GALERIE FOTO Dezastrul din parcurile pe care Radu Mihaiu le vrea la Sectorul 2: lacuri neigienizate, gunoi și bălării/ Contrele dintre PS2 și Administrația Lacuri Parcuri și Agrement, din subordinea Primăriei Capitalei
Contrele dintre primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, și Administrația Lacuri Parcuri și Agrement (ALPAB), din subordinea Primăriei Capitalei, pe tema proastei administrări a parcurilor municipalității continuă în timp ce în parcurile Național, Tei și Circului arată dezastruos.
Parcul Național. Luciul lacului este acoperit de crengi, frunzi uscate, alge și foarte mult pet-uri. Multe dintre alei sunt crăpate, iar balustradele de pe marginea lacului sunt ruginite și abia stau în picioare. Fostele clădiri care odinioară foloseau ca toalete publice sunt vandalizate și au devenit între timp adevărate focare de infecție. Restaurantele și terasele din parc nu sunt funcționale și au ajuns să arate ca niște clădiri părăsite. La vederea reporterului G4Media.ro cu aparatul de fotografiat în mână, câțiva angajați ai ALPAB care până atunci dădeau la pește s-au apucat de strâns frunzele și deșeurile din lac.
Parcul Tei. Jumătate din acesta este administrat de Primăria Sectorului 2, este foarte bine întreținut și vizitat de mulți bucureșteni, jumătate este administrat de Primăria Capitalei prin ALPAB și este o adevărată junglă, greu accesibilă. Îndreptându-ne spre fosta terasă a clubului Bamboo dinspre Roata Mare, trotuarul se termină brusc și începe jungla. În continuare lui, o cărare îngustă străbate vegetația înaltă de peste doi metri. În stânga și dreapta, vedem ambalaje, haine și deșeuri de tot feluri. Din cauza păpurișului, de la o distanță de nici patru metri, cu greu se poate vedea lacul.
Parcul Circului se află la o aruncătura de băț de Parcul Tei. Acesta arată ceva mai bine însă aleile crăpate și invadate de vegetație, arborii ornametali uscați și lacul complet neîngrijit fac parte dintr-un decor cu care ne-am obișnuit. În mijlocul parcului, fix în groapa cu argilă de odinioară, se află „Lacul cu izvoare naturale” care are o formă aproape rotundă în plan și cu suprafața de 0,75 ha, lângă malul căruia cresc frumoșii lotuși egipteni – floare declarată monument al naturii în anul 1931. Această plantă rară acoperă în timpul verii apele lacului cu frunze mari și flori frumos colorate. O altă atracție a lacului o reprezintă broasca țestoasă de apă, despre care nu se știe cum a ajuns aici, dar care s-a înmulțit considerabil, precum și câteva specii de amfibieni și de reptile. De asemenea, vegetația bogată a parcului include și câteva specii rare de copaci, precum: Ginkgo biloba, platani și chiparoși de baltă.
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, vrea să preia în administrarea sa aceste parcuri și a cerut desființarea ALPAB. Într-o postare pe Facebook, Mihaiu transmitea:
- „Toate obiectivele ALPAB din Sectorul 2 (și din restul Bucureștiului) sunt într-o stare deplorabilă. Parcul Circului a ajuns o ruină. Malul lacului Tei e năpădit de buruieni. Parcul Verdi nu îl aranjează, dar îl împart prin contracte ilegale băieților dispuși să mai toarne o afacere bănoasă pe cârca statului. Pe tot ce pune mâna ALPAB fie se transformă în pârjoală, fie e concesionat pe 2 lei unor prieteni. Așa nu se mai poate. Și mâine putem prelua aceste obiective în administrarea noastră. Cerem asta. Am cerut Lacul Național. Am cerut Parcul Verdi. Le luăm și pe celelalte. Iar de ALPAB nu mai e nevoie. Să se ducă și să ne lase”.
Primăria Capitalei spune că Primăria Sectorului 2 i-a cerut să administreze cele două parcuri: Verdi și Circului, însă solicitările sunt în analiză și nu au fost introduse până acum pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București în vederea aprobării.
Cu altă ocazie, municipalitatea spunea că cele 14 parcuri administrate de ea arată așa cum arată din cauza lipsei banilor. Mai exact pentru că parcurile sunt întreținute prin contracte de delegare încheiate cu alte două companii municipale: Compania Municipală Parcuri și Grădini București SA și Compania Municipală de Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București SA. Pentru anul 2021, Primăria Capitalei a alocat aproape 13.000.000 lei pentru întreținerea spațiilor verzi din care jumătate din bani s-au dus către cele două companii pentru plata unor datorii de anul trecut.
Activiștii de mediu consultați de G4Media susțin că:
- „Sunt trei companii care administrează și normal că banii nu ajung să administrezi spațiile verzi. Se duc mai mult pe salariile șefilor și ale angajaților care stau în birouri. Cam asta se întâmplă.”, este de părere Dan Trifu, vicepreședinte Eco-Civica.
De curând, G4Media.ro a scris despre alte trei parcuri ale capitalei (Herăstrău, Cișmigiu și Kiseleff) administrate de ALPAB arătând care sunt pericolele la care se expun cei care le vizitează.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Susține-ne activitatea
Donație Paypal recurentă
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donație Paypal singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
Donează prin Transfer Bancar
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon
29 comentarii