G4Media.ro

GALERIE FOTO Cum arată stațiunea Mamaia înainte de Paște: Mai curat decât…

GALERIE FOTO Cum arată stațiunea Mamaia înainte de Paște: Mai curat decât anii trecuți, distanțare fizică și plaje lățite cu 150 metri

sursa foto: Info Sud-Est

GALERIE FOTO Cum arată stațiunea Mamaia înainte de Paște: Mai curat decât anii trecuți, distanțare fizică și plaje lățite cu 150 metri

Cea mai cunoscută stațiune de pe litoralul românesc își așteaptă, în câteva zile, primii turiști din acest sezon. Reporterii G4Media au surprins Mamaia cu câteva zile înainte de weekendul care va marca, concomitent, sărbătorile de Paște și mini-vacanța de 1 Mai.

Față de anii precedenți, stațiunea pare mai curată, iar angajați ai firmei de salubritate erau prezenți în număr mare pe promenadă. O explicație pentru curățenia din stațiune ar putea fi și amenzile de 80.000 de lei pe care Primăria Constanța le-a împărțit pe numele a 4 agenți economici din stațiune la începutul săptămânii dinainte de Paște, pentru că aruncau gunoaiele în locuri nepermise.

Deși fotoreportajul a fost realizat în timpul săptămânii, în timpul programului de lucru, în stațiune era agitație, pregătirile dinaintea deschiderii stațiunii erau în toi, iar mulți oameni făceau mișcare, se plimbau, fie cu trotinetele electrice, biciclete sau role, fie pe jos.

În zona Perla-Cleopatra, cunoscută pentru prețurile mai mici și servicii oferite mai degrabă familiilor cu copii, nu erau deschise autoservirile și nici magazinele, cu puține excepții.

În acest segment de stațiune se află și Galeriile Perla, Teatrul de Vară și Galeriile de Artă, printre principalele puncte de atracție ale stațiunii în urmă cu 20 de ani. Astăzi, toate trei sunt nefuncționale și uitate în paragină.

În zonă singurele mișcări mai animate sunt ale muncitorilor de pe șantierul unui viitor bloc de 9 etaje, ridicat de unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Constanța.

Un cireș înflorit mai estompează imaginea slută a unei construcții neterminate de cel puțin 10 ani, al cărui schelet este uitat între un restaurant și un hotel. Construcțiile nefinalizate și lăsate de izbeliște sunt ”emblematice” pentru stațiunea Mamaia.

În schimb, în zona Cazino, cea mai populară din stațiune și unde sunt concentrate cele mai multe restaurante, terase și magazine, erau deschise deja mai multe localuri, iar pregătirile erau în toi pentru weekend-ul care urmează.

Patronul unui restaurant ne-a declarat că localul său este deschis deja de două săptămâni, în așteptarea clienților a căror lipsă a fost resimțită din plin în contextul restricțiilor impuse de pandemia COVID-19.

Doar câteva mese sunt ocupate pe terasele din zona Cazino, iar chelnerii și meniurile își așteaptă clienții în afara localului încercând să îi atragă înăuntru.

Pe terase se observă lesne distanța mai mare între mese, una dintre condițiile de funcționare în contextul pandemiei COVID-19, iar chelnerii și ospătarii poartă măști, unii dintre ei și mănuși de protecție.

Totuși, ”zona regală” a stațiunii, pe partea dinspre plajă, rămâne cea mai murdară și dezordonată din stațiune. Cazinoul construit în 1935 și inaugurat în prezența Regelui Carol al II-lea este, în prezent, proprietatea unui apropiat al fostului primar Radu Mazăre și funcționează mai degrabă ca depozit de gunoaie și resturi.

Puțin mai în nord, curtea înverzită a Palatului Reginei Maria amintește de fostele spații verzi ale stațiunii, astăzi parcări sau locuri pe care au fost construite blocuri și hoteluri.

În zona de cluburi agitația era mare, terasele se pregăteau pentru deschiderea din weekend, iar câțiva beach-boys pregăteau șezlongurile și ”canapelele” de lemn care urmau să fie înșirate pe plajă.

Este primul an în care turiștii vor vedea o plajă cu mult mai mare decât în anii precedenți, după ce Administrația Bazinală a Apelor Dobrogea Litoral a implementat un proiect finanțat cu bani europeni (de aproximativ 700 milioane de euro) pentru oprirea eroziunii costiere.

Astfel, unele porțiuni de plajă au fost mărite și cu 150 de metri, iar pe multe segmente de stațiune linia mării nu mai este vizibilă de pe promenadă.

sursa foto: Facebook\ ABADL

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. MIZERABIL. Litoralul românesc, în mare parte, este mizerabil. Iar prețurile sunt tot mai nesimțite, restaurantele-s pline de igrasie și de -viețuitoare-.
    Așa popor – așa plajă. Natura ne e frumoasă. Cam atât. Bine că râdem, însă, de vecinii bulgari, unde turismul pe litoral e ceva ce noi nu o să avem nici în următorii 15 ani.

  2. Voi ati vazut distantare sociala la terasele din Mamaia fara clienti. Ia mergeti la terasele din Portul Tomis, sa vedeti acolo distantare sociala ZERO.

  3. Nu a mentionat autorul articolului ca, in stilul romanesc, plaja a fost largita fara a scoate cladirile existente pe plaja si acum ele sunt ingropate sub 50-70 cm de nisip.
    Si parca prea multe chioscuri darapanate, rupte, murdare pe care proprietarii incearca sa le peticeasca si sa le dea o vopsea peste mizerie.

  4. Cum poate lumea sa dea o gramada de bani si sa stea in cocina asta?

  5. Wow, ce locatii superbe! Abia astept sa merg in vacanta aici … sau mai degraba undeva la mii de km departare de mizeria asta.

  6. O cocina infecta, cu darapanaturi la fiecare pas, fara toalete publice, care in curand se va umple cu valuri-valuri de cocalari, stabi, don’soare cu 1 kg de slime in buze. O statiune mizerabila unde show-off-ul grobian este la el acasa.

  7. Mai puțini mitici mai multă curățenie.Logic

  8. Arata la fel de mizerabil ca in ultimii 30 de ani…

  9. Scrie autoarea „chelnerii și ospătarii poartă măști”. Sa scrie ce diferenta este între cele doua meserii.

  10. Sarajevo DUPA BOMBADAMENT

  11. …Mamaia nu mai este de mult statiune…este doar un cartier betonat al Constantei…s-a construit in nestire pe plaja si pe partea dinspre ghiol…betoane…betoane…si iar betoane…putinii trandafiri pe care ii vezi in aceasta locatie mizerabila…probabil ca au supravietuit de pe vremea lui Gheorghiu Dej…nici macar administratorii hotelurilor nu au plantat o floare …Scria cineva in comentariul de mai sus…nici in 15 ani nu o sa fim ca bulgarii…dar ca restul statiunilor din tarile civilizate care stiu sa faca turism..ce sa mai comentam …poate peste 30 ani…