G4Media.ro

GALERIE FOTO Noi imagini „uluitoare” ale telescopului James Webb dezvăluie secretele nașterii…

Sursa foto: NASA/ESA/CSA/PDRS4all

GALERIE FOTO Noi imagini „uluitoare” ale telescopului James Webb dezvăluie secretele nașterii stelelor

Imagini „uluitoare” ale unei pepiniere stelare din nebuloasa Orion, realizate de telescopul spațial James Webb, dezvăluie detalii complicate despre modul în care se formează stelele și sistemele planetare, relatează CNN.

Imaginile, publicate luni, aruncă lumină asupra unui mediu similar cu cel al propriului nostru sistem solar atunci când s-a format, în urmă cu peste 4,5 miliarde de ani. Observarea nebuloasei Orion îi va ajuta pe cercetătorii spațiali să înțeleagă mai bine ce s-a întâmplat în primul milion de ani de evoluție planetară a Căii Lactee, a declarat astrofizicianul Els Peeters de la Western University într-un comunicat de presă.

„Suntem impresionați de imaginile uluitoare ale nebuloasei Orion. Am început acest proiect în 2017, așa că am așteptat mai mult de cinci ani pentru a obține aceste date”, a spus Peeters.

Sursa foto: NASA/ESA/CSA/PDRS4all

„Aceste noi observații ne permit să înțelegem mai bine modul în care stelele masive transformă norul de gaz și praf în care se nasc”, a adăugat Peeters.

Inimile pepinierelor stelare precum Nebuloasa Orion sunt ascunse de cantități mari de praf stelar, ceea ce face imposibilă studierea a ceea ce se întâmplă în interior cu instrumente precum Telescopul spațial Hubble, care se bazează în principal pe lumina vizibilă.

Cu toate acestea, Webb detectează lumina infraroșie a cosmosului, ceea ce permite observatorilor să vadă prin aceste straturi de praf, dezvăluind acțiunea care se petrece în profunzimea Nebuloasei Orion, se arată în comunicat. Imaginile sunt cele mai detaliate și mai clare realizate din nebuloasă – care este situată în constelația Orion la 1.350 de ani-lumină de Pământ – și cea mai recentă ofertă a telescopului Webb, care a început să funcționeze în iulie.

Sursa foto: NASA/ESA/CSA/PDRS4all

„Observarea nebuloasei Orion a fost o provocare, deoarece este foarte luminoasă pentru instrumentele sensibile fără precedent ale lui Webb. Dar Webb este incredibil, Webb poate observa galaxii îndepărtate și slabe, precum și Jupiter și Orion, care sunt unele dintre cele mai strălucitoare surse de pe cer în infraroșu”, a declarat cercetătorul Olivier Berné de la CNRS, Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică, în comunicatul de presă.

Noile imagini dezvăluie numeroase structuri în interiorul nebuloasei, inclusiv proptele – o protostea centrală înconjurată de un disc de praf și gaz în care se formează planete.

„Nu am reușit niciodată să vedem detaliile fine și complexe ale modului în care este structurată materia interstelară în aceste medii și să ne dăm seama cum se pot forma sistemele planetare în prezența acestor radiații dure. Aceste imagini dezvăluie moștenirea mediului interstelar în sistemele planetare”, a declarat Emilie Habart, profesor asociat la Institut d’Astrophysique Spatiale (IAS) din Franța.

Sursa foto: NASA/ESA/CSA/PDRS4all

De asemenea, în inima nebuloasei Orion este clar vizibil și clusterul trapezoidal de stele masive tinere care modelează norul de praf și gaz cu radiația lor ultravioletă intensă, potrivit comunicatului de presă. Înțelegerea modului în care aceste radiații au un impact asupra mediului înconjurător al clusterului este esențială pentru a înțelege formarea sistemelor stelare.

„Stelele masive tinere emit cantități mari de radiații ultraviolete direct în norul nativ care încă le înconjoară, iar acest lucru schimbă forma fizică a norului, precum și compoziția sa chimică. Nu se știe încă foarte bine cum anume funcționează acest lucru și cum afectează formarea ulterioară a stelelor și a planetelor”, a declarat Peeters.

Imaginile vor fi studiate de o colaborare internațională de peste 100 de oameni de știință din 18 țări, cunoscută sub numele de PDRs4All.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...