G4Media.ro

GALERIE FOTO Șapte pelicani creți din Delta Dunării au fost echipați cu…

sursa foto: ARBDD/Facebook

GALERIE FOTO Șapte pelicani creți din Delta Dunării au fost echipați cu GPS pentru a fi studiați mai bine și pentru protejarea lor pe termen lung

Transmițătoarele vor fi folosite pentru a învăța mai multe despre comportamentul păsărilor periclitate la nivel mondial, pentru a ajuta la protejarea lor pe termen lung.

O echipă de ornitologi de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), Societatatea Ornitologică Română și Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBBD) a echipat cu succes 7 pelicani creți cu transmițătoare GPS-GSM, transmite ARBDD într-o postare pe Facebook.

Este o acțiune care îmbină două proiecte internaționale de conservare – LIFE Danube Free Sky și Pelican Wat of LIFE.

sursa foto: ARBDD/Facebook

Aceste inele sunt unul din modurile în care oamenii de știință pot învăța despre obiceiurile și tiparele de migrație ale păsărilor. Spre exemplu, inelele colorate au fost folosite în trecut pentru a identifica exemplare de flamingi din Estul Mării Mediterane, din țări precum Egipt, Libia, Grecia și Turcia, care au călătorit până în Franța.

sursa foto: ARBDD/Facebook

În cazul pelicanilor capturați în această săptămână în Delta Dunării, cercetătorii au făcut un pas în față: 7 exemplare capabile de zbor au fost echipate GPS – GSM de tip patagial, montate pe aripile păsărilor și alimentate cu baterii solare.

„Aceste dispozitive furnizează zilnic, la intervale prestabilite, un volum mare de date precise despre locurile frecventate și activitatea păsărilor, oferindu-ne o perspectivă mult mai detaliată asupra deplasărilor indivizilor și a potențialelor amenințări”, explică ARBDD, cu specificația că datele astfel colectate vor ușura elaborarea de măsuri de conservare pentru pelicanii creți.

Pelicanul creț, o specie aflată într-o situație complicată

sursa foto: ARBDD/Facebook

Deși similari cu verii lor “comuni”, pelicanii creți sunt o specie aflată într-o situație de conservare delicată, motiv pentru care monitorizarea progresului lor este o sarcină importantă pentru autoritățile de mediu – îndeosebi în țări precum România, care adăpostește una dintre cele mai mari populații de pelicani creți din lume.

Conform Uniunii Europene, populația globală de pelicani creți cuprinde aproximativ 7.000 – 9.000 de perechi capabile de reproducere, iar jumătate dintre acestea pot fi găsite în zona Mării Negre și cea a Mării Mediterane. Din cauza numărului redus la nivel global și al teritoriilor restrânse în care pot trăi pelicanii creți, specia este una deosebit de vulnerabilă, iar supraviețuirea sa depinde în mare măsură de intervenția umană.

sursa foto: ARBDD/Facebook

În România, păsările au fost puse în pericol de o epidemie de gripă aviară care, acum doi ani, a avut un impact negativ puternic asupra populației de pelicani creți din întreaga regiune, însă numărul lor a rămas „îmbucurător” la aproape 800 de exemplare conform ultimelor numărători realizate de Societatea Ornitologică Română.

„Activitatea pelicanilor creți monitorizați este vizibilă pentru public pe aplicația gratuită Animal Tracker, disponibilă în magazinele de aplicații atât pentru sistemele Android, cat si pentru iOS”, încheie ARBDD.

sursa foto: ARBDD/Facebook

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...