Transilvaniei.

Munte de sare/ Sursa foto: Sovata CNIPT

4. Aria Protejată Scaunul Domnului

Pentru turiștii mai aventuroși, care vor sp facă o drumeție montană pentru a admira începutul verii, Rezervația naturală „Scaunul Domnului” este unul dintre cele mai populare puncte de atracţie turistică a Defileului Mureşului. Platoul Scaunului Domnului situat în județul Mureș, deasupra comunei Deda Bistra, în Munţii Călimani, la o altitudine de 1380 m este limitat de stânci spectaculoase de natură vulcanică.

Sursa foto: Facebook Aria protejată Scaunul Domnului

Traseul până pe vârful Scaunul Domnului durează 3-4 ore, în functie de conditia fizică, deci e un traseu care se poate face într-o zi, cu o pauză de picnic, cu o priveliște panoramă înspre valea Mureșului care răsplătește efortul depus.

Scaunul Domnului oferă priveliști încântătoare atât vara, cât și toamna, când înroșirea frunzelor în octombrie creează o cromatică spectaculoasă.

Priveliște de pe traseul Scaunul Domnului/ Sursa foto: Ovidiu Harfaș
Vedere panoramică de toamnă de pe Vf. Scaunul Domnului / Sursa foto: Ovidiu Harfaș

Accesul către traseu se poate face pe ruta Târgu Mureș – Reghin – Deda, atât cu trenul cât și pe șosea, și reprezintă punctul de intrare pe zona Parcului Natural Defileul Mureșului Superior, o zonă presărată cu versanții abrupți ai Munților Călimani și Gurghiului, cu sate pitorești de munte și zone turistice cu trasee montane, pârtii de schi, pășuni alpine și zone de poveste care așteaptă să fie descoperite.

Platoul Scaunul Domnului văzut în depărtare din localitatea Rușii Munți / Sursa foto: Ovidiu Harfaș

5. Lacurile de la Glodeni 

Dacă doriți o ieșire în natură mai relaxată, Lacurile de la Glodeni, la 30 de minute cu mașina de Târgu Mureș, sunt destinația perfectă. Deși căutate de pescarii din toată Transilvania, natura și peisajul din jurul lacurilor îndeamnă la tot felul de activități, de la picnic la plimbări sau pur și simplu cotemplarea naturii.

Dealurile cu păduri și pășuni oferă peisaje feerice, care se reflectă perfect în luciul apelor lacurilor, o zonă perfectă pentru a petrece un weekend relaxant în mijlocul naturii.

Glodeni Mureș / Sursa foto: Ovidiu Harfaș
Glodeni Mureș / Sursa foto: Ovidiu Harfaș
Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează