G4Media.ro

Gallup: Democraţii şi americanii din generaţia millennials au opinii mai bune despre…

capitalism

Gallup: Democraţii şi americanii din generaţia millennials au opinii mai bune despre socialism decât despre capitalism

Pentru prima dată în ultimul deceniu, democrații americani au o imagine mai pozitivă despre socialism decât faţă de capitalism, potrivit unui sondaj publicat de Gallup. În timp ce viziunea lor asupra socialismului nu s-a schimbat semnificativ faţă de ultimele trei sondaje similare, opinia favorabilă a democraților despre capitalism a scăzut substanțial, de la 56% în 2016 la 47% în 2018. În acelaşi timp, 71% dintre republicanii americani chestionaţi au o opinie pozitivă despre capitalism, iar 16% dintre ei au o viziune favorabilă despre socialism. Procentele legate de opinile republicanilor nu s-au modificat semnificativ după 2010, în timp ce viziunea democraţilor explică încă o dată, spun analiştii, popularitatea în creştere a candidaţilor autodeclaraţi socialişti pe listele Partidului Democrat la alegerile generale care vor avea loc în luna noiembrie a acestui an. Foarte probabil, democraţii tind să alunece spre extrema stângă a eşichierului politic ca reacţie la politicile preşedintelui republican Donald Trump în chestiunea imigraţiei, a reducerilor de taxe pentru marile corporaţii sau a încercărilor repetate de a anula aşa-numita Obamacare.

Cincizeci și șapte la sută dintre democrații şi independenţii ce preferă Partidul Democrat şi-au declarat o opinie favorabilă asupra socialismului, în timp ce doar 47% dintre respondenţii democraţi au exprimat sentimente pozitive despre capitalism.

În 2012, un sondaj Gallup similar indica că democrații priveau capitalismul mai favorabil decât socialismul. Dar sentimentele pozitive față de capitalism au scăzut dramatic cu nouă puncte după 2016, când 56% dintre democrați declaraseră că au o opinie pozitivă despre capitalism.

Republicanii şi independenţii ce votează de obicei cu Partidul Republican preferă capitalismul în proporţie majoritară, 71% dintre respondenţii republicani afirmând că au o viziune pozitivă asupra capitalismului. Doar 16% dintre republicanii intervievaţi au declarat că văd favorabil sistemul socialist. În 2016, 68% dintre republicani declaraseră că au o viziune pozitivă despre capitalism, tendinţa fiind aşadar în creştere.

Comentând rezultatele sondajului, editorialistul Paul Krugman de la publicaţia New York Times (laureat al Premiului Nobel pentru economie) a scris pe Twitter: „Un lucru amuzant se întâmplă atunci când demonizezi sănătatea universală, ajutorul alimentar și ajutorul de șomaj ca fiind ‘socialism’: o mulțime de oameni decid că socialismul este OK.”

La rândul lor, conservatorii americani au atras atenția asupra sondajului Gallup, grupul de campanie republican America Rising atacându-i pe democrați şi spunând că ancheta de opinie arată „cât de departe înspre stânga este tras Partidul Democrat.” Aceştia cred că, din această cauză, Partidul Democrat va întâmpina dificultăţi în atragerea alegătorilor moderaţi ce ar înclina să voteze cu democraţii. Alți republicani au prezentat rezultatele sondajului şi au invocat în acest context criza actuală din Venezuela, o țară socialistă.

În opinia redactorului-şef al Gallup, Frank Newport, „este posibil ca scăderea opiniilor pozitive ale democraților despre capitalism să fie legată de președinția lui Donald Trump. Trump este un capitalist entuziasmat, iar eforturile administrației sale de a reduce reglementările în afaceri și industrie, precum și legea privind reducerea impozitelor, avantajoasă pentru întreprinderi și corporații, ar fi putut face ca democrații să privească întreaga iniţiativă capitalistă dintr-o perspectivă mai puțin pozitivă.”

Democraţii, şi mai mult spre stânga

Pe de altă parte, analiştii politici sunt de părere că rezultatele sondajului reflectă creşterea popularității în Partidul Democrat a unor figuri de stânga, cum ar fi senatorul de Vermont, Bernie Sanders, candidat pentru Casa Albă în 2016, și Alexandria Ocasio-Cortez, care se autodeclară socialistă democrată şi care l-a învins recent pe puternicul congresman Joseph Crowley în alegerile primare din New York pentru un mandat în Congresul de la Washington din partea Partidului Democrat. Atât Sanders, cât şi Cortez au oferit în ultimele luni susţinere şi fonduri importante unor candidați progresişti (cele mai multe sondaje de opinie indică faptul că Partidul Democrat este pe cale să recâştige controlul Camerei Reprezentanţilor în urma alegerilor din noiembrie). Pesimismul democraţilor faţă de capitalism îi face pe mulţi dintre ei să fie mult mai receptivi la candidaţii socialişti decât înainte. Pentru a preveni alunecarea formaţiunii liberale spre extrema stângă, lideri ai Partidului Democrat, precum Nancy Pelosi şi Elizabeth Warren, s-au grăbit să declare că sunt „capitalişti,” dar că sistemul este corupt în favoarea celor bogaţi.

În opinia experţilor, una dintre problemele majore ale candidaţilor democraţi în alegerile din toamnă va fi tocmai aceea de a atrage susţinerea electoratului de extremă stângă, în timp ce vor căuta să menţină sprijinul democraţilor tradiţionali. În timp ce o majoritate a democraților la nivel național reacționează pozitiv la cuvântul „socialism,” antipatia puternică față de socialism printre republicani și independenți ce înclină spre Partidul Republican sugerează că o agendă politică socialistă (similară cu cea din ţările scandinave) ar putea să nu aibă susţinere în districtele electorale aflate în joc în această toamnă.

La nivel naţional s-au înregistrat puţine schimbări legate de atitudinea americanilor față de socialism. Opiniile pozitive ale americanilor faţă de socialism au evoluat constant între 35% și 39%, rezultatul de 37% din acest an marcând o tendință medie. Cu toate acestea, rezultatele sondajului Gallup indică un decalaj remarcabil de vârstă în percepția celor două sisteme. Doar 45% dintre tinerii americani cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani (generaţia millennials) privesc pozitiv capitalismul. În 2010, 68% dintre alegătorii din acest grup au văzut favorabil sistemul capitalist.

Aşa cum demonstrează şi actualul sondaj, americanii cu vârsta de 30 de ani și peste continuă să fie mai pozitivi în privința capitalismului decât faţă de socialism. În ceea ce priveşte generaţia celor de 50 de ani și peste, de două ori mai mulți respondenți au o viziune favorabilă asupra capitalismului comparativ cu cei cu o viziune favorabilă socialismului.

Sondajul Gallup arată că americanii continuă să favorizeze în proporţie mare întreprinderile mici (92% dintre respondenţi au opinii pozitive despre acestea), antreprenorii (86%) și iniţiativa liberă (79%), deși atitudinile pozitive față de acestea au scăzut constant după 2016. Companiile mari, cu rata de favorabilitate de 50%, au obținut un rating mai mic decât micile afaceri, iniţiativa liberă, antreprenorii și capitalismul. Dar aceste companii mari au depășit în favorabilitate guvernul federal. Treizeci și nouă de procente dintre alegători au spus că au o viziune pozitivă despre guvernului federal – cu doar două puncte mai mari decât socialismul.

Gallup a început să analizeze opinia americanilor despre capitalism şi socialism în 2010, la doi ani după criza financiară globală. Sondajul Gallup nu a indicat în mod specific niciun nume de politician socialist și nici nu a definit „socialismul” sau „capitalismul,” ci a întrebat respondenții dacă opinia lor legată de fiecare sistem este pozitivă sau negativă. Sondajul Gallup a fost realizat prin telefon între 30 iulie – 5 august 2018, pe un eșantion aleatoriu de 1505 de adulți, cu vârste mai mari de 18 ani, pe întreg teritoriul Statelor Unite.

Concluzia. Cei mai mulţi dintre democraţii aleşi sau nominalizaţi în 2018 nu sunt socialiști în adevăratul sens al cuvântului – și mulți dintre ei au pierdut alegerile primare în faţa unor candidaţi consideraţi ca făcând parte „din sistem” -, dar chiar şi cele câteva victorii obţinute de ei sunt semnificative în condiţiile în care socialismul a fost, în mare parte, un non-factor în politica americană în ultimele câteva decenii. Fervoarea anticomunistă a politicii Statelor Unite din timpul Războiului Rece a făcut ca orice asociere publică cu socialismul să fie repudiată imediată de ambele partide majore din America. Dar această stigmatizare pare să se estompeze în prezent, mai ales în rândul tinerilor alegători americani, care au trăit cea mai mare parte a vieții lor după prăbușirea Uniunii Sovietice și au intrat pe piața muncii în urma recesiunii de la sfârşitul deceniului trecut.

Surse: Gallup, Slate, UPI, VICE, NY Mag, FoxNews, CNBC, New York Post

Foto: pexels.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Cacaturi progresiste si de-ale presei progresiste .Adica de-ale socialistilor.Conteaza ca aceste viziuni politice si economice cretine si chiar criminale ca orice tine de socialism, comunsm si bolsevism din 1917 incoace a indepartat de ani buni, de vro 8, 9 ani majoritatea electoratului american de ultracoruptul Democrat Party .Caci de atunci poporul american a acordat si continua vad ,ca in Ohio saptamina trecuta ,sa voteze majoritar cu Partidul Republican (partid infintat de Abraham Lincon si care a dat Americii si Lumii cei mai buni Presedinti americani in frunte cu Ronald Reagan) Care de atunci avea majoritatea inCamera Reprezentantilor si in Senat .Si care a primit si cireasa de pe tort Presidentia lui Donald J. Trump care se bucura de o popularitate mai mare ptr aceiasi perioada decit socialistul cu origini necunoscute pina azi nepriceputul Barack Hussein Obama .Presedintele Trump care si-a respectat promisiunile electorale punct cu punct, cel care a creat 4 milioane de noi locuri de munca in tara si care a adus somajul la cel mai scazut nivel , asa cum era acum 47 de ani cind USA era condusa de Ronald Reagan.

    • Pai si ce republicanii sunt mai buni? Va sta Obama in coasta? Prietenii stiu de ce. Trum a facut ce a facut si psd-ul la noi, dupa ce altii au strans cureau ei au avut crestere economica. Trump nu face doua parale cu voi cu tot, comparativ cu Obama.

  2. Mda, sondajul care a descoperit apa calda: intrebati despre lucrui pe care nu le cunosc, oamenii dau raspunsuri trasnite. Dar asa zice democratia, ca opiniile oamenilor conteaza in mod egal, indiferent de nivelul de cunoastere a subiectului pe marginea caruia e exprimata respectiva opinie.

  3. Vremea republicanilor a trecut. Toata tara vede ca sunt niste ticalosi egoisti, pregatiti sa vanda tara Rusiei, din motive rasiste.

    Profesorii au salarii de 320 de dolari pe saptamana, adica sunt muritori de foame, infrastructura e avariata, unele state nici nu mai au inspectori, fiindca banii din taxe au fost tot dati bogatanilor de la GW Bush incoace.

    E vremea schimbarii in SUA si mai ales a impozitarii multimiliardarilor.

    Dar e greu cu o administratie atat de corupta precum cea a lui Trump, cea mai corupta conducere a SUA din ultima suta de ani, intrebati-l pe Gary Cohn, cel care a luat 300 de milioane de dolari de la Goldman Sachs ca sa schimbe legile financiare, G.S. ulterior a facut miliarde.

    • Marcel baiatule, la cat zici tu, la 320$ /saptamana x 4 = 1280 $ / , adica vreo 1350 / luna
      Au si vacanta de vara a copiilor, in care sunt platiti. Multi au serviciuri suplimentare in timpul vacantei de vara. In Rusia la tine nici pe departe invatatorii /profesorii de gimnaziu nu castiga atat.

  4. Chiar puteti vorbi despre americanii care cred in socialism???? Ce gresală! Gresesc chiar americanii ? NU cred ca acest sondaj este real. Nimeni nu poate aprecia socialismul ca fiind bun sau rău, afară de este-europenii oprimati 50 de ani intr-un socialism UTOPIC. Deci nimic nu poate fi adevărat fără sa fie consultată populatia est europeana oprimata de ideile absurde si imposibil de realizat ale rusilor. Sondajul are un masiv iz rusesc si nu poate fi adevărat. SUA au folosit cele mai dure măsuri de inlăturare a ideilor comunismului, care , desigur, are miezul in socialismul egalizator. Dar, asa cum nimeni nu poate semăna cu nimeni, egalitatea oamenilor clamată de socialisti este si ea o utopie !!!!

    • Nu e socialismul asa cum il intelegem noi, ci mai degraba socialismul nordic in care ai scoli, spitale etc. de la stat.

      S-au cam saturat americanii de capitalism, jumatate dintre ei sunt la sapa de lemn, profesorii sunt faliti, Congresul isi bate joc de sanatatea lor si daca e numit Brett Kavanaugh la Curtea Suprema s-au spalat pe maini de Medicare, libertati individuale si ajutor de stat.

      S-ar putea chiar sa vedem o revenire a lui Bernie Sanders.

      Cred ca problema e mai degraba culturala, cu un influx masiv de postmodernisti, cum ii numeste Jordan Peterson, care vor „equality of outcome”, adica sunt niste comunisti, la fel ca feministele, sau Social Justice Warriors.

      Dar se poate avea socialism fara comunism, fara totalitarism, propun sa nu ne panicam. Orice socialism ar putea avea SUA (au mai avut, a se vedea GI bill) va fi temperat de lacomia si inumanitatea capitalismului, fie ca le place sau nu.

  5. Toata lumea stie: capitalismul e nasol, plin de inegalitati si contraste si pute, dar socialismul este praf.
    Gallup a lasat lucrurile confuze: „Gallup … nu a definit “socialismul” sau “capitalismul,” ci a întrebat respondenții dacă opinia lor legată de fiecare sistem este pozitivă sau negativă.”
    Daca vorbim „despre sistem” lucrurile sunt simple si derapajul asta de opinie este luat prea in serios !
    E ff usor de rezolvat: sa copieze americanii de la PSD Firea programul „Prima excursie in Grecia pentru pensionari” si sa faca un program dedicat strict tinerilor socialisti entuziasti, „Prima si ultima excursie in Venezuela socialista” (propun Venezuela pt ca este si ea foarte avansata in edificarea societatii socialiste si mai aproape de USA decat N-K lui KimJongUn).
    Pot sa dea un buget cat vor de mare, ca nu se vor trage toti banii – dupa ce se intorc primii 100 (de vazut daca se intorc toti – unii poate opteaza pentru „paradisul clasei muncitoare”), nu o sa mai vrea nimeni sa mearga (exceptand poate niste dubiosi excentrici, care chiar trebuie lasati sa-si implineasca rostul).
    Dupa aia e simplu – sa faca o saptamana emisiuni pe toate canalele cu cei intorsi, inclusiv cu ce inregistreaza pe acolo, dar si cu declaratiile, „lupta” si ideologia socialistului Maduro si se linisteste toata lumea cu sistemul socialist.
    Apoi sa repete sondajul asta …

    • Romania nu are socialism si nu a avut vreodata. Romania are niste hoti cu tupeu si o masa de vite care nu voteaza, din aceste doua surse ni se trag toate relele.

      Ca exemple, Suedia are socialism si functioneaza. Norvegia are super-socialism frate cu comunismul si totusi lumea are un nivel de trai super ridicat. Cultura e mizerabila si deprimanta, dar nivelul de trai e ridicat.

      Nu sunt convins ca socialismul in sine e raul aici. Pentru un antreprenor, sigur, socialismul e rau, iar noi romanii suntem multi antreprenori, ne plac banii. Dar sunt si exemple de socialism functional, chiar si fara a lua in considerare nordul Europei. Nu e obligatoriu sa fie dublat de un sistem totalitar.

    • @ marcel
      sa nu incepem ca astia de la Gallup / daca vorbiti despre tarile nordice, este o abordare cu tenta socialista in interiorul unui sistem capitalist, dar nu un sistem socialist !
      cand spun sistem socialist, eu ma gandesc in primul rand la proprietatea asupra economiei functional-competitive (detinuta de stat), la libertatea de actiune antreprenoriala la nivel mediu-inalt cvasi-nula si abia in al doilea rand la sistemul de putere politica care a dus acolo
      la nordicii „socialisti” exista un nivel f ridicat de impozitare a capitalului, o pondere foarte ridicata a serviciilor publice si un sistem de asistenta sociala foarte avansat (finantat din impozitele ridicate) – deci o tendinta de egalizare sociala obtinuta printr-o redistribuire majora a bunastarii / totusi „socialistii nordici” functioneaza intr-un sistem capitalist ! dovada este de exemplu vanzarea Volvo catre chinezi: daca Volvo era in Venezuela ar fi ramas in proprietatea statului si ar fi ajuns astazi sa faca masini din carton presat de care ar fi ras toata lumea !
      cat despre Norvegia, ea are printre cele mai mari resurse naturale per capita in lume, deci este un caz exceptional / cu toate astea statul controleaza doar 30% din actiunile de pe bursa lor si „doar” 30% din angajati lucreaza „la stat” (totusi cel mai mare procent din OECD cf wikipedia) – deci este foarte departe de „comunism” …