GALERIE FOTO/VIDEO Sute de oameni au participat la funeraliile lui ÎPS Pimen, care a murit de Covid-19. Zeci de preoți în frunte cu trei episcopi au ținut slujba de înmormântare
Sute de oameni au participat, vineri, la funeraliile arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, care a murit miercuri, la vârsta de 90 de ani, după ce în urmă cu o lună a fost depistat cu coronavirus. Biserica Ortodoxă Română a organizat funeralii ample pentru ÎPS Pimen. Zeci de preoți în frunte cu trei episcopi au ținut slujba de înmormântare.
Autoritățile au stabilit că, în perioada stării de alertă, la slujbele de înmormântare pot fi prezente maximum 8 persoane, dacă acestea se desfășoară în interiorul bisericii. Arhiepiscopia Sucevei a organizat însă funeraliile în fața catedralei.
Slujba de înmormântare a fost oficiată, vineri, de la ora 12.00, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, locțiitor de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și PS Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți. Potrivit presei locale, au fost prezente și o serie de oficialități locale și județene.
După cum se vede din imagini, oamenii care au venit să asiste la slujbă păstrează distanțarea, însă zecile de preoți și călugări au stat aproape unii de alții, iar majoritatea nu au purtat măști de protecție.
De asemenea, sute de oameni au venit să asiste la slujba de înmormântare, după ce biserica a permis, timp de două zile, și un pelerinaj la sicriul lui ÎPS Pimen, iar zeci de oameni și-au dat jos măștile și au sărutat sicriul, dar și tabloul care se afla la capătul acestuia.
Din catedrală, sicriul cu trupul lui ÎPS Pimen a fost scos pe brațe de opt bărbați îmbrăcați în combinezoane de protecție.
Ceremoniile de la Suceava au durat în jur de 4 ore.
De la Suceava, sicriul a fost transportat la Mănăstirea Putna, pentru înhumare, unde de asemenea au participat zeci de preoți și călugări. La Putna a fost depistat recent un focar de coronavirus, peste 30 de călugări fiind testați pozitiv.
„Informațiile pe care le avem sunt că NU a fost dată vreo «derogare» de la măsurile de prevenire sanitară în cazul înmormântării IPS Pimen, întrucât măsurile pe care le-au comunicat organizatorii că le au în vedere nu contraveneau prevederilor HG și ale Ordinului 1070/2020”, a răspuns Grupul de comunicare strategică la întrebările jurnaliștilor privind circumstanțele în care au fost organizare funeraliile lui ÎPS Pimen.
Suceava este cel mai mare focar de coronavirus din țară și a fost primul oraș carantinat din cauza escaladării crizei și a colapsului instituțiilor medicale.
ÎPS Pimen a condus Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților încă din 1991, atunci când aceasta a fost reînființată la 40 de ani după ce comuniștii au desființat-o. ÎPS Pimen a fost colaborator al Securității comuniste.
Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii