GALERIE FOTO Protest spontan al activiștilor de mediu împotriva defrișării parcului IOR: „Secția 12 cât te costă să aplici Codul Silvic?” / Tăierea arborilor fără aviz legal este infracțiune, conform legii
Pe 2 februarie 2025, activiștii de mediu au organizat un protest spontan în zona Titan, în apropiere de gura de metrou Titan și biserica de lemn, pentru a atrage atenția asupra defrișării masive care a avut loc în parcul IOR. Aceștia au afișat bannere în care fac cunoscută lipsa de intervenție a autorităților împotriva acțiunilor ilegale de tăiere a arborilor din zona retrocedată a parcului.
În mesajele afișate, activiștii adresează o serie de întrebări politicienilor și autorităților, legate de tăieri, care de la 9 ianuarie 2025 au devenit infracțiune. „Unde e Garda de Mediu?”, cu trimitere ca cea care trebuie să aplice sancțiuni de distrugere a mediului, dar și „Nicușor? Ciolacu? Fechet? Predoiu? Negoiță?”, ultimul fiind tăiat cu un ”X”, pentru suspiciunile cu privire la intenția lui de a proteja parcul.
Ceilalți menționați sunt primarul general Nicușor Dan, premierul PSD Marcel Ciolacu, ministrul Mediului Mircea Fechet și ministrul de Interne Cătălin Predoiu. Alt banner este „Secția 12 cât te costă să aplici Codul Silvic?”, dar și „Ne vrem pădurea înapoi”.
Activistii au semnalat că, în ultimele luni, pe terenul retrocedat al parcului au fost tăiați peste 1000 de arbori, inclusiv platani de 50 de ani și arbuști tuia, totul fără autorizații legale. Printre arborii tăiați s-au aflat și copaci sănătoși, de lângă gardul bisericii de lemn. De asemenea, aceștia au acuzat un mandatar ilegitim de efectuarea acestor tăieri și de agresarea fizică și verbală a cetățenilor care s-au opus acțiunilor.
Activistii au făcut apel la instituții, precum Garda de Mediu și Garda Forestieră, care nu au reacționat de luni bune, deși au fost înștiințate de cetățeni prin petiții și reclamații. De asemenea, activiștii au semnalat că, de la intrarea în vigoare a noului Cod Silvic, orice tăiere de arbori fără aviz legal este considerată infracțiune, însă poliția nu a intervenit în această situație.
După mai multe luni în care s-au tăiat copaci, singura reacție a primarului general Nicușor Dan a venit săptămâna aceasta când a spus că în cazul în care va fi defrişat spaţiul vegetal de pe întreaga suprafaţă a zonei retrocedate din Parcul IOR, proprietarul va primi o amendă de 350 de milioane de euro. Până acum, primăria a dat o amendă de 35 de milioane de euro pentru defrișarea unui hectar de teren.
Începând de anul trecut, oamenii care apără parcul IOR au stat de pază zi de zi pentru a bloca fie și pentru câteva ore drujbele și pe cei care au distrus spațiul verde retrocedat, aflat în proprietatea unei persoane care între timp a decedat.
Bannerele afișate duminică, 2 februarie, de activiștii de mediu la parcul IOR
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii