GALERIE FOTO Cum să vizitezi 10 țări europene fără rezervări și fără stres, la preț redus/ O familie și-a amenajat pe cont propriu o autorulotă cu toate dotările pentru o vacanță de patru persoane
O autorulotă amenajată într-o fostă dubă obișnuită de marfă a fost „proiectul” pus la cale de o familie din București pentru a călători fără a depinde de rezervări și de program fix în mai multe țări. Și totul a mers ca pe roate: șase luni amenajarea, o lună și jumătate până la omologare, apoi a urmat călătoria visată: zece țări vizitate în două săptămâni, cu „absolut tot confortul unei case la îndemână și libertate de mișcare”, așa cum povestesc aceștia pentru G4Media. Ei spun că, în total, achiziția dubei second-hand și toate celelalte costuri au ajuns in jur de 15.000 de euro.
Ana și Adrian sunt din București, lucrează în domeniul IT, sunt pasionați de călătorii și în 2023 au pus în practică un plan care pentru amicii lor, așa cum explică ei, părea aproape imposibil: să-și amenajeze singuri o autorulotă pentru vacanțe inedite alaturi de cei doi copii, Diana și Denis.
„Ideea ne-a venit în Islanda, unde am închiriat un micro-camper – adică o mașină puțin mai mare decat o mașină normala care funcționează ca un puzzle, un micro-loc de locuit. În acel camping am văzut o dubă mai mare, unde oamenii stăteau in picioare si găteau, ni s-a părut minunată ideea. După 3 luni a apărut proiectul nostru”, povestește Ana.
Și-au făcut documentarea pe diferite site-uri, au vizionat diferite clipuri privind conversia unei dube normale, în autorulotă. Duba a fost achiziționată second-hand pe Olx, e o fostă dubă de transport de marfă, criteriul fiind cel de dimensiune – au căutat o mașină cu înălțime maximă pentru a putea încăpea paturi supraetajate.
„Am cumpărat-o, am golit-o, am studiat cum se izolează, cum se poate amenaja, toate le-am învățat de pe internet, din clipurile altora care au făcut același lucru”, spune Ana.
Ana și Adrian au lucrat singuri la dotarea mașinii, inclusiv la instalarea utilităților și a sistemului electric: „Am montat inclusiv ferestre, scaune, trapă, paturi. Avem absolut toate dotările pentru cazare și masă, inclusiv duș cu boiler electric, care funcționează pe baterie auxiliară cu circa 5 zile autonomie”. Toaleta este una specială de camping, cu substanță dedicata toatelelor mobile. În mașină sunt aragaz, chiuvetă, dulap, masă cu scaune.
Toată munca de amenajare a durat circa șase luni și au lucrat la ea după orele de servici și în weekenduri, cu pauză pentru niște plimbări în zilele libere sau vacanțe școlare.
Ana mai spune că pentru omologare au așteptat o luna și jumătate doar pentru programare și pentru obținerea actelor, însă nu a existat niciun fel de problemă la verificare, actele au fost obținute fără probleme, ba chiar au fost lăudați pentru accentul pus de siguranta dar si pentru modul în care au amenajat.
Apoi a urmat călătoria în care familia a vizitat 10 țări:
- Ungaria – cu parcare la Budapesta, pe malul Dunării,
- Austria – „unde am fost doar în trecere, ne-am oprit lângă un lac unde din întâmplare am descoperit că se putea pescui, am prins 9 pești și am avut o masă de cină excelentă”
- Germania – la Munchen, „cu cel mai frumos apus”
- Lichtenstein, „unde am vizitat Vaduz și cramele prințului”
- Elveția – „unde am petrecut cea mai mare parte a concediului”, cu experiențe minunate pe lacul Oschinensee Și urcare la circa 4.000 m altitudine pe ghețar
- Franța – zona MontBlanc, Chamonix
- Italia – la Veneția
- Slovenia – la Ljubliana – „unde am avut o super experiență cu „escape the Castle”, un joc pentru turiști extrem de atractiv în incinta castelului, îl recomand tuturor”
- Croația, „unde am avut cei mai frumoși parteneri de campare, unde ne-am făcut prieteni noi”
- Serbia, la întoarcere, pe care am ales-o pentru a evita aglomerația de la vama Nădlac
GALERIE FOTO:
„Pentru campare și parcări ne-am orientat după două aplicații: Park4night și iOverlanders. Dar am mai campat și în alte zone ne-amenajate, unde era permis, iar cele mai frumoase zile le-am petrecut la ferme în Elveția, unde am dormit efectiv în mijlocul văcuțelor și am interacționat cu oamenii de acolo”, spune Ana.
Aceasta mai spune că au avut tot timpul provizii de acasă, însă „am cumpărat în fiecare țară delicii locale, precum brânza elvețiană, cârnații germani și în plus în fiecare țară am încercat bucătăria locală la un restaurant”.
În total, familia de români estimează că cheltuielile cu o vacanță în această formulă ajung la maximum 25% din costurile pe care le-ar fi avut într-o vacanță „normală”, cu transport, cazare și masă. Dar nu acesta e motivul principal pentru care preferă să călătorească așa:
„Îți oferă ceea ce nicio altă formulă de vacanță nu ți-o oferă: libertatea de a nu avea un plan, nicio rezervare, posibilitatea de a explora si de a ajunge în locuri unde altfel nu ai cum să ajungi, interacțiunea cu localnicii și cu comunitățile din campinguri.
În plus, economisind la cazare și masă, îți permiți să încerci toate experiențele: ne-am dat cu kartul pe munte, alpincoaster, am urcat la circa 4.000 m pe ghețar, în Elveția, am vizitat cramele prințului din Lichtenstein”, mai spune Ana.
Familia mai are planuri de aventură cu duba amenajată, în acest an: își propune să ajungă în Laponia, în perioada sărbătorilor de iarnă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii