Gallup: Democraţii şi americanii din generaţia millennials au opinii mai bune despre socialism decât despre capitalism
Pentru prima dată în ultimul deceniu, democrații americani au o imagine mai pozitivă despre socialism decât faţă de capitalism, potrivit unui sondaj publicat de Gallup. În timp ce viziunea lor asupra socialismului nu s-a schimbat semnificativ faţă de ultimele trei sondaje similare, opinia favorabilă a democraților despre capitalism a scăzut substanțial, de la 56% în 2016 la 47% în 2018. În acelaşi timp, 71% dintre republicanii americani chestionaţi au o opinie pozitivă despre capitalism, iar 16% dintre ei au o viziune favorabilă despre socialism. Procentele legate de opinile republicanilor nu s-au modificat semnificativ după 2010, în timp ce viziunea democraţilor explică încă o dată, spun analiştii, popularitatea în creştere a candidaţilor autodeclaraţi socialişti pe listele Partidului Democrat la alegerile generale care vor avea loc în luna noiembrie a acestui an. Foarte probabil, democraţii tind să alunece spre extrema stângă a eşichierului politic ca reacţie la politicile preşedintelui republican Donald Trump în chestiunea imigraţiei, a reducerilor de taxe pentru marile corporaţii sau a încercărilor repetate de a anula aşa-numita Obamacare.
Cincizeci și șapte la sută dintre democrații şi independenţii ce preferă Partidul Democrat şi-au declarat o opinie favorabilă asupra socialismului, în timp ce doar 47% dintre respondenţii democraţi au exprimat sentimente pozitive despre capitalism.
În 2012, un sondaj Gallup similar indica că democrații priveau capitalismul mai favorabil decât socialismul. Dar sentimentele pozitive față de capitalism au scăzut dramatic cu nouă puncte după 2016, când 56% dintre democrați declaraseră că au o opinie pozitivă despre capitalism.
Republicanii şi independenţii ce votează de obicei cu Partidul Republican preferă capitalismul în proporţie majoritară, 71% dintre respondenţii republicani afirmând că au o viziune pozitivă asupra capitalismului. Doar 16% dintre republicanii intervievaţi au declarat că văd favorabil sistemul socialist. În 2016, 68% dintre republicani declaraseră că au o viziune pozitivă despre capitalism, tendinţa fiind aşadar în creştere.
Comentând rezultatele sondajului, editorialistul Paul Krugman de la publicaţia New York Times (laureat al Premiului Nobel pentru economie) a scris pe Twitter: „Un lucru amuzant se întâmplă atunci când demonizezi sănătatea universală, ajutorul alimentar și ajutorul de șomaj ca fiind ‘socialism’: o mulțime de oameni decid că socialismul este OK.”
La rândul lor, conservatorii americani au atras atenția asupra sondajului Gallup, grupul de campanie republican America Rising atacându-i pe democrați şi spunând că ancheta de opinie arată „cât de departe înspre stânga este tras Partidul Democrat.” Aceştia cred că, din această cauză, Partidul Democrat va întâmpina dificultăţi în atragerea alegătorilor moderaţi ce ar înclina să voteze cu democraţii. Alți republicani au prezentat rezultatele sondajului şi au invocat în acest context criza actuală din Venezuela, o țară socialistă.
În opinia redactorului-şef al Gallup, Frank Newport, „este posibil ca scăderea opiniilor pozitive ale democraților despre capitalism să fie legată de președinția lui Donald Trump. Trump este un capitalist entuziasmat, iar eforturile administrației sale de a reduce reglementările în afaceri și industrie, precum și legea privind reducerea impozitelor, avantajoasă pentru întreprinderi și corporații, ar fi putut face ca democrații să privească întreaga iniţiativă capitalistă dintr-o perspectivă mai puțin pozitivă.”
Democraţii, şi mai mult spre stânga
Pe de altă parte, analiştii politici sunt de părere că rezultatele sondajului reflectă creşterea popularității în Partidul Democrat a unor figuri de stânga, cum ar fi senatorul de Vermont, Bernie Sanders, candidat pentru Casa Albă în 2016, și Alexandria Ocasio-Cortez, care se autodeclară socialistă democrată şi care l-a învins recent pe puternicul congresman Joseph Crowley în alegerile primare din New York pentru un mandat în Congresul de la Washington din partea Partidului Democrat. Atât Sanders, cât şi Cortez au oferit în ultimele luni susţinere şi fonduri importante unor candidați progresişti (cele mai multe sondaje de opinie indică faptul că Partidul Democrat este pe cale să recâştige controlul Camerei Reprezentanţilor în urma alegerilor din noiembrie). Pesimismul democraţilor faţă de capitalism îi face pe mulţi dintre ei să fie mult mai receptivi la candidaţii socialişti decât înainte. Pentru a preveni alunecarea formaţiunii liberale spre extrema stângă, lideri ai Partidului Democrat, precum Nancy Pelosi şi Elizabeth Warren, s-au grăbit să declare că sunt „capitalişti,” dar că sistemul este corupt în favoarea celor bogaţi.
În opinia experţilor, una dintre problemele majore ale candidaţilor democraţi în alegerile din toamnă va fi tocmai aceea de a atrage susţinerea electoratului de extremă stângă, în timp ce vor căuta să menţină sprijinul democraţilor tradiţionali. În timp ce o majoritate a democraților la nivel național reacționează pozitiv la cuvântul „socialism,” antipatia puternică față de socialism printre republicani și independenți ce înclină spre Partidul Republican sugerează că o agendă politică socialistă (similară cu cea din ţările scandinave) ar putea să nu aibă susţinere în districtele electorale aflate în joc în această toamnă.
La nivel naţional s-au înregistrat puţine schimbări legate de atitudinea americanilor față de socialism. Opiniile pozitive ale americanilor faţă de socialism au evoluat constant între 35% și 39%, rezultatul de 37% din acest an marcând o tendință medie. Cu toate acestea, rezultatele sondajului Gallup indică un decalaj remarcabil de vârstă în percepția celor două sisteme. Doar 45% dintre tinerii americani cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani (generaţia millennials) privesc pozitiv capitalismul. În 2010, 68% dintre alegătorii din acest grup au văzut favorabil sistemul capitalist.
Aşa cum demonstrează şi actualul sondaj, americanii cu vârsta de 30 de ani și peste continuă să fie mai pozitivi în privința capitalismului decât faţă de socialism. În ceea ce priveşte generaţia celor de 50 de ani și peste, de două ori mai mulți respondenți au o viziune favorabilă asupra capitalismului comparativ cu cei cu o viziune favorabilă socialismului.
Sondajul Gallup arată că americanii continuă să favorizeze în proporţie mare întreprinderile mici (92% dintre respondenţi au opinii pozitive despre acestea), antreprenorii (86%) și iniţiativa liberă (79%), deși atitudinile pozitive față de acestea au scăzut constant după 2016. Companiile mari, cu rata de favorabilitate de 50%, au obținut un rating mai mic decât micile afaceri, iniţiativa liberă, antreprenorii și capitalismul. Dar aceste companii mari au depășit în favorabilitate guvernul federal. Treizeci și nouă de procente dintre alegători au spus că au o viziune pozitivă despre guvernului federal – cu doar două puncte mai mari decât socialismul.
Gallup a început să analizeze opinia americanilor despre capitalism şi socialism în 2010, la doi ani după criza financiară globală. Sondajul Gallup nu a indicat în mod specific niciun nume de politician socialist și nici nu a definit „socialismul” sau „capitalismul,” ci a întrebat respondenții dacă opinia lor legată de fiecare sistem este pozitivă sau negativă. Sondajul Gallup a fost realizat prin telefon între 30 iulie – 5 august 2018, pe un eșantion aleatoriu de 1505 de adulți, cu vârste mai mari de 18 ani, pe întreg teritoriul Statelor Unite.
Concluzia. Cei mai mulţi dintre democraţii aleşi sau nominalizaţi în 2018 nu sunt socialiști în adevăratul sens al cuvântului – și mulți dintre ei au pierdut alegerile primare în faţa unor candidaţi consideraţi ca făcând parte „din sistem” -, dar chiar şi cele câteva victorii obţinute de ei sunt semnificative în condiţiile în care socialismul a fost, în mare parte, un non-factor în politica americană în ultimele câteva decenii. Fervoarea anticomunistă a politicii Statelor Unite din timpul Războiului Rece a făcut ca orice asociere publică cu socialismul să fie repudiată imediată de ambele partide majore din America. Dar această stigmatizare pare să se estompeze în prezent, mai ales în rândul tinerilor alegători americani, care au trăit cea mai mare parte a vieții lor după prăbușirea Uniunii Sovietice și au intrat pe piața muncii în urma recesiunii de la sfârşitul deceniului trecut.
Surse: Gallup, Slate, UPI, VICE, NY Mag, FoxNews, CNBC, New York Post
Foto: pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii